cebula - 11518 przepisów (strona:138/768)

Wege bigos w innej odsłonie. 170

opakowanie mrożonego 1/2 kalafiora lub 1/2 opakowania mrożonego 1 duża marchewka* 1/2 szklanki zielonego groszku* *(możecie zamienić to na 1/2 opakowania mrożonej mieszanki groszek z marchewką) 1 duża cebula 1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka) 2 ząbki czosnku 1 garść prażonych pestek dyni oliwa z oliwek 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy, kozieradka(...)majeranek, sos chili, sambal oelek Brokuła i kalafiora dzielimy na małe części. Marchewkę kroimy w kostkę, jeśli użyjecie mrożonej mieszanki to ten etap pomijacie. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, groszek, cebulę, brokuła i kalafior wrzucamy do głębokiej patelni na rozgrzaną wcześniej oliwę z oliwek. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę przesmażamy i podlewamy niewielką ilością wody. Przykrywamy

vegetanie
Pizza z pieczarkami i kiełbasą 235

400g mąki       3 łyżki oliwy (ja daję olej)      150g kiełbasy (np. zwyczajna)      mała papryka czerwona      1 duża cebula      200g pieczarek      starty ser do posypania      6 pomidorków  koktajlowych         3 łyżki przecieru pomidorowego (może być(...)dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę.  Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto

Amatorka kuchenna
Serduszkowy gulasz 155

gulasz robiłam dawno temu...i całkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, szczypiorek Serca oczyścić i dokładnie umyć.Marchewkę i cebulę obrać i pokroić .Cebulę podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć

Moje domowe kucharzenie
Barszcz mieszany z ziemniakami 232

zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2 litry wody; 1/2 łyżki majeranku; 1 łyżka octu spirytusowego; 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;  Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube(...)wiórki). Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Utłuc tłuczkiem. Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli

Gospodyni Miejska
Ziemniaki po cabańsku 365

ognisku. Potrawę można również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy, 25 dag kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka(...)kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem. Znów nakładam kolejną warstwę ziemniaków i pozostałe składniki. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószam solą oraz pierzem. Garnek przykrywam i stawiam na małym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ryż smażony 194

Składniki : 2 jajka 3-4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu mała  cebula sól, pieprz, ewentualnie kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie : Obraną cebulę drobno pokroić i usmażyć ją na oleju do momentu zeszklenia Dołożyć ugotowany ryż, wymieszać z cebulą, ewentualnie posolić, dodać kilka kropel sosu Wbić jajka, połączyć z ryżem, dodać szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać, smażyć do ścięcia się

Proste Potrawy
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 167

znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki, - Marchewka (z bulionu), - Śmietana 18%, 0,5 kubka, - Mascarpone, 1-2 łyżki(...)typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy.  Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy i zioła. Wkładamy na nią rozkrojone pomidory, paprykę, cebulę i czosnek ( połowę dużego lub cały mały. Koniecznie w łupinkach ) - wszystko posypujemy cukrem.  Naczynie wstawiamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika. Zapiekamy 25 minut ( termoobieg, góra dół ). Musimy kontrolować

Wypisz Wymaluj
Jem zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy 185

zdrowo: Krem pomidorowo- paprykowy Drukuj przepis Składniki 2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła 4 duże ząbki czosnku 1 listr wywaru mięsnego lub warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej jeśli nie mamy czasu) 5 listków świeżej bazyli przyprawy sól, pieprz, cukier(...)coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże czerwone papryki 4 małe pietruszki 700 gram pasty z pomidorów (mogą być te z puszki, czy w butelkach) 2 średnie cebule 2 łyżki masła 4 duże ząbki czosnku 1 listr wywaru mięsnego lub warzywnego (ewentualnie z kostki rosołowej jeśli nie mamy czasu) 5 listków świeżej bazyli przyprawy sól, pieprz, cukier

CoolinarniePL
Gołąbki 158

SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 40 dkg mięsa mielonego 1 szklanka białego ryżu (lub 1 saszetka) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie(...)zanurzać kapustę we wrzącej wodzie, gotować około 3 minuty, czynność tę powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści KROK 2: Ryż ugotować al'dente (lekko twardy) i ostudzić Cebule zeszklić na łyżce masła i oleju W misce wymieszać ryż, mięso, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy KROK 3: Wybrać największe i najładniejsze (nie podarte) liście kapusty Odkroić z nich dolną

smacznieinatemat
Zapiekanka z pieczarkami 185

SKŁADNIKI: 1 bagietka 6 dużych pieczarek 1 czerwona cebula ok. 15 dkg żółtego sera (np. królewski, salami, gouda) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju KROK 1: Pieczarki pokroić w plastry a cebulę w drobną kostkę Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i pieczarki, dopóki woda z grzybów nie odparuje Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty

smacznieinatemat
Bukiet warzyw w cieście francuskim 329

ciasto francuskie... brzmi banalnie!  Ale smakuje genialnie!  To co? Czas na przepis? Bukiet warzyw w cieście francuskim ciasto francuskie (ja kupiłam gotowe) pół papryki czerwonej pół czerwonej cebuli średniej wielkości brokuł 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie 20 dag sera żółtego 1 białko masło Zaczynamy od brokuła! Dzielimy go na drobne różyczki, blanszujemy przez ok 7 min w gorącej(...)osolonej wodzie, hartujemy i odcedzamy. Następnie kroimy na kostkę paprykę i lekko obsmażamy ją na odrobinie masła na patelni. Cebulę kroimy na cieniutkie półksiężyce, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Przygotowane składniki układamy na brzegu rozłożonego ciasta francuskiego. układamy kolejno brokuł, paprykę, cebulę, ser żółty. Na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Przyszła kolej na zawinięcie

Kuchnia moimi oczami
Bułeczki z pieczarkami 607

własnoręcznie zrobionym ciastem, a dopiero potem upiec. Pomysł okazał się trafiony w dziesiątkę, dlatego postanowiłam podzielić się nim z Wami.  Farsz pieczarkowy: około 30 dkg pieczarek , 2 średnie cebule , sól , pieprz , ostra papryka - do smaku, 3 łyżki masła . Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło stopić na patelni, dodać cebulę, zeszklić ją na średnim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 123

SKŁADNIKI:  1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut(...)cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką

smacznieinatemat
Mielone z kapustą i sosem grzybowym 173

SKŁADNIKI: 25 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 4 liście kapusty pekińskiej 1 żółtko garść suszonych grzybów 1 cebula 150 ml słodkiej śmietanki łyżka mąki bułka tarta sól,pieprz, oregano KROK 1: Kapustę umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać Ryż ugotować i ostudzić Połączyć ryż, posiekaną kapustę, żółtko jajka oraz mięso mielone Doprawić solą, pieprzem i oregano KROK 2: Uformowane(...)tartej Na rozgrzaną patelnię wlać około 2 łyżki oleju Kotlety smażyć na małym ogniu około 10 - 15 minut z obu stron KROK 3: SOS GRZYBOWY: Garść suszonych grzybów oraz cebulę gotować około 20 minut na bardzo małym ogniu Cebulę usunąć Połączyć śmietankę z mąką, do takiej mieszanki dolać około 2 łyżki z bulionu grzybowego (zapobiega to zważeniu się śmietanki), taką

smacznieinatemat
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 167

oprószam solą, pieprzem i podaję. BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM /własny;/ dla 2 osób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła  1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Różyczki brokuła płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Ostrym nożem (najlepiej nożem(...)szefa bądź Santoku) drobno siekam różyczki. Cebulę i czosnek obieram, również bardzo drobno siekam,  natkę pietruszki także.  Na suchej patelni prażę słonecznik i dynię, a gdy się zarumienią, przesypuję do małego pojemniczka i odstawiam. Na tej samej patelni rozgrzewam masło klarowane (1 łyżka), wrzucam i szklę cebulę, w połowie smażenia dodaję czosnek, po czym wrzucam posiekanego brokuła

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania