cebula - 11518 przepisów (strona:194/768)

Buraczki z papryką 136

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam! Składniki : 1kg buraków  3 czerwone papryki  3 cebule szklanka wody  3 łyżki octu  2 łyżki cukru 2 łyżki oleju  1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Paprykę kroimy na połówki i wyrzucamy pestki. Szatkujemy w mikserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy. Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę.  Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu. Do robienia zalewy polecam

prawdziwe jedzenie
Żeberka w sosie z kurkami 207

Składniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka  białego wina 2 duże cebule Szklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry(...)cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy

prawdziwe jedzenie
Grole 150

Składniki: 1 - 2 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano olej Ziemniaki gotujemy bez obierania przez 10 minut. Wodę z garnka odlewamy a ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Aby się nie poparzyć ziemniaki nadziewamy na widelec i ściągamy skórkę nożem. Można też poczekać aż przestygną. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy plastry cebuli(...)dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli wrzucamy ziemniaki i rumienimy je z każdej strony. Pod koniec ewentualnie dosalamy do smaku. Podajemy jako główne danie albo razem z gulaszem

prawdziwe jedzenie
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 298

osób (tak było u mnie) Składniki: - 1/2 sałaty lodowej - 3 garście rucoli - 3 garście roszponki - 12 pomidorków koktajlowych - koperek - tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę) - 1 czerwona cebula - trochę soli Sos do sałaty: - 2 łyżeczki musztardy francuskiej - ocet jabłkowy - oliwa z oliwek - pieprz - 1/2 łyżeczki ksylitolu (nie trzeba) Do miseczki odmierzyć 2 łyżeczki musztardy francuskiej, dodać świeżo mielony pieprz(...)ksylitol, kilka łyżeczek octu jabłkowego, zamieszać. Cały czas mieszając dolewać oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo aż sos stanie się jednolity. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki, lekko posolić i odstawić. Do miski rozkruszyć sałatę lodową, dodać rucolę i roszponkę. Wlać sos i całość dokładnie zamieszać. Rozdzielić na 3 talerze. Na sałacie ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka, posypać cebulą, ułożyć przekrojone

Smaczne Zdrowe
Leczo 142

Może na zdjęciu nie wygląda zbyt pysznie , ale zapewniam ,że było smacznie.. cebula cukinia pomidory marchewka koncentrat pomidorowy kiełbasa olej listek, ziele dowolne przyprawy sól, pieprz Pokroić warzywa-cebulę w krążki, cukinię na kawałki, pomidory i marchewkę w kostkę i paprykę też w kostkę..W rondlu rozgrzać olej , wrzucić cebulę i zeszklić., dodać marchewkę , kiełbasę, pomidory i dusić

Moje domowe kucharzenie
Szakszuka - jajka w pomidorach 120

miałam.  Zamiast ząbka czosnku, użyłam masła czosnkowego.  Będę wracać na pewno, a przy okazji może podmienię też zdjęcie w łudząco podobnych Huevos Rancheros ?     Składniki: pół cebuli 2 jajka 1 duży pomidor sól, pieprz, kumin masło czosnkowe (lub masło / olej + czosnek)   Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na patelni.  Pomidora sparzyć i obrać ze skórki(...)Pokroić w kostkę.  Dodać do cebuli i dusić, aż powstanie dość gęsty sos.  Doprawić do smaku.  Rozsunąć pomidory i w każdy otwór wbić jajko.  Dusić, aż białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne.  Można posypać natką lub bazylią.  Podawać od razu, na przykład z czosnkowymi grzankami

Sto kolorów kuchni
Bigos z cukinii 206

robiła moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :)  Składniki: cukinia cebula kiełbasa przecier jajko liść laurowy sól, pieprz Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce jarzynowej. Najpierw podsmażam cebulę z kiełbasą, później dodaję do tego cukinię, solę

Co w głowie piszczy
22 dania z cukinią! 429

trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią(...)papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki

Moja smaczna kuchnia
Leczo 114

Składniki:  3 czerwone papryki 2 duże pomidory malinowe cebula papryka czerwona w proszku  sól i pieprz do smaku  oliwa  Przygotowanie:  Do garnka wlewamy oliwę, aby pokryła dno, wrzucamy cebulą pokrojoną w piórka i podsmażamy razem z papryką w proszku, cały czas mieszamy. Gdy cebula nabierze ładnego koloru papryki wrzucamy paprykę pokrojoną w paski, oczyszczoną

Moja smaczna kuchnia
Mini kebaby z tymiankiem i sosem chili (grillowane) 148

mięsa, czy to wołowego, czy wieprzowego bardzo często przygotowuję. Grillowane na patyczkach mini kebaby są bardzo poręczne. Do mięsa można dodać dowolne dodatki, tym razem proponuję dodać świeży tymianek, cebulę dymkę i sos chili Winiary, który zastąpi tradycyjne przyprawy. Mini kebaby to również doskonała propozycja na letni sezon grillowy. Mięso takiego kebaba jest soczyste, lekko pikantne i doskonale komponuje się(...)sosem chili (4 porcje- 8 sztuk ) 500 g mięsa ( u mnie szynka wieprzowa ) - 4 łyżki sosu chili Winiary - świeży tymianek ( 1 łyżka listków) 3 łyżki bułki tartej - 2 szt. cebula dymka - sól morska - 50 ml wody gazowanej - olej rzepakowy do posmarowania patelni Mięso z szynki wieprzowej mielimy, dodajemy 50 ml wody gazowanej, posiekaną cebulę dymkę, pojedyncze listki świeżego tymianku, sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 144

smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy. Kurki dokładnie myjemy(...)czym zalewamy gorącą wodą i gotowujemy 5 minut. Odcedzamy kurki i studzimy. Wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli, ja wsypuję do każdego słoika jeszcze 1/2 łyżeczki gorczycy. Zalewamy kurki przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką , zalewamy wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka Colesław 272

surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych obiadowych surówek. Je sekretny smak tkwi w proporcjach użytych składników: kapusta, marchew, cebula, czasami jabłko, oraz składników sosu: bywa to majonez, mleko, jogurt lub maślanka, niekiedy musztarda, chrzan czy też ocet i sok z cytryny . Aby surówka była ostrzejsza dodaję do niej zawsze(...)kapustę obficie posolić, a następnie odcisnąć tworzący się sok, dzięki czemu kapusta będzie bardzo miękka i krucha, straci swoją surowość. Składniki: 1/2 główka małej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula 2,5 łyżki majonezu 2,5 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego + 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli sporo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 151

Kotanyi. Z tej ilości składników wychodzą 4 słoiczki po 450 ml. Polecam Pikantny ketchup z cukinii dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: : Składniki: - 4 średniej wielkości obrane cukinie - 3 cebule - 1 szklanka cukru - 1/3 szklanki czerwonego octu winnego - 3 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 500 g passaty pomidorowej - 2 łyżki soli Przygotowanie: Umytą cukinię wraz z cebulą ścieramy(...)ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Wsypujemy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok, nie odciskamy. Wsypujemy do cukinii i cebuli cukier , dodajemy 3 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę pieprzu cayenne, gotujemy do momentu aż się rozpadną. Następnie wlewamy ocet winny i gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy całość za pomocą blendera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 173

słoików. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013: 2,5 kg papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa) 2 ostre papryczki 1,5 kg bakłażanów 3 kg mięsistych pomidorów Lima 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 30 g czerwonej czubrycy 1,5 łyżki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Pomidory nacinamy na czubku i blanszujemy (zalewamy na 2 minuty wrzącą wodą), obieramy(...)Bakłażany obieramy ze skórki, wyciekający sok wylewamy. Paprykę i bakłażany za radą Beaty posiekałam, uzyskały fajną konsystencję i smak, ale można je również zmiksować, gdy chcemy uzyskać gładki sos. Cebule drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy roztarte ząbki czosnku i czerwoną czubrycę. Do pomidorów dodajemy paprykę razem z sokiem, bakłażany i cebulę z czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy jeszcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marynowane ryby aromatyzowane 143

następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Natomiast plasterki białej cebuli oprócz ostrości dodają marynacie zapachu i barwy. Solanka: 1/2 szklanka soli 3 szklanki wody 50 dag filetów rybnych pokrojonych na małe kawałki do zalania 1/2 szklanki octu 10% + 1 szklanka(...)szklanego naczynia. Zalewamy ryby na 12 godzin octem 10% wymieszanym z wodą, potem odlewamy ocet, rybę płuczemy i znów układamy w słoiku.   Marynata: 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 szklanki wody 1 szklanka białego octu winnego przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca) 2-3 goździki 1/3 łyżeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię