susz - 5290 przepisów (strona:261/353)

Dorsz w cieście naleśnikowym 150

połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto naleśnikowe. Podane składniki są umowne, ponieważ ja robię "na oko" - każdy mniej więcej

Pasja Smaku
Karkówka pod pierzynką 241

trzeba już jej doprawiać. Pokrojone mięso ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i posmarować przygotowaną wcześniej śmietaną. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Przed podaniem można posypać suszonym koperkiem

Pasja Smaku
Łosoś pieczony 180

prostota sam w sobie. I to jest w nim najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4-5 kawałków filetu łososia 1 cytryna suszony koperek przyprawa do ryb  opakowanie kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka 1 łyżka masła olej Wykonanie: Filety umyć, osuszyć, polać sokiem z cytryny, obsypać koperkiem i przyprawą

Pasja Smaku
Lunchbox: Makaron z tuńczykiem 332

kolację. Proste, dostępne składniki i zaledwie 20 minut na przygotowanie. Polecam :) Składniki (dla 3-4 osób): opakowanie makaronu świderki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym sok z 1 cytryny suszony koperek pieprz, sól majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, sok z cytryny i koperek. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Lunchbox: Sałatka makaronowa z kurczakiem 470

obiadów do pracy, bo dobrze smakuje także na zimno. Tym razem wersja mięsna: z kurczakiem i warzywami. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu penne pierś z kurczaka suszony koperek pomidor 10-12 czarnych oliwek połowa małej główki sałaty lodowej majonez pieprz, sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą, odstawić do odcieknięcia. Pierś pokroić w kostkę, dodać

Pasja Smaku
Pęczotto z leśnymi grzybami 128

chociaż w minimalnym stopniu odtworzyć je w domu. Składniki: 500 g kaszy pęczak 1 l bulionu (warzywnego lub grzybowego) kilka sztuk grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki) cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki masła (+ 1 do smażenia) 20 dag sera dojrzewającego sól, pieprz Wykonanie: Kaszę przełożyć na sito i kilka razy przepłukać.  Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby

Pasja Smaku
Tarta z kalafiorem 141

Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% pieprz suszony koperek Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.    Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić

Pasja Smaku
Śledzie w pomidorach 467

Wigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz  olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić do zagotowania i odstawić

Pasja Smaku
Moja Wigilia 917

pomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki ( przepis ) Muffinki keksowe

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 177

ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki

Pasja Smaku
Pizza góralska z serem wędzonym i żurawiną 294

cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 2-3 łyżki sosu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia kilka plastrów oscypka lub sera wędzonego 2 łyżki żurawiny do mięs garść suszonej żurawiny kilka plastrów szynki Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać

Pasja Smaku
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 179

Czekoladą utkane .   Składniki: 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 tabliczka białej czekolady szczypta soli Wykonanie: Mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiać przez sito do miski.  Masło z cukrem pudrem utrzeć w robocie na gładko. Dodać

Pasja Smaku
Pizza Margherita 275

pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona bazylia sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski

Pasja Smaku
Zupa z pieczonych warzyw 133

odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny.   Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatałowej pieprz, sól chili oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić w duże kawałki. Rozłożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać rozmarynem. Polać oliwą

Pasja Smaku
Mielone w greckim stylu 285

często i nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, olejem i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania