Przy sobocie naszla nas ochota na drożdżowki z budyniem: Najpierw ciasto: 500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy
Smaki Edytypieprz. Wszystko razem laczymy. Formujemy male kulki, obtaczamy maka, smazymy na oliwie z oliwek Po usmazeniu, na zloty kolor, dodajemy ok 800 ml passata I 4 lyzki koncentratu pomidorowego., suszona lub swieza bazylie W miedzyczasie gotujemy makaron Posypujemy parmezanem, I natka pietruszki Smacznego
Smaki EdytySkladniki: 4-5 lyzek majonezu 1-2 zabki czosnku ( wycisnietego przez praske) 1-2 lyzeczki soku z cytryny 2 lyzeczki swiezego lub suszonego koperku pieprz I sol do smaku. Wszystko mieszamy - do polaczenia
Smaki EdytyZapraszam na uszka wigilijne. Ile gospodyn tyle przepisow. Z barszczem - niezapomniany smak. A to sa moje :) Farsz: Grzyby suszone - 2 szklanki 1 cebula pieprz , sol Grzyby obgotowujemy. Cebulke kroimy na drobna kosteczke, obsmazamy na masle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki
Smaki Edytyszybko nie znudzila, zawsze probuje cos w niej zmienic. Skladniki: Salate pekinska paluszki krabowe- 16 szt 6 jaj ugotowanych na twardo ogorek zielony szczypior koperek swiezy lub suszony sol majonez/ jogurt naturalny Kroimy salate , paluszki krabowe, jajko. Dodajemy ogorek pokrojony w pol talarki, szczypior, sol I koper. Majonez lub jogurt mieszamy z lyzka kopru. Dodajemy do salatki I mieszamy
Smaki Edytyodpowiedniego koloru I smaku. Skladniki: 8 burakow 2-3 marchewki 2 pietruszki cytryna- sok z calej cytryny pieprz, sol, paprika 1-2 lyzeczki cukru 1-2 lyzki octu grzyby suszone Wykonanie: Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke. Gdy buraki sa miekkie dodajemy warzywa, grzyby- doprawiamy do smaku
Smaki Edytyzrobić. Zapraszam na sos camembert z łososiem. Składniki: 200gr sera camembert- pokroić w kostkę ok 500 ml śmietany 2 ząbki czosnku łyżka masla sól,pieprz 4-5 suszonych pomidorów szczypior I natka pietruszki Wykonanie: Na rozpuszczonym maśle smażymy na wolnym ogniu 2-3 min czosnek. Dodajemy ser. Jak się rozpuści dodajemy śmietane, pieprz, sól, pietruszke. Gotujemy
Smaki Edytyleśnymi grzybami I zrodził się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie. Składniki: ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej 2 cebule pokrojone na ćwierć talarki dwie garści suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby. Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu
Smaki EdytyDalsza część przekąsek - na imprezę I nie tylko :) Zapraszam Składniki: łosoś z koperkiem pomidory koktailowe kiełbasa suszona- lub podsuszana ogórki jajka na twardo oliwki nadziewane krakersy
Smaki Edytybulionu wołowego 100 ml białego wina 10 szt marchewek 2 pietruszki 3 duże cebule 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła oliwa sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek Wykonanie: Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę. W miedzyczasie podsmażamy
Smaki Edytysałatek. Składniki: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyzki śmietany lub jogurtu 1-2 łyżki suszonego lub świeżego kopru 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wkonanie: Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą I pieprzem I gotowe
Smaki Edytyprzyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam natkę świeżej pietruszki I wymieszałam . Podałam z tzatzikami , Życzę smacznego
Smaki Edytyprzygotować I mieć w zapasie w zamrażalce. Zrobienie zajmuje chwilkę, a podnosi walory smakowe potraw. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki (swieża lub suszona ) Wykonanie: Wszystkie składniki misujemy razem ( miksujemy blenderem ). Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Gotowe
Smaki Edytysmak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam Zaczynamy :) Składniki : 500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko dżem truskawkowy budyń Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy
Smaki Edytyjajek 5 ogórków konserwowych ok 10 paluszków krabowych 5-6 łyżek majonezu lub jogurtu sól , pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku koper- świeży lub suszony Wykonanie: Gotujemy makaron ryżowy- według przepisu podanego na opakowaniu. Kroimy paluszki, ogórki na półtalarki I jajka. Robimy dip- majonez lub jogurt, koper, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek
Smaki Edyty