susz - 5290 przepisów (strona:244/353)

1523. Chleb na zakwasie 148

najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam  tutaj , a oryginał jest  tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży Wypiekacz ok 300 ml wody  Składniki suche wymieszać, dodać zakwas i stopniowo wodę do uzyskania gęstego .Wymieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera. Przykryć folią kuchenną i zostawić

Moje domowe kucharzenie
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 170

zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty  225 ml wody  450 g mąki pszennej, chlebowej  3 łyżki mleka w proszku  2 łyżeczki suszonego oregano  1 łyżeczka soli  2 łyżeczki cukru  25 g masła  1 łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz do posmarowania: białko roztrzepane z łyżką wody świeżo zmielony pieprz

Moje domowe kucharzenie
1558. Drożdżówki z ricottą i mielonymi orzechami 156

cukru pudru (lub więcej, do smaku)  1 opakowanie cukru waniliowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)  1 łyżka mąki ziemniaczanej  2 żółtka Dodatkowo:  180 g suszonej żurawiny [ mielone orzechy] 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek  Wieczór wcześniej (lub przynajmniej kilka godzin wcześniej) serek ricotta wyłożyć na gęste sito, obciążyć talerzykiem

Moje domowe kucharzenie
Piernik z automatu do chleba 232

łyżki miodu [ miodowej lawendy] 2 łyżki powideł 200g cukru 500 g mąki 1 op przyprawy do pierników 1 łyżeczka sody oczyszczonej garść orzechów włoskich [ nie dałam] garść rodzynek garść suszonej moreli, śliwek , daktyli Do pojemnika w automacie dodać płynne składniki, następnie sypkie.[Bakalie dodać po usłyszeniu sygnału dźwiękowego]. Ustawić na program pieczenia ciasta na proszku do pieczenia.W razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Barszcz czerwony Knorr 185

samodzielnie to jest smaczniejsze...ale mimo to polecam taki barszczyk z torebki..np. dla osób zapracowanych ..lub leniwych jak ja.. Składniki barszczu: cukier, maltodekstryna, sól, sok z buraków suszonych (14%), hydrolizowane białko roślinne, fruktoza, ekstrakt drożdżowy, czosnek, ziele angielskie, pieprz, kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: octany sodu, liść laurowy, majeranek, laktoza, zagęszczony sok z buraka, aromaty (w tym mleko

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 200

graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej] 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka wody 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów [ dałam olej kujawski ze smakiem] 1/2 szkl. puree z dyni 100 g pestek ze słonecznika 1 płaska łyżka soli Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) zmieszać w misce

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenno-orkiszowe 172

wzorek...niektóre bułeczki trochę "rozsadziło" i wzorek po upieczeniu już nie był taki fajny.. 350g mąki pszennej typ 650  200 g mąki orkiszowej razowej   8 g suszonych drożdży   1 łyżka miodu  1,5 łyżeczki soli  200 ml letniej wody  200 ml letniego mleka  3 łyżki oleju   Wszystkie składniki wyrobić na gładkie

Moje domowe kucharzenie
Fiński chleb żytni 165

rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej  7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych  1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam zwykły cukier]  1 płaska łyżka soli (w oryginale 2 łyżki!)  300 ml ciepłej wody

Moje domowe kucharzenie
Chleb - dobrodziej orkiszowy 109

wypieku chleba  dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant

Moje domowe kucharzenie
Babka ziemniaczana 344

karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też  do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim  to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka.  Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa

Moje domowe kucharzenie
Mufinki waniliowe 188

wysuszeniu, mają ciemnobrązowy, niemal czarny kolor. Dopóki strąki bazylii nie zostaną wysuszone na słońcu nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu.Co ciekawe, strąków wanilii można używać kilka razy, a następnie suszyć.  Nie tracą one wówczas ani smaku, ani woni. Owoce wanilii to torebki w kształcie strąka, zaostrzonego na końcu. Mają ciemnobrązowy kolor i są smukłe oraz pofałdowane. Taka odmiana wanilii

Moje domowe kucharzenie
Pieczone ziemniaki 277

Pieczone ziemniaki...pyszne ...z taką chrupiącą skórką..postanowiłam trochę poszaleć i dodatkiem do ziemniaków była przyprawa rosołowa oraz lekko pikantny suszony pomidor z oregano i chilli.. ziemniaki przyprawa rosołowa pomidor z oregano i chilli cebula koper  olej Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki.Obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzone wymieszać z olejem i przyprawami, pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
Słodki salceson 170

jednak masę przełożyłam do zaokrąglonej blaszki .. 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru 2 łyżki żelatyny 0,5 szkl.mleka 3 paczki herbatników dowolne bakalie i owoce suszone, ryż preparowany, płatki migdałowe Margarynę cukier, i kakao rozpuścić w garnku. Żelatynę rozpuscic w mleku i dodac do garnka, zagotowac. Herbatniki lekko pokruszyć,dodać wraz z resztą dodatków do masy

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki pszenno-otrębowe 130

Pyszne bułeczki.. 20 dkg mąki  10 dkg mąki orkiszowej 5 dkg otrębów owsianych 1,5 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant) 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 190 ml wody  Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, 2 łyżki mąki  i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania