brazylijsko - tajskiej kuchnii zapraszamy dzisiaj serdecznie. Składniki dla 4 osób: 0,5 kg piersi kurczaka (podwójnej) 0,4 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona 2 duże pomidory 1 cebula czerwona 2 lub 3 ząbki czosnku 1 cytryna 6 łyżek oleju palmowego dende* garść świeżej kolendry chili peperoncini całe (firmy Kotanyi) 2 kostki bulionowe krewetkowe JUMBO* 2 kostki rosołowe(...)sklepach typu kuchnie świata lub sklepach kuchnia afrykańska czy hinduską. Przygotowanie: Kroimy pierś kurczaka w kawałki. Kropimy cytryną i przyprawiamy startym czosnkiem oraz kuminem.. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi. Siekamy kolendrę. Bierzemy głęboką patelnię, najlepiej wok. Na dnie układamy pierwszą warstwę warzyw (cebula, papryka). Druga warstwa to kawałki kurczaka. Jako trzecia warstwa - pomidory, posiekana kolendra
Smaki Brazyliijest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują składniki: 1 kg wołowiny bez kości 0,5 kg cebuli sól, pieprz 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka śmietany Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Cebulę pokroić drobno(...)lekko zrumienić na oleju. Na cebuli ułożyć plastry mięsa, posolić i przykryć pokrywką.Dusić na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wlać tyle wody, aby opłynęła po mięsie, dodać pieprz, paprykę, koncentrat pomidorowy, kminek, majeranek i dusić dalej pod przykryciem 60 minut.Potem wlać szklankę śmietany rozmieszanej z jedną łyżeczką mąki, wymieszać i dusić jeszcze przez parę minut
noteskulinarnyfigaSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko -1 szklanka gorącej wody -2 łyżki oleju -1 łyżeczka soli Wykonanie: W naczyniu łączymy mąkę z solą i jajkiem. Wlewamy wodę i drewnianą łyżką energicznie mieszamy ciasto. Chwilkę odczekać (aby się nie oparzyć(...)koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut. Umyte pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju aż się ładnie zeszkli, i dodajemy pieczarki. Smażymy ok. 10 minut, następnie dusimy pod przykryciem aż cebula zmięknie. Doprawiamy solą
KasiekGotujepotrawą :) Leczo z patisonem w grahamce SKŁADNIKI: 2 średnie patisony 1 papryka czerwona 1 papryka zielona bądź żółtka 1 papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, cebule i patisony obieramy, wszystkie warzywka razem z kiełbasą(...)kroimy w słupki, jedynie papryczkę pepperoni drobniutko. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podpiekamy, następnie dodajemy pokrojone patisony i paprykę i wszystko podpiekamy przez około 5 minut. Warzywka rozsuwamy na boki, a na środek woka wrzucamy kiełbaskę którą podpiekamy, całość mieszamy i doprawiamy solą pieprzem i papryką, dodajemy pokrojone korniszony oraz papryczkę pepperoni. Mastępnie dodajemy koncentrat i wszystko mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrem pomidorowo-paprykowy SKŁADNIKI : Koncentrat Pudliszki - 3 łyżeczki 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka pomidorów krojonych 1 pomidor świeży 1 papryka czerwona 1/2 papryki żółtej 2 łyżeczki sosu chili słodko- kwaśnego 1 łyżeczka ketchupu 4 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 500 ml wody(...)oliwa PRZYGOTOWANIE : Papryki myjemy, oczyszczamy z nasionek, pomidora oparzamy obieramy ze skórki, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę czerwoną, czosnek i paprykę chili drobniutko kroimy, przesmażamy na oliwie do zarumienienie, następnie dodajemy pomidory krojone oraz pokrojonego świeżego pomidora, wszystko przesmażamy kilka chwil po czym wlewamy do pojemnika i miksujemy na gęsty krem. W tym czasie drobno kroimy paprykę czerwoną oraz żółtą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżek oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka czerwonego octu winnego 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku 1 l bulionu 1 papryczka chili 1 cebula biała 2 marchewki 140 g pędów bambusa 100 g kiełków grzybków Mun garść grzybów Mun 2 łyżeczki pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli czosnkowego pieprz czarny do smaku sól do smaku(...)czosnek, oliwę, ocet oraz sos sojowy - dokładnie mieszamy i odstawiamy (ja zostawiłam na noc ale swobodnie wystarczy 30 - 40 minut) Grzybki mun namaczamy. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki, cebule obieramy i kroimy w kostkę, papryczkę chilli drobno kroimy, pędy odlewamy z zalewy, grzybki kroimy w paseczki, kiełki odlewamy (miałam w zalewie) Do woka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiątkową zapiekankę makaronową. Zapiekanka makaronowa SKŁADNIKI: 100 g makaronu penne 100 g suszonych pomidorów w oleju 3 młode małe cukinie 2 jajka 2 cebule pół puszki czerwonej fasoli curry pieprz sól opcjonalnie ser żółty PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Cebule obrać i pokroić(...)kostkę, cukinie umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni. Można dodać łyżeczkę oleju z pomidorów. Dodajemy cebulę i cukinię i doprawiamy solą, pieprzem i curry. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut o d czasu do czasu mieszając. Po tym czasie warzywa wymieszać z makaronem i przełożyć
