Massaman Curry z kurczakiem

Massaman Curry z kurczakiem

Massaman Curry z kurczakiem

Kwaśno-pikantna, mocno orzechowa tajska potrawa. Jedna z teorii głosi, że recepturę na to danie do Tajlandii przywiózł perski kupiec w XVII wieku i początkowo jego nazwa brzmiała "Mussulman Curry". Inna teoria natomiast mówi, że danie pochodzi z Malezji, a jego nazwa pochodzi od malezyjskiego słowa masam, czyli kwaśny. Zamiast kurczaka, Massaman Curry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z ... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Tajskie smaki

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Sałatka z kurczakiem - 15 najlepszych przepisów

Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

dagooshyadagooshya

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

curry, kurczak curry, ziemniak, ziemniaki, kurczak, pasta, pasty, cebula, kokosowe, kurczak po tajsku, sosy, ryż, puree, słodkie, kurczak w mleku kokosowym, orzechy, łatwe , dania mięsne, pierś, piersi, kaczki, wołowina, dania z kurczakiem, pierś kurczaka, pierś z kurczaka, chilli, pasta kurczak, pasta z kurczaka, kurczak słodko kwaśny, potrawy z kurczaka

Inne przepisy z Tajskie smaki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.