susz - 5290 przepisów (strona:225/353)

Soczewicowy pasztet ze śliwką 209

tygodniu też zrobię podobny! Składniki: 200 gram soczewicy czerwonej 100 gram kaszy jaglanej  3 małe cebule szczypta kurkumy szczypta soli pieprz majeranek łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno) w wodzie, według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, kurkumą

Mango Papaja
JESIENNA CIECIERZYCA Z DYNIĄ I PATISONEM. 217

duża cebula 1/2 szklanki białego wina  1/2 szklanki bulionu warzywnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram - marchewki kroję w półplaterki, ziemniaki w niedużą kostkę, dynię w średnią kostkę, a patisona nie obierając, także

W kuchni Karmel-itki
Nepalskie pierożki gotowane na parze 209

grzybków mun - garść kiełków soi - garść marynowanych pędów bambusa - 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem - 3 ząbki czosnku - kawałek świeżego imbiru -  1 cebula - 4-5 ziaren pieprzu syczuańskiego - 1 suszona papryczka chilli - 1 łyżka sosu ostrygowego - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka rybnego - 1 łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków" NA CIASTO: - 1 szklanka mąki pszennej - pół szklanki mąki ryżowej

Zainspiruj się kuchnią
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 180

okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe rybki, chyba sardynki. To białe to suszony, solony dorsz, bardzo popularny również w kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Po prawej stoisko z serami i wędlinami - sprzedawali je z takiego samochodu - chłodni.  Teraz przenosimy się do Florencji. Będąc

Chilli Czosnek i Oliwa
Makarony 188

Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 142

piórka czerwoną cebulę, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe

Moja smaczna kuchnia
Frittata z cukinią i oregano z dodatkiem żółtego sera 170

Składniki:  2 jajka kilka plastrów świeżej cukinii  2 plastry sera gouda  2 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki suszonego oregano  szczypta chili  szczypta czerwonej i słodkiej papryki w proszku  2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem  sól, pieprz kolorowy w młynku  Przygotowanie:  Posiekany czosnek razem z plastrami cukinii podsmażamy przez

Moja smaczna kuchnia
Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem 159

średniej wielkości cukinii  1 mała cebula  1 duży ziemniak  1 kiełbasa śląska  1 ząbek czosnku  oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi  2 szczypty suszonego majeranku  sól, pieprz  Przygotowanie:  Cukinię kroimy na plastry, obranego ziemniaka i cebulę w półplasterki, a czosnek przekrawamy na pół. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z rozmarynem

Moja smaczna kuchnia
Młode ziemniaczki pieczone z cukinią i czosnkiem 203

Składniki:  5 średniej wielkości, młodych ziemniaków  1/3 średniej wielkości cukinii  2 szczypty suszonego majeranku  2 ząbki czosnku oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi  2 łyżki posiekanej natki z pietruszki  sól do smaku  Przygotowanie:  Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy

Moja smaczna kuchnia
Pełnoziarnisty omlet Kaiserschmarren 209

chwilkę w takiej pozycji  smażyłam. I chyba tak należy go robić, bo wtedy jest lepiej wysmażony w środku i kawałki są zdecydowanie bardziej pulchne:) Dodałam jeszcze trochę pokrojonej suszonej żurawiny i łyżkę zarodków pszennych, więc był mega zdrowy;) ***** "Im starszy się staję, tym mniej uwagi poświęcam temu, co ludzie mówią. Po prostu obserwuję, co robią."   Andrew Carnegie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bardzo bogate owsiane ciasteczka z dynią 198

czyli szklanka przecieru z dyni * 100 g czyli szklanka mąki pszennej typ 1850 graham * 100 g płatków owsianych * 30 g otrąb orkiszowych * 200 g w sumie: rodzynek, suszonych moreli, gorzkiej czekolady (kilka kostek), daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej * 100 g orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 195

dodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów)   Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula  przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku  do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego jajka + łyżka śmietany + sporo kminku  Najpierw przygotowałam ciasto, czyli odmierzyłam obie mąki, dodałam masło, posiekałam, dodałam śmietanę, sól

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 192

Można opanierować, ale ja nie widziałam potrzeby. To była pierwsza wersja ; zjedliśmy z papryką konserwową i surówką z kapusty kiszonej.  Druga wersja różniła się dodaniem do masy kilku suszonych pomidorów w oliwie i pora zamiast cebuli. Tym razem zaserwowałam je z dodatkiem przesmażonych z porem pieczarek. I ta wersja była jeszcze lepsza:)   "Szczęście nie jest stacją do której

Zdrowa Kuchnia Sowy
Risotto z boczniakami 141

mąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę  pokroić  w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę

kolorowotorcikowo
Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach 202

Jeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania