ostrej papryki 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz 1 ząbek czosnku ½ papryczki chilli oliwa z oliwek Sos śliwkowy: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 4-5 śliwek suszonych 2 łyżki wody 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki sosu sojowego Pomidorki koktajlowe: 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki octu balsamicznego
Mania Gotowaniapłatków owsianych 1/3 szklanki otrębów owsianych 1/3 szklanka mąki owsianej 2 łyżki mąki migdałowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki cynamonu 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny 1/4 szklanki rodzynek ¼ szklanki migdałów w płatkach Przygotowanie: Ostudzone mało mieszamy z cukrem i miodem. Jajko roztrzepujemy w misce. Płatki owsiane mielimy za pomocą blendera. Mają być
Mania GotowaniaBadania udowodniły, że wiele składników, które używamy w naszej kuchni mają powyższe właściwości. Do afrodyzjaków należą niektóre przyprawy oraz zioła (chili, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, pieprz), owoce (truskawki, suszone owoce),owoce morza, kawa czy czekolada. Idąc tropem całej gamy składników jakie mamy do wyboru, proponuję kolację rozpocząć od zupy cebulowej. Cebula może być dla Was zaskoczeniem, jednak zaliczana jest
Mania Gotowaniałyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około 200 g sera wędzonego w kawałku (używał rolady góralskiej) 50 g suszonej żurawiny około 10 pomidorów koktajlowych ½ zielonej części dymki Sos czosnkowy: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 100 ml jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę
Mania Gotowanialiść laurowe ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 1 marchewka 1 czerwona papryka 150 ml wrzącego bulionu warzywnego (użyłam bulionu z kostki) garść rodzynek garść suszonej żurawiny lub wiśni 3 łyżki świeżej natki pietruszki lub kolendry 2 piersi kurczaka ½ szklanki obranych pistacji Kuskus: 300 g kuskus 3 łyżki świeżo posiekanej mięty woda (proporcje wg. przepisu na opakowaniu
Mania Gotowaniaśredniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny) 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta chili 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka rozmarynu 200 g sera mozzarella Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki
Mania Gotowaniaidealna propozycja do chrupania zamiast kalorycznych chipsów :) Polecam!! Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą Składniki: 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych) 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki otrębów owsianych garść suszonej żurawiny 2 łyżki oleju 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki sezamu 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki masła orzechowego 80 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Płatki
Mania Gotowaniasystematycznemu spożywaniu zwiększamy swoją odpornością i kondycję ruchową. Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 4 plastry sera koziego 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól
Mania Gotowaniazrobienie jej w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 4 kawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka słodkiej śmietany 30-36 % sól pieprz świeżo
OstryKęsoczywiście jedna większa. Smarujemy dowolnym sosem, ja zrobiłam oczywiście w Thermomixie sos pomidorowy. A składa się on z czosnku, pomidorów z puszki, koncentratu, oliwy z oliwek, soli, pieprzu, cukru, suszonej bazylii i oregano. Jedną pizze robię Margaritę czyli : pomidory mozzarelle bazylię Drugą pizza to Olikowa czyli mojego autorstwa :) szynka gotowana czarne oliwki papryka ser rukola W piekarniku trzymamy taką pizze
Olikowa kuchniasoli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 50 g bułki tartej 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Tak jak wspomniałam, ja wszystko robię w maszynerii, ale Wy możecie mięsko rozdrobnić w maszynce do mięsa lub tak jak to robicie na co dzień. Kroimy drobno cebulkę
Olikowa kuchniaNadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając sól morską, pieprz i masło. Kurczaki myjemy, czyścimy i suszymy. Cytryny kroimy na plasterki. Oddzielamy rękoma skórę od mięsa na piersi, grzbiecie i na udach. Pod skórą dokładnie rozprowadzamy nadzienie oraz wkładamy kawałki cytryny. Do środka kurczaków wkładamy wyciśnięte cytryny
OstryKęskolejka. Wszystko sprzedaje się w bardzo szybkim tempie, a dostawy są bardzo często. To mój sposób;-)) Co Nam będzie potrzebne: - 2 dorady na sos: - garść liści bazylii - 3 szczypty suszonej szałwii - 2-3 szczypty soli morskiej - 2-3 łyżki masła ( w zależności od wielkości ryb) - 2 łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany
SMYKWKUCHNImarchewki. Jest bardzo syte i pyszne. Składniki: 2 cukinie dość spore 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 3-4 papryki kolorowe puszka pomidorów 3 marchewki 2 łyżki bazyli suszonej sól, pieprz 1 kostka rosołowa. pierś z kurczaka Wykonanie: Cebulę siekamy, dusimy na oliwie na małym ogniu, dodajemy czosnek i pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę. Jak warzywa się uduszą
SMYKWKUCHNISkładniki na ciasto 180 g mąki pszennej 3g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli oliwa z oliwek 1-2 łyżki około 0,6 szklanki letniej wody (140-150ml) Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną mąki, odstawiamy na 10 minut. Rozczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką ciasto. Ciasto ma mieć pulchną konsystencję, gdyby było
SMYKWKUCHNI