trzeba już jej doprawiać. Pokrojone mięso ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i posmarować przygotowaną wcześniej śmietaną. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 st.C. Przed podaniem można posypać suszonym koperkiem
Pasja Smakuprostota sam w sobie. I to jest w nim najlepsze. Danie podałam z kaszą kuskus - trochę słońca w mocno zimowy dzień. Składniki: 4-5 kawałków filetu łososia 1 cytryna suszony koperek przyprawa do ryb opakowanie kaszy kuskus 1/2 czerwonej papryki 1/2 ogórka 1 łyżka masła olej Wykonanie: Filety umyć, osuszyć, polać sokiem z cytryny, obsypać koperkiem i przyprawą
Pasja Smakukolację. Proste, dostępne składniki i zaledwie 20 minut na przygotowanie. Polecam :) Składniki (dla 3-4 osób): opakowanie makaronu świderki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym sok z 1 cytryny suszony koperek pieprz, sól majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, sok z cytryny i koperek. Doprawić do smaku
Pasja Smakuobiadów do pracy, bo dobrze smakuje także na zimno. Tym razem wersja mięsna: z kurczakiem i warzywami. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu penne pierś z kurczaka suszony koperek pomidor 10-12 czarnych oliwek połowa małej główki sałaty lodowej majonez pieprz, sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą, odstawić do odcieknięcia. Pierś pokroić w kostkę, dodać
Pasja Smakuchociaż w minimalnym stopniu odtworzyć je w domu. Składniki: 500 g kaszy pęczak 1 l bulionu (warzywnego lub grzybowego) kilka sztuk grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, kozaki) cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki masła (+ 1 do smażenia) 20 dag sera dojrzewającego sól, pieprz Wykonanie: Kaszę przełożyć na sito i kilka razy przepłukać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Grzyby
Pasja SmakuCiasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% pieprz suszony koperek Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić
Pasja SmakuWigilię. Jednak polecam te śledzie również na różne imprezy, w tym na zbliżającego się wielkimi krokami Sylwestra. Składniki: 6 płatów śledziowych w oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić do zagotowania i odstawić
Pasja Smakupomidorach ( przepis ) Śledzie w śmietanie Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami ( przepis ) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki ( przepis ) Muffinki keksowe
Pasja Smakuziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki
Pasja Smakucukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 2-3 łyżki sosu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia kilka plastrów oscypka lub sera wędzonego 2 łyżki żurawiny do mięs garść suszonej żurawiny kilka plastrów szynki Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać
Pasja SmakuCzekoladą utkane . Składniki: 80 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 tabliczka białej czekolady szczypta soli Wykonanie: Mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiać przez sito do miski. Masło z cukrem pudrem utrzeć w robocie na gładko. Dodać
Pasja Smakupszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona bazylia sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski
Pasja Smakuodrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny. Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatałowej pieprz, sól chili oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić w duże kawałki. Rozłożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i posypać rozmarynem. Polać oliwą
Pasja Smakuczęsto i nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, olejem i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić
Pasja Smakusosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry). Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami naan lub roti. Post Butter chicken
Poezja smaku