cebula - 11518 przepisów (strona:162/768)

Zapiekanka z serem feta 375

puszka pomidorów1 łyżka słodkiej czerwonej papryki1 łyżka ostrej czerwonej paprykisól, pieprz, olej 1 kostka sera feta5 jajek 100g sera żółtego natka pietruszki1. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku

Szefowa kuchni
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 194

sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK.Ciasto:500g twarogu półtłustego250g margaryny3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz:2 średnie cebule 300g mięsa mielonegokilka sztuk małych pieczarek3 plasterki żółtego serakulka mozzarelli3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowanyolej do smażenia+ jajko do smarowania1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy(...)gładkie. Jeśli klei się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią  i wkładamy do lodówki.4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką

Szefowa kuchni
Sałatka kus-kus z bakłażanem 253

kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia* 2 łyżki octu jabłkowego* sol, pieprzWykonanie(...)ponad kaszę - odstawić. Gdy kus-kus wchłonie wodę i wystygnie, rozdrobnić go widelcem.Cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa  mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry

kolorowotorcikowo
Zapiekanka brokułowa 608

żółtegosólpieprzbazylia, zioła prowansalskieWykonanie:Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić.Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min , przelać zimną wodąRozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min.Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę, sól

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pomidorowa po francusku 160

także śmiało może być podawana na kolację. Coś wspaniałego. Składniki: korpus z kury + pierś 80 dag pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki(...)odrobina papryczki pepperoni Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem

pieprzny smaczek
TURECKIE CHLEBKI PIECZONE /Bezglutenowe aromatyczne ciasto i wegetariańskie pyszne nadzienie. 194

zbieramy do worka, by je wymieszać z naszą filozofią kulinarną. Zapachniało i... paletę barw "w naszym stylu" władowałyśmy do aromatycznego, ziołowego ciasta bezglutenowego z czarnuszką. Nadziane na bogato - szpinakiem, cebulą, papryczkami, pieczarkami, pomidorkami i czosnkiem chlebki dostały smakową bombę, torpedę, rakietę (i nie wiemy jak jeszcze nazwać to COŚ) dzięki Ziarenkom i przyprawom. Było ostro, było bardzo smacznie, było barwnie(...)wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży,- 1/2 łyżeczki soli,- łyżeczka cukru,- 2 łyżki oliwy z oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,/Farsz:- pieczarki, 25 dkg,- cebula, 4,- pół papryki czerwonej,- pół papryki żółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów

Wypisz Wymaluj
Zapiekanka z resztek 5095

Zapraszam :)Składniki Ziemniaki resztki kurczaka np udko , noga , bazylia Skworcu oregano Skworcu sól selerowa Skworcu kilka jajek ser żółty cebula , pieczarki Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiarteczki , dodać przyprawy : sól selerową  , pieprz , bazylię , oregano. polać oliwą i wymieszać. 2. Cebulę i pieczarki pokroić i zeszklić na maśle . 3. Kurczaka pokroić w grubą kostkę(...)Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , na spód ułożyć plastry sera żółtego. Na ser wyłożyć ziemniaki , na ziemniaki ułożyć kurczaka wymieszanego z cebulą i pieczarkami.Wierzch zalać roztrzepanymi i posolonymi jajkami. 5. Piec w temp .180 st około 45 minut aż ziemniaki zmiękną

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z suszonych grzybów 181

szklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. Następnie ugotować w tej samej wodzie, aż grzyby będą miękkie. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę podsmażyć.Dodać ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki

wyzwania kuchenne
Chili con carne 323

puszki czerwonej fasoli2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis0,5 łyżeczki papryki wędzonej sól, pieprz do smaku przyprawa do chili con carne KamisPrzygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem.Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek

Ala piecze i gotuje
Rozgrzewająca kartoflanka z pieczonych batatów i marchwi! Newellowa jesień! 154

