susz - 5290 przepisów (strona:279/353)

Sałatka Balkonowa 324

mięty pomarańczowej 1 cebulka dymka ze szczypiorem 1/2 dużego pomidora 1/3 ogórka 1 łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni 2-3 łyżki oleju słonecznikowego Biooil sól prowansalska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Wykonanie: Wszystkie warzywa płuczemy, osuszamy w ręczniku papierowym. Sałaty rwiemy na małe kawałeczki. Miętę, szczypior i dymkę siekamy. Ogórek kroimy w cienkie półksiężyce. Pomidora

Blondynka Gotuje
Kurczak po Blondyńsku! :D 271

sól prowansalska Kamis mieszanka ognista w młynku Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis kilka listków świeżego oregano słodka papryka w proszku Kamis Sałatka: 2-3 łyżki oleju rzepakowego Biooil suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  sól prowansalska 7 listków mięty pomarańczowej kilkanaście listków różnych sałat  kilka listków rukoli 1 mała cebulka dymka ze szczypiorem kawałek świeżego ogórka

Blondynka Gotuje
Morelowe, ale dlaczego Trufle? 142

wrażenia to proponuję białą. Oczywiście chciałabym Wam przypomnieć, że ja nie słodzę herbat i opisuję zaparzone w czystej postaci ;)  Tradycyjnie przedstawiam Wam skład: czarna herbata kawałki suszonych moreli drzewo sandałowe aromat Z czarną , morelą i drzewem sandałowym się zgodzę, można wyczuć, ale dlaczego trufle? Tego pojąć moja blond głowa pojąć nie może.... SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 469

Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi PRZEPIS (źródło inspiracji: link ) Temperatura pieczenia: 190 o C Czas pieczenia: 50 min. Składniki 170g suszonych daktyli 100 ml wrzącej wody 100ml  syropu z agawy lub syropu klonowego łyżeczka rumu 0,5 łyżeczki cynamonu kilka kropel aromatu waniliowego 100g miękkiego masła 45g cukru trzcinowego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z garnka żeliwnego 149

bochenek/ 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 100 g mąki pełnoziarnistej 345 g wody 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/4 łyżeczki soli oliwa z oliwek  łyżka suszonych pomidorków (opcj.) mąka do posy pania blatu (lub otręby pszenne/owsiane) Przygotowanie I dzień (wieczór) W szystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Wierzch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 166

Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy) 3 małe kulki mozzarelli (ilość wg uznania) sól pieprz gałka muszkatołowa szczypta chili pomidorki koktaljowe (opcjonalnie) Przygotowanie Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oliwie z odrobiną soli, dodać

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułeczki orkiszowe, śniadaniowe 134

Czas pieczenia: ok. 15 min Składniki 500 g mąki orkiszowej jasnej, typ 500-600 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 275 ml mleka 7 g suszonych drożdży lub około 25 g świeżych 0,5 szkl. wody i 1 łyżeczka cukru - na glazurę Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w misce. Wyrabiać przez ok. 15 minut. Ma powstać gładkie, elastyczne ciasto, nie przywierające

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 563

owsianych 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis 569

mąki pszennej 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury) 1/3 szkl. mleka 200 g masła 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 7 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych dowolna konfitura/marmolada (np. jabłkowa) Przygotowanie Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Rozbełtać dwa jajka.  Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zdrowa "czekoladka" (healthy chocolate fudge) 195

się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko)! :) Zdrowa "czekoladka" PRZEPIS (forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar , poniżej przepis zmodyfikowany)   Spód 1 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja) 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kuleczki owsiane, smaczne i zdrowe (bez pieczenia) 259

orzechach). Przechowywać w lodówce do tygodnia w szczelnym pojemniku. Inne warianty: Powyższy przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki. Zamiast masła orzechowego można dodać masło migdałowe. Przykładowe dodatki: suszone owoce (morele, rodzynki, figi, żurawinę etc.) posiekane migdały, pekany, orzechy włoskie lub ziarna słonecznika kawałki czekolady gorzkiej, mlecznej, M&Ms Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 382

tego przepisu. :) Baaaardzo polecam! Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie PRZEPIS {zmodyfikowany przepis ze strony MW , ok. 30 małych rogalików} Składniki 1 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej ("Basia") 7 g suszonych drożdży 125 g masła extra 82% (masło polskie Mlekovita) 200 g śmietany 18% (1 kubeczek Piątnicy + 1-2 łyżki) niecała 1 łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Arachidowe brownies z orzechami włoskimi (wersja light) 356

trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam oleju z pestek winogron) 1 duże jajko 2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 szkl. orzechów włoskich, posiekanych 1/3 szkl. suszonej żurawiny lub wiśni (pominęłam) 30 g czekolady deserowej, posiekanej (pominęłam) Przygotowanie W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W oddzielnej misce utrzeć mikserem masło orzechowego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pizza na cienkim cieście 167

Wypieki", Anneka Manning}   Temperatura pieczenia: 220-240ºC  | Czas pieczenia: 12-15 min. Ciasto spora szczypta cukru 250 ml (1 szkl.) letniej wody 7 g (2 łyżeczki) suszonych drożdży 2 łyżki oliwy extra virgin 350 g (2,5 szkl.) mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli dodatki ser mozzarella szynka pomidorki koktajlowe oliwki papryczki jalapeno rukola Przygotowanie W misce

coolinarnastrefa.blogspot.com