Gulasz z woka? Czemu nie! Składniki: 50 g wieprzowiny bez kości (ja użyłam łopatki) 2 marchewki 15 dag groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 1 gałązka rozmarynu 3 gałązki mięty sól pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy(...)osuszamy w papierowym ręczniku. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy w mące. W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, na której musimy zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy obtoczone mięso i obsmażamy. Wlewamy niewielką ilość wody i odskrobujemy to co nam przywarło, jeśli tak jak mi nic nie przywarło dolewamy tyle wody, aby mięso było przykryte.Zagotowujemy, dusimy
Blondynka Gotujekażdego przepisu. Także przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka kukurydzy Na sos: 3 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy(...)garnka, odsączamy, studzimy i dzielimy na mniejsze różyczki. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, tak aby odparował z nich nadmiar wody. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, szynkę w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Sos : Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu
Czerwona PorzeczkaWarzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz Wykonanie: Zioła, marchew(...)pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego
Blondynka GotujeProste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie. Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć i wyszorować(...)posypać curry i podsmażyć na małym ogniu na patelni przez kilka minut. Następnie dodać pokrojoną fasolkę szparagową. Przykryć pokrywką i smażyć przez ok. 4 minuty. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i zamrożoną marchewkę z groszkiem. Smażyć jeszcze przez kilka minut, doprawić do smaku
Pasja Smakuwykorzystanie jest risotto - kremowe i sezonowe. Polecam. A zamiast cukinii możecie dodać inne ulubione warzywa lub grzyby. Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 średniej wielkości cukinia 1 średnia cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć(...)drobno pokrojoną cebulę, a po chwili pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty wlać wino. Gdy wino trochę odparuje, zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas
Pasja Smakusosy – łagodny z dodatkiem sezamu i ostry sambal oelek. SKŁADNIKI (porcja na 6-8 osób) Falafele: 500 gram ciecierzycy 300 gram bobu 5 ząbków czosnku 1 duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki(...)osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy je mące besan (mąka
OstryKęsPolecam sałatkę z kurczakiem, rukolą i mozzarellą. A do sałatki dressing, bardzo aromatyczny, bo bazyliowy. Pycha ! Składniki: 1 cały filet z kurczaka 1 opakowanie liści rukoli 1/2 cebuli, najlepiej młodej opakowanie 125g mozzarelli w małych kulkach około 20 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek duży pęczek bazylii 2 saszetki oleju bazyliowego Kujawski 2-3 łyżki octu jabłkowego sól do smaku(...)chłodne miejsce. Po tym czasie usmaż mięso, najlepiej na patelni grillowej. Usmażone mięso odstaw do wystygnięcia. Zimne pokrój w plasterki. Rukolę umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół, a cebulę pokrój w cienkie piórka. Przygotuj dressing. Liście bazylii zmiksuj blenderem dolewając olej i ocet jabłkowy. Dopraw do smaku solą. Rukolę wymieszaj z pomidorkami, cebulą i kulkami mozzarelli. Na sałatce ułóż
kolorowotorcikowopudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto w kuchni, trzeba było je dobrze spożytkować. Stanęło na najprostszej wersji. Kurki w śmietance. Składniki: 200g kurek 1/2 cebuli 80g śmietanki 30% łyżka masła zielona pietruszka Kroję cebulę w piórka i wrzucam na rozgrzane masło. Pozwalam cebuli lekko się zeszklić i po chwili dodaję kurki. Teraz smażymy, aby odparować
Brzuszki Łakomczuszkibidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: Grzyby (u mnie maślaki (najlepsze są młode, malutkie) i parę koźlaków ale tak naprawdę to co się uda uzbierać) Śmietana 18% Ziemniaki cebula Trochę masła Natka pietruszki Sól, pieprz Nie podaję proporcji, ponieważ każdy musi przygotować tak jak lubi z przewagą składników, które najbardziej odpowiadają. Obieramy i gotujemy ziemniaki. W międzyczasie kroimy cebulę(...)obieramy i kroimy w nieduże kawałki grzyby. Wszystko podduszamy (tak naprawdę podduszamy jednocześnie trochę podsmażając, czyli trzymamy na niedużym ogniu bez przykrycia) na maśle i oleju. Gdy grzybki i cebula zmiękną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i powoli dodajemy śmietanę, uważając żeby się nie zsiadła. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy jeszcze na trochę na małym ogniu aby sobie „pyrkało
Brzuszki ŁakomczuszkiLidla), jednak moja miłość skierowana jest w stronę Okrasy. Składniki: podudzie kurczaka: 8 szt. suszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz: do smaku Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy(...)włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy
Brzuszki Łakomczuszkimięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę z Paczki Warzyw 2 marchewki, pokrojone w mniejsze części z Paczki Warzyw 1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części z Paczki Warzyw 80-90 ml oliwy(...)jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje. Dodajemy niewielką ilość gałki muszkatołowej
Brzuszki Łakomczuszkidobre. Mimo wszystko zakasałam rękawy i zrobiłam. Przepis z którego korzystałam znajdziecie tutaj . Składniki: 1kg ziemniaków 350g mięsa mielonego łyżeczka suszonego majeranku 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 cebula boczek i cebula na skwarki Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawy i wyrabiamy. Dodatkowo warto dodać troszkę zimnej wody aby spulchnić masę. Ziemniaki dzielimy na 3 części
Brzuszki Łakomczuszkinieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego 2-3 ziela angielskie 3 listki laurowe cebula olej masło śmietanka 30% Grzyby oczyszczamy i kroimy w kawałki ok 5x5cm. Obieramy i kroimy cebulę w kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy masło, podsmażamy cebul, gdy się zeszkli
Brzuszki Łakomczuszkiudało się kupić najzwyklejszą dynię, na szczęście niedużą) do ravioli przyda nam się 1 szklanka puree dyniowego 4 łyżki startego grana padano 1 łyżeczka startego świeżego imbiru nieduża cebula jajko 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek Biolevita sól pieprz 300g mąki 2 jajka + 1 jajko z oddzielonym żółtkiem od białka 3-4 łyżki letniej wody masło świeża szałwia Kroimy(...)duża można wydłużyć ten czas do godziny). Gdy dynia się upiecze mielimy ja na gładką masę i odciskamy przez gazę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i starty imbir, czekamy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy szklankę puree dyniowego. Dosypujemy parmezan, dorzucamy jajko i bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem ja zawsze używam świeżo mielony pieprz
Brzuszki Łakomczuszkiprzepis na zupę tajską ( tutaj ), pamiętam że była przepyszna. Teraz wersja szybsza i lżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku 2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka(...)sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 łyżki cukru trzcinowego pół limonki 0,5 opakowania cienkiego makaronu ryżowego sól, pieprz Kroimy czosnek i cebulę i drobną kosteczkę. Zdejmujemy z trawy cytrynowej zewnętrzną skórę (1 warstwę), obraną trawę kroimy na 4 równe odcinki. Trawę rozbijamy tępą częścią noża. Do garna wlewam olej, gdy się rozgrzeje wrzucam czosnek, cebulę, trawę. Cały czas
Brzuszki Łakomczuszki