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i nietuzinkową kartoflankę z pieczonych batatów i marchwi, podaną z wędzoną Newellą, olejem sezamowym, chrupiącym makaronem z młodej marchwi i kiełkami z cebuli. Zupa ma tak bardzo innym i wyrafinowany smak, że bardzo gorąco ją Wam polecam! Jest idealna na jesienny obiad, rozgrzewa i syci, dzięki dodatkowi Newelli posiłek zyskuje pełnowartościowe białko. Idealny obiad!ZAPRASZAM(...)ROZGRZEJ SIĘ!;-)SKŁADNIKI:- 3 bataty- 3 marchewki- kiełki cebuli- Newella wędzona- olej sezamowy- oliwa z oliwek - 3 ząbki czosnku- 1 korzeń pietruszki- 1 łyżka miodu- 1 cm imbiru świeżego- 1 litr wody- sól, pieprzNa dużej blaszce ułóż pokrojone i obrane bataty, marchewkę, czosnek i pietruszkę. Polej miodem i oliwą z oliwek. Piecz do miękkości przez około 35 minut.W garnku

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka "krakowska" 3553

roboty. Wyszła obłędna! Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na 2 zapiekanki:1 ciabatta200 g żółtego sera200 g pieczarek1 mała cebula1 łyżka masłaketchupCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Pieczarki drobno siekamy, cebulę kroimy w małą kostkę, ser ucieramy na tarce, ciabattę kroimy wzdłuż. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy pieczarki, podlewamy odrobiną wody i smażymy do całkowitego odparowania wody. Dodajemy cebulę i masło

My Culinary Art
Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną 177

plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia wlewamy szklankę wody i układamy podsmażony filet.Nakrywamy i na małym ogniu gotujemy  ok 5 min.W tym czasie podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Na tym samym tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem.Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Grillowane szaszłyki z mango, podawane z łososiem w wiśniowej glazurze z sosem sriracha 138

dżemu wiśniowegosok z 1 pomarańczy1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy2 łyżeczki wytrawnego sherry1 łyżka sosu sriracha1 łyżeczka soli morskiej½ łyżeczki zmielonego imbiruPrzygotowanie: W średnim naczyniu połączyć wszystkie składniki glazury. Cebulę, mango i paprykę pokroić na 2 cm kawałki. Cebulę, mango i paprykę nabijać na przemian na bambusowe patyczki do szaszłyków. (Wcześniej moczone w zimnej wodzie min. 20 minut). Przygotowane szaszłyki

naRuszcie
Sałatka gyros 1485

nigdy nie jadł?  Nie sądzę. Jeżeli będzie kupować przyprawę sprawdźcie czy nie zawiera polepszaczy smaku.   Składniki: 1 pierś z kurczaka 5 - 8 korniszonów 1 czerwona cebula ketchup puszka kukurydzy (może być niecała) Kilka łyżek majonezu (można wymieszać go z jogurtem naturalnym) pól kapusty pekińskiej przyprawa gyros olej  Wykonanie: Pierś umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki(...)Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Osuszyć na papierowym ręczniku.  Ostudzić.  Przełożyć na dno naczynia.  Korniszony pokroić w małą kostkę.  Wysypać na kurczaka.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i ułożyć na korniszonach.  Na cebuli rozprowadzić ketchup.  Na ketchupie  wyłożyć osączoną kukurydzę.  Na kukurydzy rozsmarować majonez lub mieszankę majonezu i jogurtu

Sto kolorów kuchni
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 145

się również dobrze na mniejszym i większym przyjęciu domowymSkładniki:1 kg wyfiletowanego szczupaka - zostawiamy tez oczyszczony łeb i ogon2 litry bulionu warzywnego 3 marchwie 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 1 cytryna natka pietruszki 3 łyżki żelatyny sól,pieprz KamisWykonanie:Do bulionu dodajemy w całości obrana marchew, pietruszke, seler, cebulę.Gotujemy do miękkości warzyw.Mięso szczupaka mielimy przez maszynke(...)bardzo drobnych oczkach.Dodajemy 1 ugotowana marchew,cebulę pietruszkę, mielmy. Do zmielonej masy dodajemy bułke tartą i doprawiamy sola i pieprzem.Wyrabiamy, formujemy kule niczym pulpeciki, wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok 15 minut na wolnym ogniu.Pozostałe warzywa wyjmujemy z bulionu. Marchew i pietruszke kroimy w plastry, posłuża do dekoracji.Do szklanki bierzemy troszke bulionu,dodajemy żelatynę dokładnie mieszamy az do rozpuszczenia

Z Majeczką w kuchni