Pozostajac w klimacie "Kuchni Wielkanocnej", zabawy zaproponowanej przez Olge, dzis dziele sie pomyslem na mazurek.Poniewaz nie jestem zwolennikiem zbyt slodkich ciast to i tegoroczny mazurek bedzie raczej kwaskowy. W sumie podobnie jak rok temu bedzie to kilka malych mazurkow, ktore tradycyjenie juz posluza jako zalacznik do zyczen wielkanocnych :)Ciasto podobnie jak przed rokiem zrobilam z tego przepisu.Jestem z niego bardzo zdowolona, gdyz jest smaczne, a do tego dobrze sie obrabia. Nie rwie sie, nie kruszy,... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Bardzo ladne... :)Mam male pytanie: czy takie mazurki mozna piec same rozłożone np. na papierze do pieczenia? czy jednak w formie?
Ziji akurat to ciasto nadaje sie doskonale do pieczenia na paperze. Ja sama tak pieklam. Wycinalam kola z rozwalkowanego ciasta, robilam waleczki i brzegi z kulek a potem rozkladalam na blache i siup do pieca.Ciesze sie, ze sie podobaja :)pozdrawiam
Ja w tym roku pewnie będę bez tradycyjnych, kruchych mazurków, ale kto wie, kto wie, może jednak znajdę chwilkę, bo Twoje i te i te czekoladowe bardzo mi się podobają :)
ale śliczne, zgrabne i powabne!ja z żurawiną mam odwieczny problem... nigdzie nie można dostać suszonej bez cukru...
Tili zachecam Cie do tych mazurkow. U mnie w domu nigdy sie ich nie pieklo, bo dla nas byly zbyt slodkie. Ale te sa naprawde dobre, kruche, a za sprawa dodatkow lekkie. Nie moge sobie ich odmowic.La falena bianca ja moja zurawine kupilam bedac w Polsce w Selgrosie.Majana dziekuje bardzo :)
Pięknie wygladają, ten rant z kuleczek jest przeuroczy. Świetny pomysł, a nadzienie pewnie pyszne. Jaka szkoda, że nie da rady upiec wszystkiego na co się ma ochotę :)
A jakiej wielkości mniej więcej są mazurki? Mneijsze niż talerzyk do ciasta? Wyglądaja uroczo... :-)
Aklat ten kuleczkowy rant wyglada moim zdaniem bardzo fajnie i latwiejszy jest do zrobienia niz skrecane dwa waleczki.Ziji ciesze sie.Poswix mazurki sa w dwoch rozmiarach: wiekszy ma srednice 10 cm, a mniejszy 8cm.pozdrawiam
Karolko, strasznie mi się podoba, że te Twoje mazurki są takie fajnie miniaturowe. I rzeczywiście te kuleczki są super, jak już dziewczyny pisały. Początkowo myślałam, że to orzechy macadamia. :) Ta żurawinowo-jabłkowa masa też jest bardzo kusząca.
Śliczny mazurek! I skoro z żurawiną na pewno nie jest przesadnie słodki