susz - 5290 przepisów (strona:278/353)

Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami 148

cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w  Kwestia Smaku . Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 125 ml ciepłego mleka 50 g cukru pudru mała szczypta soli 280 g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 50 g miękkiego masła Nadzienie: 60 g białej czekolady 40 g obranych migdałów

Blondynka Gotuje
Żurek według Blondynki :) 154

łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu do żurku kilka listków laurowych kilkanaście ziarenek ziela angielskiego Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo chleb z poprzedniego dnia Wykonanie: Mięso płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy

Blondynka Gotuje
Ciasteczka Lawendowe z Żurawiną 152

żółtko szczypta soli 1 łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej garść suszonej żurawiny, posiekanej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości 3,5 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny

Blondynka Gotuje
Niebiańskie Cupcakes 139

proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżeczka soli 150 g suszonych daktyli Jajka miksujemy przez chwilę, dodajemy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy

Blondynka Gotuje
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 190

palcami. Na koniec dodałam łyżeczkę octu. Ubitą pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką Wilton 1M i wyciskałam gniazdka. Zaczynałam od formowania spodu, a kończyłam na ściankach. Bezowe gniazdka suszyłam w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez około 4,5 h. Gniazdka wyszły chrupiące z zewnątrz i wewnątrz. I co ucieszyło mnie najbardziej pozostały białe :) Autorka bloga, z którego przepisu

Blondynka Gotuje
Ziemniaczki Niedźwiedzie 171

ziemniaków i udało się fajne połączenie!      Składniki: kilka ziemniaków dokładnie umytych  czosnek niedźwiedzi  (ja użyłam z firmy Skworcu, link do sklepu obok) majeranek suszony sól olej czosnek granulowany Wykonanie: Ziemniaczki myjemy, osuszamy w ręczniku papierowym i kroimy w ósemki. Do miseczki wsypujemy  czosnek niedźwiedzi , majeranek i czosnek granulowany, wszystko zalewamy olejem. Ilość przypraw zależy

Blondynka Gotuje
Gunpowder Goji 136

przede wszystkim cenię sobie jakość i w tym przypadku jestem zadowolona. Ps. Bardzo żałuję, że nie mogę Wam przesłać zapachu tej herbaty :( Pachnie cudnie! Skład: zielona herbata Gunpowder suszone jagody Goji skórka pomarańczy liście aloesu kawałki korzenia żeń-szeń Jak parzyć: Liście zaparzamy trzykrotnie zagotowaną wodą o temperaturze ok. 70-80 stopni (czyli woda 3 - 5 minut od momentu zagotowania

Blondynka Gotuje
Herbata Blondynki 101

pić. A najważniejsze jest to, że smakuje mi, bo herbata jest blondynki :) Użyłam składników firmy  Najlepsze Przyprawy Świata  i kilku innych. Składniki: zielona herbata Sencha trawa cytrynowa suszona Żeń-Szeń syberyjski kwiat jaśminu  - odrobinę stevia  - szczypta Wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy i wsypujemy do kubka, całość zalewamy wodą i po około 3 minutach napar przecedzamy przez

Blondynka Gotuje
Ziemniaczki Zapiekane w Maśle Czosnkowo - Ziołowym 217

spróbujcie ;) Idealne z  Udkiem miodowo - ziołowym . Składniki: kilka niedużych ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej KAMIS sól morska KAMIS  w młynku świeżo zmielony  pieprz KAMIS  w młynku suszony  rozmaryn KAMIS sok z ćwiartki cytryny 2 duże łyżki  Masła Czosnkowo - Ziołowego z tego przepisu Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Kroimy w ćwiartki. Wkładamy do miski i posypujemy wszystkimi

Blondynka Gotuje
Spaghetti a`la Bolognese Moje Własne! 225

Spaghetti Czanieckie Makarony ) 500 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek ketchupu najlepiej pikantnego kostka warzywna Kucharek świeżo zmielona sól ziołowa Prymat bazylia suszona Prymat świeżo zmielony pieprz łyżeczka cukru kilka ząbków czosnku 1 mała cebula oliwa z oliwek ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach gałązka świeżej bazylii Wykonanie: Cebulę kroimy

Blondynka Gotuje
Kurczak Pikantno - Słodki 179

idealne rozwiązanie dla zapracowanych.        Składniki dla 3 osób: 300 g mięsa z kurczaka ( ja użyłam piersi) 200 g ryżu brązowego 1/3 puszki ananasa kawałeczek ostrej suszonej papryki szczypta papryki słodkiej mielonej Kamis 1/2 łyżeczki curry indyjskiego Kamis świeża bazylia sól 1 łyżka oleju Wykonanie: Gotujemy na sypko. Mięso kroimy na małe kawałeczki. W woku rozgrzewamy łyżkę

Blondynka Gotuje
Mini Panettone z Orzechami Macadamia i Czekoladą 155

drożdży 50 g cukru 80 ml mleka ciepłego 2 jajka (rozmiar M) 50 g miękkiego masła sól 60 g czekolady gorzkiej 50 g orzechów macadamia Skworcu 50 g suszonej miechunki Skworcu Wykonanie: Mąkę wsypałam do miski, zrobiłam w mące dołek, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam, zagarniając trochę mąki do środka. Miskę przykryłam ściereczką

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 184

zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto:  Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną

Blondynka Gotuje
Ameliowy Wieczór 125

bardzo często i w wielu moich daniach używam produktów z tego sklepu. Orzechy, bakalie, herbaty, wyszukane przyprawy. Wszystkie te produkty bardzo cenię za jakość. Ostatnio na przykład zajadam się suszonymi daktylami z tego sklepu. Widzę różnicę pomiędzy daktylami, które kupowałam w małych torebkach w supermarketach. Te z supermarketów wspominam jak podczas jedzenia od czasu do czasu potrafiło mi coś zgrzytnąć

Blondynka Gotuje
Pesto alla Genovese 157

oliwek, bazylia, parmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki piniowe i sól. Istnieje jeszcze druga odmiana pesto, która  w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera

Blondynka Gotuje