susz - 5290 przepisów (strona:233/353)

Batoniki musli 179

żytniej lub pełnoziarnistej 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki słonecznika 0,5 szklanki orzechów ziemnych (posiekanych) 0,5 szklanki migdałów (posiekanych) 0,5 szklanki rodzynek 0,5 suszonych moreli, śliwek i daktyli Składniki "mokre": 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 2 białka 30g gorzkiej czekolady (70%) Suche składniki mieszamy w jednej misce.  W szklance

kuchnia do kwadratu
Lekkie jabłka pieczone z pianką bananową i żurawiną 217

licząc czasu pieczenia. Przepis na 4 średniej wielkości jabłka. Składniki: 4 średnie jabłka 1 mały banan lub pół dużego 100g jogurtu greckiego lub naturalnego (gęstego) 1 średnie jajko 30g suszonej żurawiny opcjonalnie: łyżeczka miodu, cynamon itp. Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, jajko, żurawinę i mieszamy (możemy też dodać troche cynamonu). Od jabłek odcinamy "kapelusiki", nożem wycinamy gniazda. Środek po brzegi

kuchnia do kwadratu
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulką i majerankiem- najlepsza! 284

sól pieprz majeranek 2 liście laurowe 1. Dusimy pokrojoną w piórka i delikatnie posoloną cebulkę na łyżce oleju, dodając w takcie trochę wody. Do miękkości.  2. Wątróbkę płuczemy, suszymy, kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w niewielkiej ilości mąki (dzięki temu nic nie będzie pryskać kiedy wrzucimy wątróbkę do rozgrzanego rondelka).  3. Tak przygotowaną wrzucamy do rondelka

kuchnia do kwadratu
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 130

Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie

Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni 163

ząbków czosnku (nieobranych. lekko rozgniecionych) 8-10 czarnych oliwek z pestkami świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn, liść laurowy (Jamie dysponuje świeżym liściem laurowym, u mnie był suszony) oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej trochę oliwy na patelni (u mnie patelnia grillowa). Wrzuć na nią nieobrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe na gałązkach oraz zioła. Zmniejsz ogień do małego. Przygotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pochwała pomidora czyli makaron z prostym sosem pomidorowym 157

sosu wykorzystałam mój tajny składnik, czyli ocet z czerwonego wina. Lubię tę kwasowość i fajną głębię, jaką daje pomidorom. Czasem używam też octu balsamicznego, ale raczej do sosów zawierających suszone pomidory czy boczek. Jeżeli nie robicie sosu w sezonie lub wasze pomidory nie są dość słodkie, możecie dosłodzić sos odrobiną cukru brązowego (ok. 1 łyżeczkę). Co do makaronu, to polecam

Chilli Czosnek i Oliwa
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 155

rapa, liści mlecza, rzepy, buraka, czerwonej botwiny (u mnie jeden duży pęczek botwiny) 50 g anchois 2/3 szklanki oliwy extra virgin 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (lub 1/2 łyżeczki płatków) 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i rozdrobnione 80 g czarnych oliwek, wydrylowanych 340 g orecchiette, czyli muszelek, mój makaron nazywał się lumaconi (czyli

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 184

garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego warzywa razem z płatkami chilli, solą, pieprzem i garścią ziół – u mnie był to kawałek świeżego rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy.  Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień

Chilli Czosnek i Oliwa
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 193

liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane 3/4 szklanki oliwy 3 duże ząbki czosnku, obrane, rozgniecione i drobno posiekane 1 mała suszona papryczka chilli, pokruszona 100 g czarnych oliwek pozbawionych pestek i posiekanych Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: W dużej misce rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie*, odstaw je na 15 minut. W osobnym naczyniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 143

podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane są różne metody

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 200

tego typu zakupy to górskie miejscowości z miasteczkiem Zia na czele oraz Antimachia . Podobny asortyment mają sklepy w miasteczku Mandraka na pobliskiej wyspie Nissiros. Inne popularne pamiątki to: suszone zioła, przyprawy, słodycze (nugaty, chałwa, orzechy w miodzie i ciasta), Metaxa, naturalne gąbki, ręcznie robione mydła oliwkowe, miedziane naczynia na wino, naczynia do zaparzania kawy po turecku, ikony. Gdzie robić

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 243

zasmakuje również dzieciom (wystarczy zamienić całego kurczaka na kurze piersi bez skóry).  P.s. Miłośników kuchni marokańskiej zapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami . W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie gotowe:) Sporo tych tażinów, ale uważam, że są doskonałymi potrawami na jesień

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 223

kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:         tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami         tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem . Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie Oliver przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 212

chlebem, gdyż wycieranie talerza z pomarańczowego sosu to mój ulubiony moment :)  Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny . Swój charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza sporemu dodatkowi suszonej papryki pimenton , zazwyczaj wędzonej, która nadaje jej ostrego bądź łagodnego smaku zależnie od rodzaju papryki. Możemy wyróżnić kilka typów chorizo, różniących się stopniem zmielenia, rasą świń, z których została wykonana, średnicą, metodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 150

pestkami granatu przepis z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson na 4 porcje Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 225 g ryżu basmati lub mieszanki ryżów, np. basamati, czerwonego i dzikiego ( u mnie basmati ) 500 ml bulionu z kurczaka * 150-200 g rozdrobnionego, zimnego gotowanego mięsa - ja wybrałam

Chilli Czosnek i Oliwa