cebula - 11518 przepisów (strona:207/768)

Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 367

duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie(...)łyżki sosu sojowego oraz olej sezamowy, jeśli go używacie). Odstawić na kilka minut. W tym czasie grzyby włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem. Marchewkę obrać i pokroić w słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski.  W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym

Obiad za dychę
Szpinakowa kolacja :) Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. 323

kolację, wyjątkiem jest niedziela - wtedy siadamy do obiadu o "normalnej", południowej porze. Wszystko przez prace... Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka; mała cebula; ząbek czosnku; 0,5 kg szpinaku; żółta papryka; 2 łyżki serka twarogowego Bieluch; cannelloni pół opakowania; sól, pieprz; opcjonalnie: oliwa. Sos a'la beszamelowy: 2 szkl. mleka; 1 łyżka masła; 2 łyżki(...)mąki; gałka muszkatołowa, sól, pieprz. ser żółty do posypania. Piersi myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, ale małą, żeby nie było problemu z nadzianiem cannelloni :) Cebule kroimy w kostkę. Podobnie robimy z papryką. Kurczaka smażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy

Miksturownik
Papirus znów w akcji - czyli sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. 329

danie, i to soczyste mięsko... Bajka!!! Sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu np. kolanka; pomidory w puszce; 1 łyżeczka oregano; średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak w ziołach prowansalskich; 100 g sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy(...)pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię. Pieczemy po 7 min. na małym ogniu. Makaron polewamy sosem, kurczaka kroimy na paski

Miksturownik
Kokardki z cukinią i bakłażanem. 245

Święto Makaronu - czas zacząć!!! Kokardki z cukinią i bakłażanem. Składniki: bakłażan ; cukinia; cebula;   pieczarki ok. 6 szt.; pomidorki koktajlowe ok.4 szt.; przecier pomidorowy 2 łyżeczki;   makaron np. kokardki ok. 200 g;   feta do przybrania; łyżka oliwy i łyżeczka masła; sól, pieprz, szczypta cukru; Bakłażana kroimy w plastry i posypujemy z obu stron solą. Po około(...)papierowy - pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Gotujemy makaron al dente. Odlewamy ok. szklanki wody po ugotowaniu makaronu i zostawiamy na później. Cukinie kroimy w pół talarki, podobnie bakłażana. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy pieczarki, cukinie; później cebulę i bakłażana. Podpiekamy wszystko przez kilka minut. Podlewamy wodą z makaronu

Miksturownik
Lasagne z góralskim akcentem... 309

Lasagne z kurczakiem i oscypkiem. Składniki: pierś kurczaka; 200 g pieczarek; cebula duża; 200 g oscypka; 1/2 puszki kukurydzy; 6 płatów lasagne; sól, pieprz, papryka ostra; 1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego przepis  tu . Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę również. Pieczarki kroimy w "talarki". Oscypka ścieramy na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka, pieczarki(...)cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec wrzucamy kukurydzę i mieszamy. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy 2 płaty lasagne (używam takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wykładamy połowę farszu, posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy beszamelem i posypujemy serem i papryką. Zapiekamy w 180 stopniach przez około

Miksturownik
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 174

szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków; cebula; 3 ząbki czosnku; 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki; 50 g orzechów włoskich; 1 łyżeczka octu balsamicznego; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; sól, pieprz. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego(...)odstawiamy na 10 min. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym

Miksturownik
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 271

tortillą, ryżem lub z chlebem. Przepis, który podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin(...)rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając. Na patelnię dokładamy mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Paprykę po oczyszczeniu kroimy

Miksturownik
Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 210

Zamiast słoiczka paskudnego sosu wystarczą 3 pomidory i trochę przypraw...  Składniki (na 3-4 porcje): - 500 g mięsa mielonego  - 250 g delikatnie wędzonego boczku  - 2 duże cebule  - 3 średniej wielkości pomidory (sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo(...)patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania oleju itp.  2. Gdy boczek ładnie się podsmaży, dodajemy pokrojoną w półtalarki cebulę i dalej smażymy, a kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso.  3. Pomidory (koniecznie bez skórek) kroimy na ćwiartki i wrzucamy na patelnię, gdy mięso nie jest już surowe. Ponieważ

Kraina Tysiąca Smaków
Spaghetti z soczystymi pulpecikami, czyli gotuję z Okrasą i Lidlem ;) 202

suszonych pomidorów - 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon - 1 jajko - odrobina oliwy z oliwek - sól, pieprz (wg. przepisu biały) Składniki na sos:  - 4 pomidory (500 g)  - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 15 - 20 g posiekanej, świeżej bazylii - 70 g masła - sól, pieprz Dodatkowo: - makaron spaghetti (ilość wg uznania, w przepisie 300 g) - odrobina startego żółtego sera (wg przepisu(...)oliwę z oliwek i podsmażamy pulpety na złoty kolor. Odkładamy je na talerz.  3. Na tej samej patelni (dolewamy trochę oliwy, jeśli zostało jej niewiele) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Sparzone wrzątkiem pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Wrzucamy na patelnię, gdy cebula się zeszkli. Doprawiamy solą i pieprzem. Od czasu do czasu sos mieszamy. Tutaj Okrasa

Kraina Tysiąca Smaków
Stroganow wieprzowy Gordona Ramseya 107

powtarzać, że zależy ile te osoby jedzą. Myślę, że trzy najedzą się spokojnie.. Składniki (3-4 porcje): - 500 g polędwiczek wieprzowych - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 nieduże cebule  - 2 - 3 ząbki czosnku - 200 g pieczarek - "trochę brandy" - u mnie ok. 50 ml białego półwytrawnego wina - 150 ml gęstej śmietany 18% - odrobina soku z cytryny (pominęłam) - garść posiekanej(...)natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pieczarki w plasterki.  2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy najpierw w plasterki, a następnie w cienkie paski. Oprószamy solą, pieprzem i papryką.  3. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a następnie pieczarki

Kraina Tysiąca Smaków
Pulpety w sosie koperkowym 347

Zdrowy i prosty obiad, który będzie smakował zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Z podanych składników wychodzi około 20 pulpecików . Składniki:  - 500 g dowolnego mięsa mielonego  - 1 nieduża cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko - pół małej czerstwej bułki (np. kajzerki) - odrobina mąki - sól, pieprz  - około 1 litra bulionu (można zastąpić wodą i kostką rosołową) - 3 łyżki gęstej śmietany(...)łyżki mąki - pęczek koperku Przygotowanie:  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku gotujemy bulion, powinno go być na tyle dużo, żeby przykrył pulpety, które będziemy w nim gotować. Bułkę zalewamy w szklance wodą.  2. Do mięsa dodajemy jajko, przestudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody bułkę. Wyrabiamy dosyć długo ręką, aż wszystkie

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka faszerowane na ciepło 163

zajęciach ZPT (czyli zajęciach praktyczno-technicznych) w podstawówce (wieki całe temu;). Robię je z zwykle bez żadnych dodatków, dzisiaj wersja z żółtym serem. Można też dodać przesmażone z cebulą pieczarki. Składniki: * 5 jajek ugotowanych na twardo * cebula * 1-2 łyżki startego żółtego sera * sól, pieprz * czosnek - ja dodaję do wszystkiego, ale można pominąć * łyżka majonezu kieleckiego lub śmietany lub masła(...)inne zielone * bułka tarta - można pominąć ( zwłaszcza pominięcie zalecane na I fazie MM )   Jajka po wystudzeniu rozcinam ostrym nożem na pół. Wyjmuję łyżeczką zawartość, dorzucam drobno posiekaną cebulę, przyprawy i rozdrabniam. Używam tłuczka do ziemniaków (taki z dziurami). Można drobno posiekać, ale raczej nie miksować, bo zrobi się wtedy pasta. Napełniam masą skorupki, ugniatam i posypuję odrobiną bułki tartej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jajka sadzone zapiekane z warzywami 143

miałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków  kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów oliwki zielone sól, pieprz, tymianek olej winogronowy   Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę(...)posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C.  Nie posypałam jajek po wierzchu tymiankiem, dlatego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziemniaki puree pyszne 295

warsztaty Kuchni Pięciu Przemian , w których  uczestniczyłam w grudniu, a który to przepis zaraz wypróbowałam i potwierdzam, że ziemniaczki są pyszne! Składniki: * ziemniaki * mały kawałek marchewki i pietruszki * cebula (robiłam też z porem) * czosnek * masło lub olej * przyprawy: kurkuma, kminek, sól, majeranek,  bazylia, ew.kolendra, estragon * cytryna Po kolei: 1. na wrzącą wodę wrzucamy szczyptę kurkumy i majeranku(...)kropli cytryny (k) 8. szczyptę tymianku (o) Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Odcedzamy wodę, zostawiamy ziemniaki w garnku, a na patelni rozgrzewamy trochę oleju lub masła, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę (lub pora) i smażymy do zeszklenia. Dodajemy do odcedzonych ziemniaków i wszystko ugniatamy tłuczkiem. Podajemy! Polecam, pyszne, można je jeść nawet same:) Na pierwszym zdjęciu są z cebulą, na zdjęciu

Zdrowa Kuchnia Sowy
karkówka w pomidorowym sosie 141

Przepis: 500 g karkówki 2 średnie marchewki 30 dag pieczarek 1 duża cebula 4łyżki sosu pomidorowego przyprawa w płynie MAGGI sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w plastry - rozbić. Olej rozgrzać, mięso podsmażyć, żeby się zarumieniło. Cebulę pokroić w piórka - dodać do mięsa. Marchew pokroić w plastry - dorzucić do mięsa. Dusić, aż cebula się rozpadnie, a marchew będzie miękka

kolorowotorcikowo