cebula - 11518 przepisów (strona:150/768)

Pieczarki faszerowane mięsem. 135

jako przystawkę, przekąskę lub element dania głównego. Zapiekane faszerowane pieczarki smakują rewelacyjnie ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Składniki: 8-10 dużych pieczarek   0,5 kg mielonego mięsa 1 cebula   10 dag startego na drobnych oczkach tarki żółtego sera   1 jajko   łyżka oleju   sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy trzonki(...)wydrążamy. Pozostały miąższ drobno kroimy i razem z cebulą podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy mielone mięso, pieprz i sól do smaku, a następnie dokładnie mieszamy. Nakładamy masę na pieczarki, lekko dociskamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy folią aluminiową i układamy w niej jeden obok drugiego kapelusze pieczarek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około

Symfonia smakowa
Klasyczne szaszłyki. 115

najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym. Składniki: (na około 6 sztuk) 3 pojedyncze filety z kurczaka 2 papryki 3-4 cebule 2 łyżka oleju oregano, papryka słodka, tymianek, rozmaryn, czosnek suszony, chili   sól, pieprz Przygotowanie: Usuwamy z filetów błonki i kroimy w kostkę. Następnie marynujemy je w łyżce  oleju(...)soli, pieprzu, czosnku, chili i rozmarynie. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, a paprykę  w dużą kostkę. Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się

Symfonia smakowa
Schab w wyjątkowym sosie 210

żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam! Składniki: schab w plastrach cebula pieczarki torebka czarnej herbaty majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta , marynata do mięs 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody Zaparzamy kubek (ok.300 ml) bardzo mocnej czarnej(...)herbaty. Schab lekko rozbijamy przyprawiamy papryką, marynatą z dwóch stron i wkładamy do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w talarki, krótko smażymy na małej ilości oleju. Do tego dodajemy schab razem smażymy, mieszając i przewracając mięso by cebula i pieczarki się nie przypaliły (można smażyć na oddzielnej patelni). Dodajemy wodę i dusimy przez 15 minut. Przyprawiamy (uważając z solą

NA MOIM TALERZU
Pieczone żeberka 184

Składniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym(...)pieprzem i smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Następnie usmażone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na oliwie, na której smażyły się żeberka, smażymy drobno posiekaną cebulę na złoto. Po usmażeniu cebuli, przekładamy ją na żeberka. W miseczce przygotowujemy glazurę, mieszamy miód, syrop klonowy, sos sojowy, sos worcestershire, przecier pomidorowy i chilli. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki

Emcia Pichci
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami 352

Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli  sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił(...)Dodajemy pokrojoną cebulę, a kiedy ona się lekko podsmaży - dodajemy pieczarki.  Kiedy pieczarki zmiękną całość powinna wyglądać mniej więcej tak: No i czas na śmietanę! Całą wylewamy bezpośrednio na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy 15 min - od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Można jeszcze dodać trochę soli i pieprzu i według uznania majeranku

Kolejny blog o gotowaniu
Sałatka gyros - warstwowa. 155

Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka przyprawę gyros 1,5 średniej cebuli ketchup 1 świeży duży ogórek 1 puszka kukurydzy 2 średnie papryki 3-4 łyżki majonezu mała kapustę pekińską koperek Do dzieła :) Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy. dstawiamy do wystygnięcia. Cebule, paprykę i ogórka kroimy w małą kostkę.  Kapustę na małe paseczki(...)zaczynamy układać w dużej misce w następującej kolejności: Połowa mięsa Cebula Ketchup Ogórek Reszta mięsa Kukurydza Majonez Papryka Kapusta Koperek Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u -   klik A jeżeli chcesz być na bieżąco obserwuj mojego bloga -   klik   Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2133

same jako gęstą zupę. Z doświadczenia wiem, że na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się przegryzą jest jeszcze smaczniejsze :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego 1 dużo paprykę 1 cebule 0,5 kg pieczarek 1 puszkę kukurydzy 1 puszkę czerwonej fasoli 1 duży przecier pomidorowy 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek zioła prowansalskie papryka ostra chili - pieprz cayenne sól(...)Jeżeli nie posiadamy takowej to robimy w garnku :) Na rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli i zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki i wrzucamy ziela i liście laurowe. Dusimy pod przykrywką

Kolejny blog o gotowaniu
Łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym 271

Pyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa z łopatki 1 dużą cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie olej 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów 3 łyżki mąki pieprz i sól Mięsko myjemy i kroimy na grube(...)plastry. Na rozgrzany olej kładziemy mięso i przysmażamy z obu stron, dodajemy liście laurowe, ziela, cebule pokrojoną w kostkę i czosnek. Cebula musi być zarumieniona, aby potem wyszedł nam ciemny kolor sosu. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości mięsa.  Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje

Kolejny blog o gotowaniu
Powrót po długiej przerwie i żeberka w sosie pieczeniowym z sałatką z kiszonej kapusty 247

dwóch osób potrzebujemy: 30-40 dkg żeberek (moje miały dosyć dużo mięsa) 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki wodę sól i pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie średnią cebule 2 ząbki czosnku Na rozgrzaną patelnie z oliwą kładziemy przyprawione solą i pieprzem żeberka i obsmażamy z każdej strony. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Kiedy cebula

Kolejny blog o gotowaniu
Paprykarz domowej roboty 214

błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś lubi paprykarz to polecam, bo zawsze będzie zdrowszy niż ten z puszki! Składniki: 1 wędzona makrela 1-2 marchewki średniej wielkości 50 g ryżu 1 cebula 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka mielona papryka, 2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego Sposób przyrządzenia: Najwięcej czasu w przygotowaniu paprykarza może nam zająć oddzielenie mięsa(...)makreli od ości, ale efekt końcowy i smak są tego warte :) w międzyczasie gotujemy na sypko ryż z małą łyżeczką soli, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę z marchewką, podlewamy delikatnie wodą, by się nie spaliło i dusimy pod przykryciem około

upichcic
Włoskie calzone 199

cukru 4 łyżki oliwy 6 dag drożdży łyżeczka soli ciepła woda Nadzienie: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek pół czerwonej i pół żółtej papryki  1 mała cebula 25 dag żółtego sera przecier pomidorowy oliwa Sposób przyrządzenia: W misce rozkruszamy drożdże, mieszamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski dodajemy mąkę, wlewamy(...)wtedy trzeba dodać więcej mąki. Ciasto po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów

upichcic
Marynata do karkówki 339

mój mąż rozbijał karczek takim małym grzebykiem do czyszczenia nożyczek do ziół. TUTAJ widać co mam na myśli :) Składniki: ok. 1 kg karczku, pokrojonego na plastry  1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju  2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu 2 łyżki musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire (ew. sosu sojowego) 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli(...)płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki łagodnej czerwonej papryki Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. cebulę, czosnek, olej, pozostałe składniki płynne i przyprawy.  Karczek myjemy, kroimy na plastry, suszymy i tłuczemy (polecam to zrobić delikatnie). Każdy plaster karczku nacieramy marynatą

bistro mama
Makaron ze szparagami 151

smakuje wyśmienicie. Zapraszam na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym…. Makaron ze szparagami Składniki (dla dwóch osób) 100 g świeżego szpinaku 10-15 szparagów 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 200 ml śmietany 30-36 % kawałek sera pleśniowego (opcjonalnie) olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz 1-2 łyżki startego parmezanu 1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i pokroić każdego(...)części. Szpinak opłukać. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. 2. Na rozgrzany (ale nie bardzo gorący) olej wrzucić pokrojony czosnek i cebulę. Smażyć 1-2 minuty. Dodać kawałki szparagów, ale bez główek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać szpinak i główki szparagów i smażyć 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę

UgotujmyTo.pl
Terrina ze śledziem 169

President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła listonic_name = "Terrina ze śledziem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "tacka filetów a la matias (około 8 sztuk) 400g naturalnego twarogu wysokiej jakości(...)President z Biedronki) pęczek koperku pęczek szczypiorku 5-6 kromek chleba żytniego (bez skórki) 100 ml wody sok z 1 cytryny 1,5-2 łyżki żelatyny pieprz, odrobina soli cebula 1/3 szklanki stopionego masła " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Chleb pozbawić skórki, posiekać na drobne kawałki i zblendować z masłem. Prostokątne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Chleb

CoolinarniePL
Shrimp toast. 81

Przepis i wykonanie mojego męża :) Luuuuubię takie śniadania.  Jak to zrobić? - kroisz cebule i smażysz na maśle klarowanym, aż stanie się miękka i złocista - gotujesz krewetki w wodzie z dodatkiem soli, do momentu aż będą miękkie - wrzucasz krewetki na patelnie z cebula. Dodajesz trochę(...)żółtego sera i delikatnie sypiesz oregano ( wg uznania) - rozgrzewasz piekarnik do 200 stopni i wkładasz don tosty z serem uzupełnione o krewetki z cebula prosto z patelni - trzymasz w piekarniku ok 5 min ( wg uznania stopień wypieczenia pieczywa i stopienia sera) Smacznego

ClauditteMissCooking