Wkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:) Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych i suszonych, przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić do miękkości po przykryciem na patelni z dwiema łyżkami masła,szczyptą soli
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki oliwy z oliwek jogurtowy dressing: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g.) 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami. Makaron ugotować al dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Pora umyć, pokroić w cienkie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMyślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1 szklanka białego, półwytrawnego wina Celebro sól, pieprz, curry do smaku oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaekspresowa, dla miłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło soli - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się przed pokusą - założenie jest, że w pierwszym wykonaniu "przepisu mistrza" będę go wiernie odwzorowywać, a dopiero w kolejnych rozdaniach pozwalać sobie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami. Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRyż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 2 torebki ryżu (200 g) 10 dag żółtego sera 2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki ketchupu suszona bazylia (lub inne zioła wg uznania) 1/2 kalafiora (opcjonalnie) marynowana papryka (opcjonalnie) sól, pieprz, mielona papryka Na blaszkę wsypać ryż, na niego wyłożyć mięso przyprawione solą, pieprzem i mieloną papryką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić go na patelni i delikatnie poddusić, wystudzić) szczypta soli, granulowanego czosnku i suszonej bazylii ok. 1,5 łyżki oleju nadzienie: 250 g twarogu wędzonego (znalazłam taki w Lidlu) 100 g plastry wędzonego łososia, lub łosoś sałatkowy sok z cytryny ponadto: liście świeżej bazylii marynowana
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka kminku 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka (opcjonalnie) Do miski wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłą wodą, rozrabiamy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławięc i wilk syty i owca cała ostała:) Schab imbirowo-czosnkowy Składniki: 1 kg schabu korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru 2-3 ząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatkowe kilogramy, bo są niewielkie i lekkie - zapraszam na kolejną, szybką propozycję mini roladek z placków tortilli:) Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRoladki z tortilli Sałatka z salami i suszonym pomidorem Rybka w brzoskwini coś na ciepło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapewnością staną na wysokości zadania - zresztą oceńcie sami! Składniki: 2 łodygi selera naciowego mała kiść ciemnych winogron 1 gruszka 1 banan 2 mandarynki garść orzechów włoskich sos: 3 suszone daktyle sok z 1/2 cytryny Łodygę selera (bez liści) przekroić wzdłuż na połowę, cienko pokroić. Winogrona podzielić na połowy, mandarynki na cząstki, banan w półksiężyce, gruszkę podzielić na połowę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała