jakieś owsiane ciasteczka. Jak zobaczyłam przepis u Joon , to już wiedziałam:) Tym razem dodałam tak jak było w przepisie rodzynki, choć je zwykle zastępuję żurawiną albo morelami suszonymi. Dałam mniej cukru/fruktozy i przeliczyłam produkty na g, bo wolę ważyć niż odmierzać szklankami;) Składniki na 25 - 30 ciasteczek: 4 łyżki rozpuszczonego masła - dałam 50 g nietopionego 1 szklanka jasnego
Zdrowa Kuchnia Sowymnie idzie kg w jakies poltora miesiaca, wiec nie jest zle:) ale najwazniejsze: zrobilam krajanke, tak mnie zainspirowalas!!! troche inne bakalie, wzielam co bylo: rodzynki, wiórki kokosowe, rodzynki, suszone sliwki i daktyle. Wyszlo takie do jedzenia łyzka ale chyba za krotko pieklam. Zjadlam ze smakiem, a moja corka ze mna!!!! Wciagala az sie uszy jej trzęsły!!! sowa_nie_sowa 2012/01/26
Zdrowa Kuchnia Sowyniedźwiedzi (o), a na końcu trochę soli i kilka kropli sosu sojowego (taki bez glutaminianu) (sn). Zmiksowałam, przełożyłam na kromki chleba opieczone w tosterze i posypałam dla zwiększenia urody suszonymi pomidorami. Zjadłam z lubością i dodatkiem surówki z kapusty kiszonej, którą to kapustę odkryłam ostatnio na nowo i bardzo dobrze się komponuje z kanapkami z tego typu pastą:) Ta pasta
Zdrowa Kuchnia Sowyoryginale był pieprz cayenne, kumin i zmielona kolendra, a ja dałam (bo ani kuminu, ani kolendry nie miałam) do oliwy w kolejności wg Pięciu Przemian: bazylię i cebulkę suszoną (o), sól (sn), kilka kropli cytryny (k), rozmaryn, lubczyk i pieprz cayenne (g), mielony kminek (sł) - każdej przyprawy po 2-3 szczypty, najwięcej kminku Ciecierzycę odsączyłam
Zdrowa Kuchnia Sowyinnej strony;) Zrobiłam ją zaraz po sałatkach buraczanych, z tym, że od Broni wzięłam marchewkę i czosnek, a z resztą poszłam na całość i dodałam: żurawinę, kiełki, cebulkę suszoną i świeżą, a nawet trochę orzechów laskowych;) Wyszły mi dwie porcje i obie zjadłam sama:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowygdyby masa wyszła za mokra. Składniki na 18 ciasteczek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g płatków orkiszowych 150 g okary 2 spore łyżeczki kakao garść rodzynek garść żurawiny suszonej banan 2 łyżki miodu/słodu - dałam jedną i było ciut za mało 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Najpierw nastawiłam piekarnik
Zdrowa Kuchnia Sowysokiem z cytryny (k), posypałam szczyptą lubczyku (g), wrzuciłam na rozgrzaną oliwę (sł), dodałam pokrojone pieczarki i cukinię (sł). Chwilkę podsmażyłam, wcisnęłam czosnek (o), odrobinę sosu sojowego (sn), szczyptę suszonych pomidorów (k) i na koniec dorzuciłam kaszę gryczaną (g). Posypałam koperkiem i z wielkim apetytem zjadłam:) "Nie wierz, że zrobisz wielki postęp robiąc to, co niekonieczne, trzy razy szybciej." Peter
Zdrowa Kuchnia Sowypuszki ciecierzycy, czyli ok. 400 g, ja użyłam gotowanej i o połowę mniej. Zmieniłam też przyprawy, bo nie miałam kuminu. Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy ok. 120 g suszonych pomidorów w oliwie 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki bazylii (w przepisie były gałązki świeżej, ale ja nie miałam) łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, majeranek, kminek mielony - po szczypcie albo
Zdrowa Kuchnia Sowyfigą. Świeżą figę jadłam pierwszy raz w życiu i wydała mi się jakoś mało konkretna w smaku;) Po zapieczeniu była już całkiem, całkiem, ale jednak zdecydowanie najlepiej mi smakuje suszona! Piekłam ok. 20-25 min., pozostawiłam do wystygnięcia i bez problemu w całości wyciągnęłam:) Bardzo fajny wypiek! Polecam z różnymi kombinacjami musowymi:) "Nasze marzenia na ogół się spełniają
Zdrowa Kuchnia Sowycytryny Nadzienie pieczarkowe: * ok. 30 dkg pieczarek * 1/2 cebuli * łyżka oleju * ząbek czosnku * sól, lubczyk, 1/2 łyżeczki cytryny Na wierzch: * kilka pokrojonych suszonych pomidorów * pokrojony w drobną kostkę grecki ser solankowy * z tej ilości wyszły mi 2 naleśniki i 3 placuszki Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. najpierw roztrzepałam
Zdrowa Kuchnia Sowydanie najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego
Zdrowa Kuchnia Sowysię to zdecydowanie za krótko. Dopiero po wyjęciu doczytałam, że owszem, 10-15 min, ale z każdej strony!:D Placuszki-podpłomyki wyszły bardzo dobre, z dodatkiem masła i suszonej cebulki wystarczyły nam za cał ą kolację:) Następnym razem zmniejszę jeszcze ilość oliwy/oleju - moim zdaniem wystarczyłby jedynie jego symboliczny dodatek. I wtedy będą bardziej podpłomykowe, a mniej kruche:) " (...) im mniej
Zdrowa Kuchnia Sowyszklanki otrąb - u mnie orkiszowych * 1/2 szklanki zmielonego sezamu i siemienia (w przepisie była m ą ka z migdałów) * 5-6 daktyli * 2 banany * 4 suszone morele, ły ż ka ż urawiny * 1/4 ły ż eczki imbiru, szczy pta kurkumy * karob i kokos do obtaczania Daktyle namoczyłam w 2 ły ż kach wody i zmiksowałam
Zdrowa Kuchnia Sowybloga Arniki , wyj ą tkowo nic nie zmieniłam;) Składniki na słoiczek: * 160 g miodu - ja dałam gryczany * 50 g masła * 80 g niesłodzonego mleka skondensowanego * suszony tymianek - dałam ok. 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki rozpuściłam na delikatnym ogniu (w przepisie było podane, żeby potrzymać kilka minut, ale ja tylko doprowadziłam do rozpuszczenia i zdjęłam, bo szkoda
Zdrowa Kuchnia Sowyrzadziej ich używam niż pozostałych bakalii, a teraz zaopatrzyłam się w nie z okazji świąt. Składniki na porcję: * ok. 60 g ryżu brązowego naturalnego * duża figa * 2 duże śliwki suszone * łyżeczka miodu spadziowego * 1-2 łyżki orzechów włoskich Bakalie najlepsze eco - figa smakuje jak figa, a śliwki są mięsiste i aromatyczne:) Do ugotowanego ryżu wrzuciłam pokrojone drobno bakalie, polałam miodem
Zdrowa Kuchnia Sowy