odpowiedniego koloru I smaku. Skladniki: 8 burakow 2-3 marchewki 2 pietruszki cytryna- sok z calej cytryny pieprz, sol, paprika 1-2 lyzeczki cukru 1-2 lyzki octu grzyby suszone Wykonanie: Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke. Gdy buraki sa miekkie dodajemy warzywa, grzyby- doprawiamy do smaku
Smaki Edytyzrobić. Zapraszam na sos camembert z łososiem. Składniki: 200gr sera camembert- pokroić w kostkę ok 500 ml śmietany 2 ząbki czosnku łyżka masla sól,pieprz 4-5 suszonych pomidorów szczypior I natka pietruszki Wykonanie: Na rozpuszczonym maśle smażymy na wolnym ogniu 2-3 min czosnek. Dodajemy ser. Jak się rozpuści dodajemy śmietane, pieprz, sól, pietruszke. Gotujemy
Smaki Edytyleśnymi grzybami I zrodził się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie. Składniki: ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej 2 cebule pokrojone na ćwierć talarki dwie garści suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby. Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu
Smaki EdytyDalsza część przekąsek - na imprezę I nie tylko :) Zapraszam Składniki: łosoś z koperkiem pomidory koktailowe kiełbasa suszona- lub podsuszana ogórki jajka na twardo oliwki nadziewane krakersy
Smaki Edytybulionu wołowego 100 ml białego wina 10 szt marchewek 2 pietruszki 3 duże cebule 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła oliwa sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek Wykonanie: Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 20 min. W połowie czasu odwracamy na drugą stronę. W miedzyczasie podsmażamy
Smaki Edytysałatek. Składniki: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyzki śmietany lub jogurtu 1-2 łyżki suszonego lub świeżego kopru 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wkonanie: Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą I pieprzem I gotowe
Smaki Edytyprzyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam natkę świeżej pietruszki I wymieszałam . Podałam z tzatzikami , Życzę smacznego
Smaki Edytyprzygotować I mieć w zapasie w zamrażalce. Zrobienie zajmuje chwilkę, a podnosi walory smakowe potraw. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki (swieża lub suszona ) Wykonanie: Wszystkie składniki misujemy razem ( miksujemy blenderem ). Przed podaniem można schłodzić w lodówce. Gotowe
Smaki Edytysmak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam Zaczynamy :) Składniki : 500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko dżem truskawkowy budyń Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę, cukier,drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy
Smaki Edytyjajek 5 ogórków konserwowych ok 10 paluszków krabowych 5-6 łyżek majonezu lub jogurtu sól , pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 ząbki czosnku koper- świeży lub suszony Wykonanie: Gotujemy makaron ryżowy- według przepisu podanego na opakowaniu. Kroimy paluszki, ogórki na półtalarki I jajka. Robimy dip- majonez lub jogurt, koper, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek
Smaki Edytysmakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu kurczakowego pieprz, sól, paprika 1-2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 1-2 łyżki mąki oliwa Wykonanie: Na niewielkiej ilości oleju
Smaki Edytyjajka 2 op cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ulubiony aromat ( u mnie skórka otarta z cytryna i łyżka soku cytrynowego ) 20 dkg suszonej żurawiny Wykonanie : Składniki na spód połączyć ze sobą i wyłożyć na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Żurawinę namoczyć w ok pół szklanki letniej wody. Śmietanę ubić na puszystą masę
Malinowa Kawiarenkamnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt sie temu nie oprze. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJuż Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimałe filety z Tilapii ( lub innej ryby) 3 małe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować
Buniabaje w kuchni