średniej wielkości cukinii 1 mała cebula 1 duży ziemniak 1 kiełbasa śląska 1 ząbek czosnku oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi 2 szczypty suszonego majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Cukinię kroimy na plastry, obranego ziemniaka i cebulę w półplasterki, a czosnek przekrawamy na pół. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z rozmarynem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 5 średniej wielkości, młodych ziemniaków 1/3 średniej wielkości cukinii 2 szczypty suszonego majeranku 2 ząbki czosnku oliwa z rozmarynem Poddi Tartufi 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy na 180 st. Dokładnie umyte ziemniaki i cukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy
Moja smaczna kuchniachwilkę w takiej pozycji smażyłam. I chyba tak należy go robić, bo wtedy jest lepiej wysmażony w środku i kawałki są zdecydowanie bardziej pulchne:) Dodałam jeszcze trochę pokrojonej suszonej żurawiny i łyżkę zarodków pszennych, więc był mega zdrowy;) ***** "Im starszy się staję, tym mniej uwagi poświęcam temu, co ludzie mówią. Po prostu obserwuję, co robią." Andrew Carnegie
Zdrowa Kuchnia Sowyczyli szklanka przecieru z dyni * 100 g czyli szklanka mąki pszennej typ 1850 graham * 100 g płatków owsianych * 30 g otrąb orkiszowych * 200 g w sumie: rodzynek, suszonych moreli, gorzkiej czekolady (kilka kostek), daktyli i kandyzowanej skórki pomarańczowej * 100 g orzechów - dałam nerkowce, laskowe i włoskie * jajko duże * 100 g masła stopionego * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/3 łyżeczki imbiru * 1/2 łyżeczki
Zdrowa Kuchnia Sowydodałam do ciasta, resztę zostawiłam do posmarowania pierogów) Nadzienie: 130 g sera feta 350 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula przyprawy: pieprz, rozmaryn, lubczyk, czosnek niedźwiedzi dodałam też kilka suszonych pomidorów i 2 ząbki czosnku do posmarowania pierogów: druga połowa roztrzepanego jajka + łyżka śmietany + sporo kminku Najpierw przygotowałam ciasto, czyli odmierzyłam obie mąki, dodałam masło, posiekałam, dodałam śmietanę, sól
Zdrowa Kuchnia SowyMożna opanierować, ale ja nie widziałam potrzeby. To była pierwsza wersja ; zjedliśmy z papryką konserwową i surówką z kapusty kiszonej. Druga wersja różniła się dodaniem do masy kilku suszonych pomidorów w oliwie i pora zamiast cebuli. Tym razem zaserwowałam je z dodatkiem przesmażonych z porem pieczarek. I ta wersja była jeszcze lepsza:) "Szczęście nie jest stacją do której
Zdrowa Kuchnia Sowymąż i córa zajadali i prosili o więcej ! Składniki: 1 szkl. ryżu arborio około 1 litra bulionu drobiowego 200 g boczniaków 1 cebula 120 g sera gouda 1 łyżka suszonej natki pietruszki KAMIS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, grzyby pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę
kolorowotorcikowoJeśli nie, to polecam. Wyśmienity do sałatek lub jako samodzielna przystawka. Marynujcie w czym lubicie, dobór ziół zależy tylko i wyłącznie od Was. Latem wybierajcie świeże zioła, zimą używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany
kolorowotorcikowooknami wiośnie... Świetnie pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację... Polecam! Składniki: główka sałaty, 4 jajka, pęczek szczypiorku, 1/2 puszki groszku, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki kwiatów suszonych do sałatek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka octu jabłkowego, sól ziołowa, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć
Z miłości do słodkościpięć minut! Składniki: mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona, 150g białego chudego sera, 250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek, pęczek świeżej mięty, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, sól, pieprz, łyżeczka octu jabłkowego, ząbek czosnku. Przygotowanie Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami
Z miłości do słodkościposypany tartym parmezanem... Pasuje zarówno na obiad jak i na kolację;) Składniki: 1/2 kg makaronu jajecznego "nitki", 2/3 szkl. bułki tartej, 3/4 szkl. oleju rzepakowego, po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta płatków chilli, sól, pieprz, 250g surowego chudego boczku, 50g startego parmezanu, natka pietruszki
Z miłości do słodkościszkl. oliwy z oliwek, pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 2 ugotowane marchewki, czerwona cebula, 1 dymka, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść płatków migdałowych, garść suszonej żurawiny. Przygotowanie Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem. Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę
Z miłości do słodkościpapryki, czubata łyżeczka ziół prowansalskich, świeżo zmielony czarny pieprz. Przygotowanie Masło stopić, dodać drobno posiekany czosnek oraz wszystkie pozostałe posiekane przyprawy (możecie użyć również suszonych), dokładnie wymieszać. Masłem smarować kawałki chleba z jednej lub z obu stron. Opiekać na grillu ok. 5 minut z każdej strony. Podawać jako dodatek do dań mięsnych z grilla
Z miłości do słodkościBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka
Z miłości do słodkościCałość dopełnia aromatyczny, migdałowy lukier... Musicie spróbować;) Składniki: 100g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, łyżeczka esencji waniliowej, łyżka miodu, jajko, 1/2 szklanki suszonych moreli Kresto, 1/2 szklanki migdałów w słupkach Kresto, 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich BackMit, 1/4 łyżeczki cynamonu. Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć
Z miłości do słodkości