susz - 5290 przepisów (strona:220/353)

Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto 172

Składniki: na 2 porcje 100 g surowego łososia, 30 ml oleju z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczka orzechów piniowych, 1 łyżka startego parmezanu, 30 ml oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone, garść rukoli, 10 listków świeżej mięty, pęczek świeżej bazylii, 20 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 figa, olej do smażenia, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska

Moniki Smakołyki
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 138

bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana sól i pieprz

ladykitchen
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 125

pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski z suszonymi pomidorami i bazylią Buraki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Kroimy na takie kawałki jakie lubimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone buraki, łyżkę octu, łyżkę miodu i ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy

ladykitchen
Muszelki z Sosem Burrito! 245

kukurydza) 1 łyżeczka  czerwonej słodkiej papryki  mielonej Skworcu 1/2 łyżeczki  papryki wędzonej słodkiej  mielonej Skworcu 1/3 pieprzu cayenne odrobina kminu rzymskiego 1 i 1/2 łyżeczki suszonego  oregano  Skworcu sól pieprz Wykonanie: W pierwszej kolejności rozgrzałam woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę

Blondynka Gotuje
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 298

cukru trzcinowego 3 cm imbiru 2 liście limonki kafir (opcjonalnie) 3 łyżki oleju sól morska lub himalajska Ziemniaki z woka (dla 2 osób): 1 bardzo duży ziemniak 1 mała suszona papryczka 2 łyżki oleju 1 łyżka wina ryżowego sól, pieprz świeża kolendra 1. Szalotkę, czosnek, trawę cytrynową, imbir i liście limonki drobno siekamy; wkładamy z nasionami kolendry i cukrem trzcinowym

Tajskie smaki
Ciasteczka owsiane z dynią 172

idealne na drugie śniadanie.       Składniki: 250 g puree dyniowego 100 g płatków owsianych zwykłych lub górskich 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka sezamu 1 łyżka poppingu z amarantusa 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy     Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie

Sto kolorów kuchni
Grillowane ziemniaki z topionym serem camembert 143

cebule czerwone, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży rozmaryn, listki świeżej bazylii, topiony ser camembert.   Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, suszymy, układamy na foli aluminiowej, dodajemy  pokrojoną w ćwiartki cebulę, gałązki rozmarynu i polewamy oliwą.  Doprawiamy solą, pieprzem i zawijamy folię. Ziemniaki pieczemy na grillu, aż uzyskają złotawo – brązowy

Moniki Smakołyki
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 173

Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka do posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały

wyzwania kuchenne
Koperkowa kasza jęczmienna 193

obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone pieczarki lub skwarki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Makaron z kapustą i pieczarkami 199

kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowane bakłażany z fetą 172

oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania. Grillowane bakłażany z fetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego, co kto ma po ręką :-). Bakłażana smarujemy oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie

Kulinarne przygody Gatity
Szybki sos pomidorowy do makaronu 215

pomidorowy do makaronu Składniki: 5 parówek 500 ml pasaty pomidorowej z kartonu 1/2 puszki pomidorów pelati w kawałkach 1 cebula 1 mała marchewka    po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Parówki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku na oliwie, po chwili dorzucamy startą

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z kurczakiem i warzywami 336

danie zmienia składniki w zależności od tego co akurat mam w lodówce. Ryż z kurczakiem i warzywami Składniki: 2 piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest uzależniona od rodzaju ryżu

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna sałatka na ciepło 257

młodych ziemniaków 500 g fasolki szparagowej kilka różyczek kalafiora 1 mała cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanego świeżego oregano złotego sól Wykonanie: Ziemniaki i fasolkę obieramy. Ziemniaki kroimy na pół, fasolkę na 2-3 części i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka: bób, cukinia 143

porcje: 2 żółte okrągłe cukinie 1 kopiasta szklanka bobu 2 garści rucoli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili sól Wykonanie: Bób płuczemy i wrzucamy do parowaru, gotujemy około 15 minut, powinien być miękki. Lekko studzimy i obieramy ze skórki. W moździerzu ucieramy czosnek z odrobiną soli

Kulinarne przygody Gatity