susz - 5290 przepisów (strona:256/353)

68. Przysmak na półkruchym spodzie: czyli wytrawna tarta z fasolką szparagową i dodatkami pod śmietanowo-jajeczną pierzynk 353

pieczenia) 1 żółtko z dużego jaja (lub 2 z mniejszych) 2 pełne łyżki stołowe śmietany 18% 130g zimnego masła pokrojonego w cienkie plasterki odrobina świeżo zmielonej soli lub ulubionych suszonych ziół mąka do podsypywania  dodatki: 300 g fasolki szparagowej 100g sera feta (pół kostki) ok. 10 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych garść świeżych listków kolendry śmietanowo-jajeczna pierzynka

Symfonia Smaków
Śląskie niebo 325

Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Głównym składnikiem potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, ale także stosowana zamiennie świeża wieprzowina, a wszystko polane sosem z suszonych owoców. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gruzja na talerzu 280

dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie ze smakiem - jakież to proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem  Ciasto:  300 g mąki  100 ml mleka  suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra

Sajkofanka smaku
Boczku 210

Pomysł zrodził się znienacka. Szybko, tanio i konkretnie! Makaron z boczkiem Składniki ok. 100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe  sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część

Sajkofanka smaku
Nadziana kapusta 206

pokusi was do szaleństw i własnych kombinacji w kuchennych podbojach ;)  Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami 1 główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków  sól, pieprz, pieprz ziołowy   Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć, po czym wyciąć z niej głąba

Sajkofanka smaku
Kurczak sezamowo-cytrusowy 199

limonkę, pokroić, po czym ułożyć między podudzia - dowolnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około półtorej godziny... Znakomitym dopełnieniem będą złociste pieczone ziemniaczki, opruszone  tymiankiem i suszonymi płatkami chili, a na talerzu dodatkowo skropione oliwą... Smacznego

Sajkofanka smaku
Dziko, szybko i ze smakiem 218

smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam na papierze, żeby lekko odciekło z wina

Sajkofanka smaku
Sięgamy po wątróbkę 208

jabłuszkiem i żurawiną 800g wątróbki cielęcej Łyżka oleju rzepakowego Sól, pieprz, majeranek Jabłuszka z żurawiną i cebulką 100g masła 2 jabłka kwaśne najlepiej szara reneta 3 cebule Garść suszonej żurawiny Sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu Pieprz, sól 200ml półwytrawnego czerwonego wina Łyżka octu balsamicznego Wątróbkę opłukać, oczyścić, pokroić na paseczki, po czym wymoczyć w mleku około pół godziny

Sajkofanka smaku
Warzywny mix prosto z pieca :) 206

Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy : oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać przyprawami

Sajkofanka smaku
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 255

smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :)  Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 293

pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól - łyżeczka suszonego cząbru - chrzan - 2 łyżki gęstej 18% śmietany Warzywa myjemy, obieramy, po czym płuczemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Zalewamy wodą, wrzucamy listek i ziele i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa

Sajkofanka smaku
Kaszotto z trzema rodzajami kasz 276

dodatków:  2 cebule kroimy w drobna kosteczkę  Następnie myjemy i obieramy pieczarki, po czym kroimy je na pół, a potem w cienkie paseczki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy, po czym usuwamy grubsze łodygi i siekamy. Dodatkowo kroimy w krążki papryczkę chili Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, po czym smażymy cebulkę, a gdy nieco zmięknie dorzucamy pieczarki i razem

Sajkofanka smaku
Wątróbka drobiowa z jabłuszkiem i malinami 250

cebule - 4 kwaśne jabłka (najlepiej szara reneta) - słoiczek malin  - 200g ryżu 3 kolory - 100 ml octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wina wytrawnego - świeżo mielony pieprz - sól - łyżka cząbru suszonego Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem, w którym przechowujemy około godziny. Po godzinie wylewamy mleko, wątróbkę osuszamy i obtaczamy delikatnie w mące.    Cebulkę kroimy

Sajkofanka smaku
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni 225

pierwszego tłoczenia - sok z połowy cytryny - 30ml wody - sól, pieprz Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut.  W tym czasie sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, po czym dorzucamy nasze kiełki. Smażymy ok. 4 minut, doprawiamy sola i pieprzem. Rzodkiewki myjemy bardzo dokładnie, po czym

Sajkofanka smaku
Wołowina duszona w czerwonym winie 299

niż życzyć Wam smacznego! :)    Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego  - woda  - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek laurowy, ziele angielskie  Przygotowanie:  Mięso wołowe oczyścić, po czym pokroić

Sajkofanka smaku