susz - 5290 przepisów (strona:257/353)

Pstrąg pieczony w maśle z czosnkiem i ziołami 211

lepiej, jeżeli z wszystkimi przyprawami wstawisz ją na godzinę do lodówki. Składniki: - 2 nieduże świeże pstrągi - 2 nieduże ząbki czosnku - masło (z lodówki) - koperek, natka pietruszki (ewentualnie mogą być suszone) Przygotowanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2. Ryby patroszymy i dokładnie myjemy. Porządnie solimy rybę z wierzchu i w środku. 3. Do wnętrza każdej ryby wyciskamy ząbek czosnku, wsypujemy

Kraina Tysiąca Smaków
Caprese, czyli włoska klasyka. 133

mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się :) Nie miałam dziś pod ręką świeżych listków bazylii i moje caprese było w wersji "ubogiej", tzn. polane oliwą z suszoną bazylią i delikatnie posypane solą i grubo zmielonym pieprzem. Ale za to z pomidorami wyhodowanymi przez rodziców... Jeśli chodzi o formę można wykazać się inwencją:) Można po prostu ułożyć

Kraina Tysiąca Smaków
Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert 131

Składniki:  - 600 g kotletów wieprzowych - łyżka masła - 75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina - ok. 200 ml słodkiej śmietanki - 2 sery camembert - 2 płaskie łyżeczki musztardy - pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki z 3-4 gałązek świeżego) - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety. Kiedy

Kraina Tysiąca Smaków
Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki 154

było to moje pierwsze w życiu starcie z jagnięciną i teraz już wiem, że na pewno nie ostatnie ;)  W trakcie warsztatów podawaliśmy danie z warzywami na patelnię z suszonymi pomidorami i chlebkiem pita, a także z sosem tzatziki z warzywami. Możecie użyć dowolnej, gotowej warzywnej mieszanki lub przygotować swoją ulubioną sałatkę ze świeżych warzyw. Myślę, że idealnie będzie smakować

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 190

już.   Składniki:  - ok. 500 g filetów z tołpygi ze skórą - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku (2 do marynaty +1 do masła) - świeży lub suszony koperek do marynaty - czubata łyżeczka posiekanego, świeżego koperku do masła - 60 g miękkiego masła (u mnie solone, ale może być zwykłe i szczypta soli) - ziemniaki (ilość wg uznania) - sól, pieprz

Kraina Tysiąca Smaków
Zrazy (zawijasy) wołowe z ogórkiem kiszonym i cebulką w sosie własnym 215

łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 1 mała cebulka - 1/2 kostki bulionu cielęcego lub wołowego (można ewentualnie pominąć lub użyć "domowego" bulionu) - przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub kminek) - kilka suszonych grzybów - mąka - odrobina oleju Przygotowanie: 1. Wołowinę delikatnie rozbijamy. Smarujemy każdy plaster cienką warstwą musztardy. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Na każdy kawałek kładziemy niewielki kawałek ogórka, kawałek słoniny i kilka piórek

Kraina Tysiąca Smaków
Polędwica pieczona w porach i ziemniaczki zasmażane z tymiankiem 119

Składniki (dla 2-3 osób):  - 1 polędwiczka wieprzowa - 2 łyżki oleju - łyżeczka musztardy - 1 nieduży por - sól - pieprz kolorowy (najlepiej świeżo i grubo zmielony) Dodatkowo: - ziemniaki (dowolna ilość) - suszony tymianek Przygotowanie:  1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy, delikatnie posypujemy z każdej strony solą. Musztardę dokładnie mieszamy z olejem, smarujemy całą polędwiczkę, na koniec dosyć obficie posypujemy kolorowym pieprzem. Odstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z kurczakiem i makaronem 146

ogórki konserwowe - 1/4 świeżej, czerwonej papryki - średniej wielkości cebula - opcjonalnie: groszek lub kukurydza konserwowa - 50 ml białego, wytrawnego wina - łyżka oleju - dwie łyżki majonezu - sól, pieprz - czerwona słodka papryka - suszone: tymianek, bazylia, oregano (lub inne zioła) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Pierś z kurczaka kroimy na nieduże kawałki

Kraina Tysiąca Smaków
Karkówka grillowana w marynacie z miodu i majeranku 141

marynaty wystarcza do przygotowania 5 - 6 plastrów mięsa.  Składniki:  - 500 g karkówki wieprzowej - 3 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki soku z cytryny - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 3 łyżki oleju (można pominąć) Przygotowanie: 1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Proporcje cytryny i miodu można zmienić w zależności od upodobań. 2. Maczamy mięso z obu stron

Kraina Tysiąca Smaków
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1770

Jedyna okazja, żeby coś odwalić to przygotowanie kremów. Trzeba pamiętać o kilku rzeczach: galaretki muszą być całkiem zimne, śmietana prosto z lodówki. Przed ubijaniem drugiej porcji śmietany myjemy i suszymy "łapki" miksera, bierzemy też czysty garnuszek. Galaretkę dodajemy do śmietany powoli i miksujemy tylko chwilę, żeby składniki się połączyły, na najwolniejszych obrotach miksera.  Przygotowanie nie wymaga dużo pracy

Kraina Tysiąca Smaków
Karkówka wieprzowa duszona w sosie 248

cieszymy się z zapachu domowego obiadu ;) Składniki:  - 6 plastrów karkówki wieprzowej (ok. 600 g) - ok. 1 litr wody - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu - kilka kawałków suszonych grzybków - 2 liście laurowe - łyżeczka przyprawy typu "warzywko" - kilka kropel "maggi" - duża szczypta słodkiej papryki - sól - pieprz - 2 - 3 łyżki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia mięsa - fajnie wychodzi z mąką

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka zapiekane w szynce z żółtym serem i szczypiorkiem 150

zapiekane w szynce bardzo ładnie prezentują się na stole, dlatego są idealne na wielkanocne śniadanie. Podałam je z żółtym serem i szczypiorkiem, ale można też użyć innych dodatków: mozzarelli, suszonych pomidorów lub rzeżuchy czy kiełków rzodkiewki. Podaję składniki na 1 porcję, łatwo można pomnożyć przez ilość osób w rodzinie ;) Ponieważ szynka była sama w sobie słona, nie dodawałam już soli

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 202

dopiero niedawno się dowiedziałam, że białka można mrozić i jest to genialne dla mnie odkrycie:) * 130 g fruktozy * 130 g (szklanka) zmielonych orzechów włoskich i laskowych * 100 g suszonych moreli - w oryginale żurawina i figi * 100 g gorzkiej czekolady - w oryginale pół na pół gorzka i mleczna   Przed przystąpieniem do pieczenia włączyłam piekarnik na 170*C. Dno tortownicy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jajka sadzone zapiekane z warzywami 143

świeży na parapecie ;) Pozdrawiam!   sowa_nie_sowa 2010/03/26 08:01:42 O widzisz! Ciągle zapominam o takim parapetowym ogródku, a świeże ziółka to zupełnie co innego niż suszone:)   Gość: Shy, 195.69.80.* 2010/03/29 23:54:02 Świetny pomysł na szybkie, pysznie wyglądające i zapewne tak smakujące danie :) ... już zapisuję

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowa chmura Nigelli 13118

ciasto, i faktycznie jest bardzo proste w przygotowaniu i nieziemsko pyszne. Raz tylko polewałam je bitą śmietaną, przeważnie wolałam do masy dodać przypraw (czasami korzennych, czasami skórkę pomarańczową czy suszone owoce) a wierzch posypać orzechami, wiórkami hmm no opcji było dużo. Trzeba przyznać, ciasto to jest naprawdę ge-nial

Zdrowa Kuchnia Sowy