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierogi ruskie z zieloną cebulką? Ja uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść i na obiad i na kolację :) Może i Wam spodoba się moja propozycja ulubionych ruskich. Pierogi ruskie z cebulą dymką SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaki 200 g półtłustego twarogu 1/2 pęczka cebuli dymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól PRZYGOTOWANIE: Cebulę dymkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego 100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia 1 jajko bułka tarta sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju, aż się przyrumieni. Do mięsa(...)dodajemy zrumienioną cebulę, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała i łatwo można było z niej formować kotleciki. Masę mięsna doprawiamy solą i pieprzem. Suszone morele przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Moczymy ok 5 minut i odcedzamy. Z masy mięsnej formujemy na ręce małe placuszki, na środek nakładamy 2-3 morele i zamykamy je w środku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :) Krem pomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki natka pietruszki pieprz sól papryka słodka(...)pół łyżeczki bazylia - szczypta oliwa grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebuli i wszystko razem przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory oraz koncentrat i dusimy na malutkim ogniu przez około kwadrans. Dodajemy posiekaną natkę, dokładnie mieszamy, po czym przekładamy całość do malaksera i dokładnie rozdrabniamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodpiec go z dodatkami. Wyszło pyszne, szybkie i kolorowe danie :) Makaronowe szaleństwo z warzywami SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 100 g cukinii 1/2 cebuli białej 2 cieniutkie paróweczki drobiowe 1 ząbek czosnku makaron około 100 - 150 g - pozostałość z dnia poprzedniego 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku(...)pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Papryki i cukinie pokroić w kostkę, cebule obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i czosnek - zeszklić. Dodać pokrojone paróweczki i podsmażyć chwilkę, następnie dodać paprykę i cebulę i podsmażyć 5 minut. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Na koniec dodajemy makaron - całość mieszamy i podpiekamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizależy jedynie od Naszego smaku i wyobraźni. Klopsiki z ogórkiem gotowane na parze SKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego 3 ogórki konserwowe 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 1 cebula sól pieprz Ogórki konserwowe kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego ogórki i cebulę. Następnie wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipikantnie przyprawiony zawinięty w placki tortilli i podpieczony w domowym grillu. Może ktoś się skusi na taką propozycję? Pikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 cebuli 3 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki żółtej 2 łyżki kukurydzy natka pietruszki 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu chili papryka słodka(...)papryka ostra przyprawa jarzynka pierz sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki oliwa 2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo smaczna. Doskonale sprawdza się na świątecznym stole :) Sałatka śledziowa z burakami SKŁADNIKI: 3 płaty śledziowe - matias 1 ziemniak 1 burak 1 małe jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula biała mała 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaka i buraka gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Obranego ziemniaka, jabłko, cebulę, oraz(...)opłukane śledzie i ogórki kroimy w kosteczkę, buraka ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Do miseczki przesypujemy pokrojone ziemniaki, jabłko, cebulę, śledzia i ogórka, dodajemy majonez oraz śmietanę - doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Do startego buraka dodajemy sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu i dokładnie mieszamy - odlewamy sok, który wypłynął. Na płaskim półmisku układamy warstwami buraczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje. Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki(...)papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/3 cytryny oliwa do podsmażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, pomidora oparzamy i ściągamy skórkę, z papryk pozbywamy się nasion. Cebulę czerwoną, czosnek oraz papryczkę chilli dość drobno pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki