Kotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około 8 dkg) olej (do smażenia(...)wykonania : Suchą bułkę moczymy parę minut w zimnej wodzie tak aby cała nasiąkła wodą. Następnie wyciągamy ją z wody i mocno wyciskamy całą wodę z niej.Mięso,bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeśli kupimy mięso już zmielone a nie chcemy brudzić maszynki możemy bułkę dokładnie rozgnieść palcami ,a cebulę zetrzeć na tarce. Czosnek kroimy drobniutko ostrym
Przepisy i porady kulinarneKeczup pikantny. Składniki : 1 kg mięsistych pomidorów 4 średnie cebule 1 główka czosnku 1/2 szklanki octu winnego 2 łyżki cukru 1 łyżka zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżyczki imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania : Pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę.Cebulę obrać i pokroić(...)kostkę. Pomidory z cebulą wsypać do rondla i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny,co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Następnie troszkę przestudzić i przetrzeć przez sitko lub zmiksować na papkę. Ja wolę zmiksować,jest o wiele szybciej :-) Dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut na małym ogniu.Wlać ocet,olej,dodać pokrojony drobniutko czosnek
Przepisy i porady kulinarneKaszanka z cebulką. Składniki : 30 dkg świeżej kaszanki 1 średnia cebula 1-2 łyżki oleju lub innego tłuszczu Sposób wykonania : Cebulę obrać, pokroić w cienkie paski. Olej wylać na patelnię, rozgrzać. Na rozgrzany olej wsypać pokrojoną cebulę i podsmażyć tak , aby się zeszkliła. Następnie dodać kaszankę, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut. Gdy nasza kaszanka jest już gorąca, zdjąć
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 60 dkg wątroby drobiowej 4 średnie cebule 3 całe jajka 1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich) 3 zwykłe bułki (mogą być suche) 2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat sól 3 ząbki czosnku pieprz majeranek olej kminek cały do posypania Sposób wykonania : Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć(...)oleju w patelni do miękkości. Wątróbkę sparzamy przez 15 minut w gorącej wodzie,odcedzamy. Cebulę i czosnek kroimy w paski, wlewamy na patelnię olej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor. Przestudzone mięso,wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie,następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku,pieprz
Przepisy i porady kulinarneMalyshchyts Viktar - Fotolia.com Składniki : 1 kg czerwonej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg kalafiora 5 cebul Zalewa na 1 kg krajanki : 3/4 szklanki wody 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kminku 1 łyżka białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 /2 szklanki octu Sposób wykonania : Kapustę poszatkować. Marchewkę(...)opłukać i pokroić w plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, wrzucić do wrzątku na 5 minut. Następnie przelać zimną wodą i pokroić w paski. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Posiekane warzywa kapustę , marchewkę , cebulę i kalafior wsypać do garnka, podgotować do miękkości, a następnie wymieszać z czerwoną papryką. Mieszankę warzywną wyłożyć do czystych słoików
Przepisy i porady kulinarneDiana Taliun - Fotolia.com Składniki : 1 średnia bulwa selera 1 cebula 2 jajka 1 pomidor 10 dkg szynki ( gotowanej ) zielona natka pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich estragon tymianek Sos : 3-4 łyżki majonezu sól cukier Sposób wykonania : Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę , skropić sokiem z cytryny i oliwą(...)pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Ugotowane na twardo jajka i szynkę pokroić w kostkę. Połączyć z selerem i cebulą. Pomidor obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Pokrojony pomidor wsypać do warzyw, dodać pozostałe składniki, doprawić ziołami do smaku. Na koniec dodać sos ( majonez wymieszany
Przepisy i porady kulinarnemitrs3 - Fotolia.com Składniki : 4-5 płatów śledziowych ( matiasów ) 3 cebule ( średnie ) 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu wielokwiatowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oliwy pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania : Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym
Przepisy i porady kulinarne