cebula - 11518 przepisów (strona:159/768)

Pierogi w rosole 144

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki(...)mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka-5 żółtek   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.   W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie wyrabiamy farsz.   Do mąki dodajemy

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 153

wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek - po obgotowaniu i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg )-30 dkg surowych pieczarek-2 cebule-2 jajka-2 czerstwe bułki-bułka tarta-warzywko, pieprz-olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.   Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę(...)szczyptę soli,  przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  do czasu przygotowania farszu.   Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody.   Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki

Maminek kulinarny
Jajecznica z grzybami 140

lasach mnóstwo borowików, podgrzybków i maślaków.Proponujemy więc potrawę, na którą czeka się prawie cały rok.   Składniki naszej jajecznicy:-ok. 30 dkg grzybków-7 jajek-3 małe cebule-5 dkg masła-warzywko-pieprz-sól-szczypiorek   Cebulę kroimy w drobną kostkę.   Grzybki w kawałki.   Jajka rozbijamy do naczynia, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem(...)mieszamy.   Cebulę delikatnie posypaną warzywkiem szklimy na maśle, dodajemy grzyby i razem podsmażamy.   Dolewamy jajka.   Dosypujemy pokrojony drobno szczypiorek i smażymy jajecznicę.Jajecznica gotowa.Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z grzybami 138

widokiem naszych ulubionych opieniek a potem zbierzemy je do koszyka.   Składniki na sałatkę:-2,5 kg umytych grzybów ( opieńki, kurki, podgrzybki, pieczarki )-2 papryki-3 marchewki-5 cebul   Składniki na zalewę:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-15 czubatych łyżek cukru-3 czubate łyżki soli-kilka listków laurowych, szczypta gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego(...)samo do słoików )oraz czosnek ( po ząbku do każdego słoika )   Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w grube ćwierćplasterkia paprykę w paski.   Przygotowujemy też słoiki ( na podaną ilość produktów - ok. 5 szt. 0,9 l ).   Grzyby obgotowujemy we wrzącej wodzie.W momencie pojawienia się szumu zbieramy go i gotujemy do chwili, kiedy wodaprzestanie się pienić

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna w papryce 154

dołożymy fasolkęszparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.   Składniki:-ok.10-15 małych papryk-1 kg małych ogórków-1/2 kg fasolki szparagowej-2 cebule-30 dkg małych pieczarek-2 marchewki   Do słoików:-ząbki czosnku-ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy-liście laurowe Na zalewę:-2 l wody-4 szklanki cukru(...)szklanki octu-4 łyżki soli   Z papryki wydrążamy gniada nasienne.Z umytej fasolki obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem.   Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry.   Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew.   Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki.Wkładamy do papryki.   Na wierzch wkładamy

Maminek kulinarny
Pyzy 136

Pyzy znają chyba wszyscy.Podawane są na różne sposoby.   Składniki:-2 kg surowych ziemniaków-60 dkg ugotowanych ziemniaków-20 dkg surowego lub wędzonego boczku-cebula-sól-olej   Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce.   Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie.   Odciskamy przez gazę.   Delikatnie zlewamy(...)wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej.   Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy.   Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia.   Cebulę i boczek kroimy w kostkę.    Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę,dodajemy boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek.   Zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze pyzy

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 222

Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 60-70 dkg kaszanki-30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty-15 dkg wędzonego boczku-cebula-pieprz ziołowy   Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.   Boczek i cebulę kroimy w kostkę.   Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju

Maminek kulinarny
Bliny 136

Beskidami a szczególnie z Wisłą.My również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.   Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 jajko-2-3 łyżki mąki pszennej-olej-sól-pieprz ziołowy-susz warzywny do gotowania kaszy   Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki(...)Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.Odsączamy i studzimy.   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 131

skrzydełka z kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować.   Składniki:-10-12 skrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich cebul-marchew-200 ml koncentratu pomidorowego-2 łyżki miodu-1/4 szklanki wody-sól, pieprz, majeranek-bułka tarta-olej do smażenia   Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.   Cebulę(...)Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.Smażymy z obu stron do zrumienienia.   Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 228

Delikatne naleśniki z chrupiącą panierką a w środku aromatyczny farsz grzybowy.   Składniki na farsz:-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych-3 cebule-sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej   Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta(...)Grzyby suszone moczymy.Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy.   Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy z patelni a olej pozostawiamy.Grzyby suszone odciskamy z wody.   Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.   Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Składniki

Maminek kulinarny
Sałatka z bobu 168

ugotowanego bobu100g boczku lub szynki1 cebula2-3 ząbki czosnkunatka pietruszkisól, pieprz Przygotowanie:Ugotowany bób obieramy z łupinek. Na patelni smażymy boczek/szynkę, po kilku minutach dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Usmażony boczek z cebulą dodajemy do bobu. Czosnek przeciskamy przez praskę, natkę siekamy i dodajemy do sałatki. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 136

sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1 czerwona papryka pokrojona w kostkę1 biała papryka, pokrojona w kostkę2-3 papryczki(...)jalapeno1 puszka 400g czerwonej fasoli w zalewie, odsączonej i przepłukanej3 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka cukrusól, pieprz Przygotowanie:Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość

Smakowity Blog Kulinarny
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 144

wołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby dodajemy do gotującego się bulionu i wszystko razem gotujemy kolejne 10 minut. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy blenderem

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 119

łyżeczki przyprawy do pierników1 szalotkaPrzygotowanie:Śledzie musimy namoczyć w wodzie lub mleku na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy filety ręcznikiem papierowym i kroimy w poprzek na centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Z oleju, octu, miodu i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wzystkie składniki razem. Do słoika sypiemy warstwę cebuli, na niej układamy warstwę śledzi, którą pokrywamy przygotowanym sosem(...)Nasępnie kładziemy kolejną wastwę cebuli i powtarzamy wszystkie czynności. Danie będzie gotowe gdy śledzie spędzą w lodówce 24 godziny

Smakowity Blog Kulinarny
Coleslaw 358

składa się wyłącznie z szatkowanej, gniecionej kapusty z dodatkiem soli, pieprzu, cukru oraz oliwy lub sosu winegret. W mojej wersji surówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis(...)łyżki jogurtu naturalnego1 łyżeczka musztardysok z 1/2 cytrynysól, pieprzcukierPrzygotowanie:Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie. Na grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny