nich . Baaardzo gorąco polecam ! Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm . Składniki: - 4 banany bez skóry ( moje ważyły 410g) - 200g wypestkowanych daktyli (dałam 160g daktyli i 40g suszonych fig , z braku tych pierwszych) - 2 jajka - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( lub cukier waniliowy) - 70g płynnego masła ( przestudzonego) - 30g płynnego miodu akacjowego ( dałam syrop z agawy) - 190g mąki orkiszowej typ750
Smaczne Zdroweświeżych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej - 460ml ciepłej wody (nie gorącej) - 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju) - świeże lub suszone oregano Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam
Smaczne ZdroweSkładniki: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 2 łyżeczki cebuli - 2 ogórki kiszone - 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 2-3 szczypty suszonego czosnku Ogórki i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Smaczne Zdrowezawsze można go zamrozić i wykorzystać do przygotowania pysznego pasztetu, o którym w jednym następnych postów... Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1kg schabu bez kości - sól, świeżo mielony pieprz - suszony czosnek - rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek itp. - olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa do obsmażenia mięsa - papier do pieczenia - blaszka Umyty i wysuszony schab nacieramy solą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, zawijamy
Smaczne Zdrowemnie żółta, ale może być dowolna) - 1 cebula (u mnie czerwona) - ser feta - szczypior - oliwki - świeżo mielony pieprz - ocet (u mnie różowy ocet winny) - oliwa z oliwek - świeże lub suszone oregano Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W misce układamy warstwami: pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, na to pokrojone (w większą kostkę) pomidory, następnie pokrojoną w kostkę paprykę
Smaczne ZdrowePolecam - bardzo pożywne, zdrowe i zarazem smaczne :-) Z przepisu wychodzi ok.40 ciasteczek. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu (lub cukru) - 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru) - 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody) - 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 łyżeczka
Smaczne Zdrowedużo lepszy od twarogu sklepowego, gdyż nie ma nic lepszego niż twaróg hande made. Twaróg domowy nie jest jedynym serem, który przygotowuję, znajdziecie przepisy na: s er smażony z suszonymi pomidorami Ser smażony z kminkiem Serek topiony (domowy) Labneh (arabski serek jogurtowy) Kulki serowe w zalewie oliwnej Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Jego przygotowanie jest banalnie proste. Jedyne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomowych wędlin. Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut ? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem ? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam szynkę gotowaną, ale z pikantnymi dodatkami i gotowałam ją jednak trochę dłużej niż schab czyli 2 razy po 7 minut, odstęp pomiędzy gotowaniem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwędliny domowe., Pamiętacie mój Wielkanocny schab w 10 minut ? Albo Szynkę gotowaną z jałowcem ? Przepisów na domowe wędliny jest sporo na blogu: Szynka domowa gotowana Schab dojrzewający (schab surowy suszony) Schab gotowany (domowa wędlina) Tym razem przygotowałam pikantny schab gotowany, gdyż wykorzystałam całą masę pikantnych dodatków, papryczki i pikantną musztardę. Schab gotowany jest soczysty, ale jednocześnie kruchy, o intensywnie pikantnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozprowadzamy pędzlem białko przyklejając serwetkę jednocześnie do skorupki. Odcinamy nadmiar serwetki, przyklejając jednocześnie fragmenty serwetki, które odstają. Jajko układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wyschnięcia, lub suszymy suszarką do włosów. Jeśli chcemy by jajka były błyszczące smarujemy je po wyschnięciu białka olejem roślinnym, można to zrobić ręcznikiem papierowym lub małą gąbką. Pisanki są gotowe do święconki. Wesołych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykładamy ciastem foremki. Nadmiar ciasta odcinamy wyrównując brzegi, nakłuwamy widelcem. Do środka wkładamy krążki folii aluminiowej i wrzucamy kulki ceramiczne do pieczenia tart, kto ich nie ma może wykorzystać suszoną fasolę, czy tez groch. Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. W między czasie mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsa, w tym byłą domowa szynka gotowana, ale nie mogło zabraknąć pieczonego mięsa, tym razem była to łopatka pieczona z oregano i rolada z piersi kurczaka faszerowana serem rokpol, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Takie domowe wyroby chyba każdy woli. Tak upieczone, aromatyczne, do tego soczyste mięso jest u nas często, nie tylko od święta. Mi łopatka pieczona pokrojona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlitr) 3 duże ząbki czosnkuprzyprawy do gotowania szynek: 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku kilka ziaren jałowca kilka papryczek chili Jalapeno czosnek Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoliwek koperek Wykonanie: Rwiemy sałatę do miski, kroimy pomidorki na pół. Dodajemy krewetki I pokrojonego w paski łososia. Robimy dressing- łącząc wszystkie składniki. Dodajemy łyżeczkę świeżego lub suszonego kopru. Dressing dodajemy do sałatki- mieszamy - I gotowe. :) Smacznego
Smaki Edytypieczenia) 1 żółtko z dużego jaja (lub 2 z mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka
Symfonia Smaków