spätzle wykonane z 250 g maki pszennej pelnoziarnistej(przepis tutaj:http://frosch.blogspot.de/search/label/Sp%C3%A4tzle)1 peczek zielonych szparagow1 cebula80-100 g boczku lub szynki 2 lyzki masla gheesol,pieprz do smakuWykonanie:Cebule obrac, pokroic w polplasterki, a boczek w cienkie paseczki. Cebule z boczkiem wrzucic na rozgrzane maslo ghee i lekko poddusic.Umyc szparagi, odlamac zdrewniale koncowki.Pociac na skos(...)kawalki.Glowki odlozyc.Pociete szparagi dolozyc na patelnie i dusic razem z cebula i boczkiem.Patelnie przykryc pokrywka.Pod sam koniec dodac glowki szparagow.Te zmiekna najszybciej.Gdy szparagi sa miekkie dokladamy ugotowane ,odcedzone spätzle.Szparagi musza pozostac chrupiace.Mieszamy,ewentualnie dosalamy i doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem z mlynka.Podajemy.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i francuska i niemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest bez dodatku drozdzy,jest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen(...)1/2- 1 godziny,zeby odpoczelo.Wlaczamy piekarnik i nagrzewamy do 250° C gdy pieczemy na blaszce lub na najwyzsza moc 300 ° C ,gdy bedziemy piec na kamieniu.W tym czasie obieramy cebule i kroimy w cienkie piorka.Boczek kroimy w cieniutkie slupki.Z ciasta rozwalkowywujemy dwa cienkie placki.Blachy wykladamy papierem do pieczenia,ukladamy placki.Kazdy placek smarujemy 3-ma lyzkami smietany.Smietane doprawiamy pieprzem z mlynka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Salatka pomidorowa z mojego rodzinnego domu,moja ulubiona salatka pomidorowa.Pomidor starannie pokrojony w plasterki ,przykryty krazkami cebuli z dodatkiem smietany,koperku i szczypiorku,do smaku doprawiony sola i pieprzem.To wszystko - prostota i smak w najlepszym wydaniu.Gwarant dobrego smaku to oczywiscie wspanialy,slodki pomidor,ktory dojrzewal w promieniach slonca.Teraz koncowka lata jest najlepsza pora na salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony(...)pieprz2-3 lyzki jogurtu greckiegoWykonanie: pomidory pokroic w plasterki i ukladac na talerzyku .W wersji z ogorkiem na pomodorze ulozyc po plasterku ogorkana kazdym plasterku ulozyc cieniutki krazek cebuli i delikatnie posolicna cebuli ulozyc po kleksie jogurtu greckiego lub kwasnej smietany.Posypac posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.Posolic i oproszyc pieprzem z mlynkapodawac jako dodatek do kanapek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bulionu warzywnego 1 łyżka masła gheesól,pieprzszczypta gałki muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący(...)ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam)zrumienić pestki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skąd takie połączenie? Naczelny zażyczył sobie zupę porowo-marchewkową, ale z racji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :)Składniki:250ml bulionu1 duży por1 średnia cebula 1 ząbek czosnku4 łyżki kukurydzy z puszki2 średnie ziemniaki1 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki wodysól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, 1 łyżeczka kurkumy, koperekPrzygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu.W innym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Solimy i pieprzymy. Nie lubię smaku przypalonego pora z czosnkiem :) a poza tym zepsuje to kolor zupy, dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło.Gdy tłuszcz odparuje, a por jest
Kitchens Alphabetlaurowe i zagotuj. W razie konieczności zgarnij szarą pianę, która zbierze się po zagotowaniu wywaru.Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć na nią pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.Podsmaż ją lekko i opcjonalnie dorzuć mrożone grzyby (nie rozmrażane wcześniej), zamieszaj całość, przykryj i duś, aż puszczą wodę, odkryj pokrywkę i mieszając odparuj wodę. Miękkie grzyby przełóż na talerzyk(...)mniejsze kawałki, wrzuć z powrotem na patelnię, a następnie dodaj namoczone suszone grzyby i podsmaż krótko całość (około 3 - 4 minuty). Jeśli nie dodajesz mrożonych grzybów, na patelnię do cebuli wrzuć od razu szuszone grzybki.Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj do nich grzyby z cebulą, dołóż jeszcze1-2 łyżki masła, posól, popieprz. Gotuj zupę jeszcze jakieś 15 minut.Do szklanki
Słodko-Słony Świat Ilonykotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe.Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą
Świat Domowej KuchniTakie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle, do momentu aż się zarumieni. Dodać mięso mielone i podsmażyć razem z cebulą. W trakcie smażenia mięso należy rozdrabniać, na możliwie
Świat Domowej Kuchniilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy je sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka(...)kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu
Świat Domowej Kuchniczerwona papryka 2 filety z kurczaka 2 woreczki ryżu 15 pieczarek 1 średnia cebula czerwona fasola w puszce łyżka masła przyprawa do kurczaka "Delikat" Potrawka z kurczakiem i z fasolą, to bardzo fajny i prosty pomysł na obiad. Można je serwować jako danie główne na ciepło lub jako sałatkę na zimno.Filety z kurczaka umyć i pokroić w kostkę(...)ilości tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do dużej miski. Ryż ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Jeszcze gorący dodać do kurczaka. Pieczarki i paprykę umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię dodać masło i pokrojoną cebule i pieczarki. Chwilę podsmażyć a następnie wrzucić paprykę. Smażyć do momentu aż będą miękkie. Wszystko
Świat Domowej Kuchniposiekać na drobną kosteczkę. Przełożyć na patelnię, dodać oliwę i zeszklić na jasnozłoty kolor. W międzyczasie obrać marchewkę i pietruszkę. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Następnie dodać mięso mielone i wszystko razem przesmażyć, do momentu aż mięso nie będzie różowe. Przyprawić do smaku.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree
Świat Domowej Kuchnikurczaka pokroić w kostkę. Zalewać jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20-30 minut.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu
Świat Domowej Kuchnigołąbki z puree ziemniaczane z marchewką)Składniki:Kotlety:(na 10 sztuk)- 0,5kg mięsa mielonego- jedno całe jajko- większą ćwiartkę kapusty pekińskiej lub kapusty białej- 2 duże cebule- 4 łyżki kaszy manny- sól, pieprz,czosnek w granulkach lub w ząbkach , majeranek- 1 kostki rosołowa- 0,3l wody Puree:- tyle ziemniaków ile potrzebujesz- na rondelek ziemniaków 2 duże(...)marchewki-3-5 łyżek mleka - 3 łyżki masła Sposób przygotowania:1.KotletyKapustę poszatkować. Cebule pokroić w drobną kostkę . Mięso mielone wrzucić do dużej miski , wbić jajko , pokrojoną kapustę i cebule. Ręcznie ugniatając mięso wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać 4 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać. Następnie bierzemy się za uformowanie kotletów. Powinno
Gotuj Z Muzykąwyglądają.Takie mięsne muffiny nadają się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 szt- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- starty ser żółty – 100 g- natka pietruszki – 1 pęczek- sól , pieprz , paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno kroimy.Pieczarki myjemy , kroimy w półplasterki.Podsmażamy razem z cebulą
Ostra na Słodkoziemniaki – ok. 500 g* mąka ziemniaczana – ok. 120 g* jajko – 1 szt* sol – do smakuFARSZ:* ugotowane mięso wieprzowe – 150 g* jajko – 1 szt* cebula – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Ziemniaki gotujemy , odcedzamy , tłuczemy albo mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajko(...)mąkę i sól , a następnie wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto.FARSZ:Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni.Jajko gotujemy na twardo.Mięso mielimy razem z jajkiem i cebulą.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką, a następnie dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Z ciasta urywamy kawałek , formujemy kulkę , rozwałkowujemy , nakładamy na środek farsz, zawijamy i formujemy kotlety.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Smacznego
Ostra na Słodko