całych 2 łyżki otrąb owsianych KUPIEC 2 łyżki mąki razowej pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki ziaren słonecznika Wykonanie: Płatki owsiane, otręby, mąkę - wymieszać. Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
kolorowotorcikowomarynatę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę i musztardę - dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki. Marynatą zalać i dokładnie natrzeć mięso - odstawić przynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce. Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu
kolorowotorcikowoSkładniki 170 g czekolady 75% kakao, 4 jajka, 90 g cukru, 80 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska", 70 ml rumu, 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 100 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np. kaliskie Wykonanie
kolorowotorcikowoMarlena - http://smerfetka79.blogspot.com/ Składniki: 1 szkl. wody 0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego 2 łyżki soku z grejpfruta/ pomarańczy Wykonanie: Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli. Kaszę opłukać
kolorowotorcikowokażdy płatek, uważając by ich nie posklejać. Posmarowany białkiem fiołek obsypujemy cukrem i układamy na papierze do pieczenia. Jeśli płatki fiołków się posklejały, delikatnie je rozchylamy. Tak przygotowane kwiaty suszymy w piekarniku w temperaturze 50 stopni C. Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Powinny zachować świeżość przez kilka tygodni. Niemniej jednak, nie odstawiajcie ich na długo - wykorzystajcie
kolorowotorcikowopotrzeby. Wszystko zależy od Waszego apetytu i ilości głodomorów w domu. Ja do sałatki dodałam oscypka, można go jednak zastąpić np. kulkami mozarelli . Składniki: * szparagi zielone * liście szpinaku * pomidory suszone * oscypek/ mozarella * oliwa z oliwek * sól morska, u mnie Kamis Wykonanie: Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić. Oscypek pokroić
kolorowotorcikowoSkładniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki
Pasja Smakupory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 2 lub 3 kawałki. 2. Kawałki
Pasja Smakupotrzeba zjedzenia zupy "zmusiła" mnie do odrzucenia obaw i wzięcia się za gotowanie. Oto efekt: Składniki: 1 pietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie
Pasja Smakupomidorów obranych i pokrojonych w drobną kostkę - 1 bardzo drobno pokrojona papryka - 1 drobno pokrojona cebula - 2 drobno pokrojone ząbki czosnku - 4 łyżki posiekanych ziół - bazylii, oregano, tymianku lub suszonych - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku - szczypta chilli Wykonanie: 1. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. 2. Dodać pokrojoną paprykę, podsmażać na średnim ogniu przez około
Pasja Smakuciemnego sosu sojowego olej do smażenia 2 łyżeczki chili sól, pieprz sok z połowy cytryny sos: 3 ząbki czosnku 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 cebula 2 łodygi selera 2 suszone papryczki chili pół czerwonej papryki 1 łyżeczka octu winnego balsamicznego 1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego 250 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody drobno
Pasja Smakuciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie: 1. Dorsza ugotować na parze. 2. Pora i marchewkę pokroić na kawałki o długości 3 cm, a następnie w cienkie paseczki. 3. Przygotować
Pasja Smakukolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki: 500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Rybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy i bułkę
Pasja SmakuDomowego: Obiad w pół godziny, s. 34] Składniki: opakowanie makaronu penne 1 kg pomidorów lub 2x pomidory w puszcze cebula 4 ząbki czosnku kilkanaście czarnych oliwek 8 łyżek oliwy suszone oregano sól, pieprz Wykonanie: 1. Makaron gotować krócej o 3 minuty niż podaje przepis na opakowaniu. 2. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, posiekać. 3. Oliwki pokroić w plasterki
Pasja Smakuniego klopsiki, zagotować, dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Sos koperkowy Składniki: 30 g masła 30 g mąki 375 ml rosołu 100 g śmietany mały pęczek koperku/3 łyżki suszonego koperku sól Wykonanie: 1. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo rozprowadzać ją rosołem. Dodać śmietanę i sól do smaku – zagotować. 2. Do sosu dodać umyty i posiekany koperek
Pasja Smaku