cebula - 11518 przepisów (strona:146/768)

Makaron spaghetti z indykiem i białą kapustą 144

kapusty zdziwił niejednego. Polecam wypróbować aby samemu przekonać się że warto :) Makaron spaghetti z kapustą i indykiem  SKŁADNIKI: 150 g białej kapusty 50 g makaronu durum spaghetti 1 cebula biała 130 g filetu z indyka 1 łyżka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę białą szatkujemy (ja miałam obgotowaną).  Indyka kroimy w paseczki.  Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)minut, odcedzamy.  Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę i razem podduszamy podlewając wodą.  Kapustę odsuwamy na bok, na środek wrzucamy indyka i przesmażamy, całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Makaron dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przepis na jedną porcję

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muszle z mięsnym nadzieniem 336

talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii 400 g mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą do mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę z pomidorami, pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kulki mięsne 157

smaczne i nieco odmienne od tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - gryczaki 141

było szybciej i łatwiej przerobiłam pomysł tego nadzienia na kotleciki. Ich smak mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Gryczaki SKŁADNIKI: 150 g kaszy gryczanej 100 g twarogu chudego 1 jajko 1 cebula sól pieprz olej bułka tarta 2 łyżki płatków owsianych Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)oleju. Kaszę mieszamy z twarogiem, jajkiem, cebulą.    Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy małe kotleciki i panierujemy je w bułce tartej i płatkach. Jeśli kotleciki się rozpadają można dodać do masy bułki tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju, z obu stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 179

świątecznym stole . Babka mięsna jest prosta do wykonania, a smakuje każdemu... Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym Składniki: 800 g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 7 jajek 2 cebule czerwone sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka suszonej natki pietruszki pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny bułka tarta 2 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki(...)śmietany 18% Przygotowanie:   Sześć jajek gotujemy na twardo. Cebule obieramy i drobno kroimy. Koperek myjemy i siekamy drobno. Do mięsa dodajemy surowe jajko, połowę koperku, pokrojone cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem 182

kolorami i smakiem.  Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI: 15 dag makaronu spaghetti durum 25 dag filetu z kurczaka 1 mała cukinia 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz kolorowy do smaku sól    PRZYGOTOWANIE: Makaron durum gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy.  Cebulę obieramy(...)kroimy w kostkę. Paprykę  i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.  W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy.  Dodajemy paprykę i podsmażamy 5 minut po czym dodajemy cukinię i dusimy razem 5 minut. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Kurczaka dodajemy do warzyw i podduszamy w nich przez 7 - 8 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krokiety z pieczarkami 180

pieczarkowy.  Krokiety z pieczarkami SKŁADNIKI: naleśniki: 2 jajka szczypta soli 2 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia farsz: 1 cebula biała 1,2 kg pieczarek sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju panierka: 1 jajko ¾ szkl mleka sól i kolorowy pieprz do smaku 1 ½ szklanki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto(...)wodę i ponownie miksujemy około 1 minuty. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy ciasto na minimum 15 minut.  Następnie smażymy cienkie naleśniki.  Przygotowujemy farsz:  Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu dość dużym podgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy tyle by nie była surowa ale nie ma być

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 154

świeżych drożdży  1,5 łyżki cukru  120 ml mleka  50 ml oleju  sól  2 jajka  1 łyżeczka smalcu lub oliwy  1 czerwona cebula  1 por  2 laski kiełbasy wiejskiej  puszka groszku  puszka fasolki czerwonej  puszka kukurydzy  100 g przecieru pomidorowego  1 łyżka pasty paprykowej  kilka(...)szczyptą soli, jedno jajko i olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Spaghetti z sosem parówkowym 157

spaghetti w troszkę innym wydaniu niż klasyka zakłada. Mój mąż zjadł i poprosił o dokładkę, więc śmiem twierdzić, że warte jest uwagi. Spaghetti z sosem parówkowym SKŁADNIKI: 1 cebula 4 parówki 1/2 papryki czerwonej 4-5 pieczarki oliwa 4 łyżki pomidorów krojonych 1/3 natki pietruszki sól i pieprz do smaku 25 dag makaronu spaghetti durum  PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy(...)kroimy w piórka. Natkę pietruszki siekamy.  Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Parówki kroimy w plasterki.  W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i ją szklimy, następnie dodajemy parówki i podsmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i paprykę, a następnie pomidory. Dodajemy natkę pietruszki - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy razem 5 minut.  Makron gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką 206

prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę. Pieczarki faszerowane mięsem i papryką SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki 2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego 2 plastry papryki czerwonej 2 plastry cebuli białej olej sól i pieprz 1 łyżka tartej mozzarelli szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, kapelusze pozostawiamy w całości.  Cebulę i paprykę kroimy w kostkę(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy pokrojona paprykę - doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  Farszem nadziewamy pieczarki. Posypujemy tartą mozzarellą.  Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.  Potajemy posypując szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 219

formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek     SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego  PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)rozgrzanej oliwie. Gdy zmięknie dodajemy natkę pietruszki, odrobinę pieprzu i mieszamy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego cebulę z patelni, jajko i dosypujemy tyle bułki tartej aby zagęścić masę i łatwo formować kotlety. Masę doprawiamy solą. Z masy fomujemy spore kotlety. Trzy parówki przekrajemy wzdłuż i wkładamy je w mięso. Pozostałe 2 parówki kroimy na 3 części. Trzy zewnętrzne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Risotto z cukinią i boczkiem 121

cieszyć się tym warzywkiem póki na to czas.  Risotto z cukinią i boczkiem SKŁADNIKI : 1 szklanka ryżu risotto 1 łyżka masła 500 ml bulionu 1/2 niewielkiej cukinii 1 cebula 300 g boczku sól, pieprz natka pietruszki  PRZYGOTOWANIE : Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy ryż i podsmażamy, aż będzie on perłowy, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.  Cebulę obieramy(...)kroimy w kostkę, boczek kroimy w kostkę. W rondlu podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.  Cukinię ścieramy na dużych oczkach.  Kiedy ryż jest już prawie ugotowany dodajemy do niego cukinię i całość podduszamy 3 minuty po czym dodajemy boczek. Całość mieszamy.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy.  Risotto przed podaniem posypujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami 348

odpowiada. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i wielokrotnie przekazywałam go już dalej.  Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 1 brokuł 200 g sera feta 1 czerwona cebula 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 50 g mieszanki ziaren - Słoneczne Pola  (słonecznik, sezam i siemię lniane)   PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy 5 minut(...)lekko osolonym wrzatku. Brokuł ma być chrupiący a nie rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki. Całość posypujemy prażonymi ziarenkami i mieszamy. Standardowo do tej sałatki dodawałam zawsze

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pomidorowa sałatka z grillowaną kiełbasą 131

prostą ale jakże smaczną sałatkę. Dla nas połączenie smaków idealne.   Pomidorowa sałatka z grillowaną kiełbasą SKŁADNIKI: (na jedną porcję) 1 grillowana biała kiełbaska 1 duży pomidor malinowy 1/3 cebuli białej szczypiorek    PRZYGOTOWANIE : Pomidora oparzamy wrzącą woda i ściągamy z niego skórkę, kroimy go w kostkę.  Cebule obieramy i kroimy ją w cieniutkie piórka.  Na talerz(...)półmisek przekładamy pomidora z cebulą.  Kiełbasę kroimy w plasterki, dość cienkie, jeżeli jest zbyt gruba to w pół plastry - przekładamy ją na półmisek.  Szczypiorek siekamy i oprószamy nim sałatkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 138

delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Pstrąga myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy dokładnie w środku i na zewnątrz pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą(...)osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli.      Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania