susz - 5290 przepisów (strona:238/353)

Kapuśniaczki...czyli bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 183

śniadanie czy z kubkiem domowego barszczu czerwonego na podwieczorek. Są mięciutkie, pachnące i delikatne. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli szczypta cukru *na farsz: 400 g odsączonej i posiekanej kapusty kiszonej 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 300 g pieczarek

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 171

Składniki: * na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g roztopionego masła saszetka (7 g) suszonych drożdży 250 ml ciepłego mleka pół łyżeczki soli 6 łyżek cukru *na farsz: 300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki) 3 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) pół słoiczka nutelli *na kruszonkę: 50 g zimnego masła 50 g cukru

Kulinarny Pamiętnik
Paluchy chlebowe 238

Super przekąska na imprezę, świetnie sprawdzają się w towarzystwie różnego rodzaju dipów. Składniki: 0,5 kg mąki (+odrobina do podsypywania ) szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka saszetka suszonych drożdży pół łyżeczki cukru jajko 1/3 szklanki oleju rzepakowego (+3 łyżki do smarowania paluchów) łyżeczka soli oregano, bazylia lub inne ulubione zioła Przygotowanie: Do mleka wsypałam drożdże i cukier, dokładnie wymieszałam i odstawiłam

Kulinarny Pamiętnik
Cynamonowy chlebek do odrywania 335

się wydawało. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Mirabelkę , lekko tylko go zmodyfikowałam. Efekt - pyszny :-) Składniki: * na ciasto:  200 g mąki (+ 1 łyżka do zaczynu) pół opakowania drożdży suszonych 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli pół szklanki ciepłego mleka 30 g roztopionego masła  * na "farsz": pół szklanki cukru łyżka cynamonu 50 g roztopionego masła Przygotowanie: Do mleka wsypałam

Kulinarny Pamiętnik
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 148

grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona słodka papryka - olej Wykonanie Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchew i seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę

Świat Smaku
Kurczak w śliwkowym sosie 183

Bardzo ciekawe połączenie słodkich smaków z delikatnym mięsem z kurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat. Składniki - 6 udek z kurczaka - 10 dag suszonych śliwek - 1 szklanka soku winogronowego lub białego wina - 3 łyżeczki curry - mąka - sól, pieprz - olej Wykonanie Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry,  solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki

Świat Smaku
Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna 184

woreczki kaszy jęczmiennej perłowej Sonko  brokuły świeże  duża cukinia  ząbek czosnku  1/3 bulionetki z kurczaka  4 szczypty chilli z cayenne  3 łyżeczki Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  przyprawa klasyczna do grilla  natka pietruszki  koperek  sól do smaku  olej do grillowania  Przygotowania:  Kaszę gotujemy na bulionetce

Moja smaczna kuchnia
KASZOTTO Z BOTWINĄ 205

BOTWINĄ. /przepis własny;/ na 4 porcje 2 szklanki kaszy gryczanej ok. 1l buliony warzywnego 3 łyżki oleju roślinnego 1 dorodna cebula 3/4 kg świeżej botwiny sól, pieprz do smaku suszony majeranek, tymianek 2 łyżki masła W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej roślinny, wrzucam posiekaną drobno cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaję suchą kaszę. Chwilę mieszam, aż kasza nieco

W kuchni Karmel-itki
Big Mac - domowy 309

minut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu ( ja użyłam dekoracyjnego "Winiary") - 1 łyżeczka musztardy ( np: Sarepska) - 1 łyżeczka BARDZO drobno posiekanej cebuli  - szczypta czosnku granulowanego lub suszonego - pół łyżeczki cukru - pół łyżeczki octu winnego - 1 ogórek konserwowy Wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Ja zamiast ogórka konserwowego użyłam ogórków w plastrach w słodko-kwaśnej zalewie z pewnego dobrze

Zainspiruj się kuchnią
sosy które warto znać... :) 598

szklance lub miseczce i polewamy warzywa. SOS DO SAŁATKI TYPU GRECKA: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki wody - 1 łyżeczka octu winnego - odrobina posiekanych świeżych listków bazylii - suszona bazylia - sól - pieprz - pieprz ziołowy - tymianek - 1 ząbek czosnku Czosnek przeciskamy przez praskę i wszystkie składniki mieszamy w szklance lub miseczce

Zainspiruj się kuchnią
Pavlova - beza... 129

kółko o średnicy 20- 22 cm. Wykładamy na to nasza bezę i wkładamy do pieca. Pieczemy 30 min, następnie zmniejszamy temperaturę  do 110  °C i suszymy bezę 2,5- 3 godziny.  Wyjmujemy naszą bezę z piekarnika i studzimy. Jeśli popękała, to nie mamy co się martwic, normalne zjawisko.  Teraz zaczynamy robić

Zainspiruj się kuchnią
Smażona wołowina z kapustą bok choy i makaronem vermicelli... 185

łyżka sosu ostrygowego. PRZYGOTOWANIE: Najpierw kroimy mięso na grube kawałki i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 min. Następnie wyjmujemy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Jeszcze możemy namoczyć suszone grzybki mun. Następnie kroimy wszystkie składniki tak żeby dodając mieć już wszystko pod ręką gotowe. Teraz rozgrzewamy olej na woku i dodajemy mięso, pamiętajmy  aby szybko mieszać, żeby mięso

Zainspiruj się kuchnią
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 200

użyłam wieprzowiny) - 4-5 szklanek wody - 1 gwiazdka anyżu  - 5 cm korzenia imbiru - 5 cm korzenia galngalu - 4 kapusty bok choy - 60 ml sosu sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuńskiego "szechhan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka. Po zagotowaniu dodajemy mięso, gwiazdkę anyżu, obrany galangal, imbir

Zainspiruj się kuchnią
Dorsz pieczony w bekonie z sosem koperkowym 207

ilość zależna od potrzeby bekon- tyle ile jest kawałków ryby pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Sos koperkowy : składniki i wykonanie znajdziesz tutaj  Wykonanie: Dorsz myjemy i suszymy na ręcznikach kuchennych. Porcjujemy na około 2 cm grubości kawałki. Pieprzymy i skrapiamy cytryną. Każdy kawałek owijamy w bekon. Bekon układamy w naczyniu żaroodpornym ( dno wysmaruj oliwą z oliwek

Smaki Edyty
Cukinia faszerowana kuskusem 241

Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania