pilawach robionych na Trynidadzie .Różnią się one od innych tym , że używa się w nich oleju kokosowego i mleczka kokosowego. A po za tym pikantnych przypraw i słodkich suszonych owoców. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek. Na swoje świąteczne występy czekają w słojach suszone borowiki a ja nabrałam ochoty na grzybowy obiad. Dawno nic nie piekłam więc postanowiłam przygotować na obiad smakowitą tartę - kruchą i pachnącą. Wypełniłam ją kremowym, pysznym nadzieniem z serków Almette
Smaczna Pyzaskładniki w sam raz na leczo. W moje ręce wpadł pęczek świeżego majeranku. Nawet nie miałam pojęcia, że ma podobny smak, ale nieco delikatniejszy od eukaliptusa. Jednak suszone zioła nie oddają tego wszystkiego, co świeże. Dlatego warto założyć "parapetową" szklarnię i hodować własne zioła. Leczo SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 3 duże papryki (różne kolory) - pęczek świeżego majeranku
Zainspiruj się kuchniąchce mi się wyjść z łóżka. Składniki: 250 g borówek 1,5 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki miodu 4 łyżki mleka 100 g posiekanych migdałów 50 g suszonych moreli Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik 180 C. Borówki myjemy i wykładamy do naczynia przeznaczonego do pieczenia, w misce łączymy pozostałe składniki i wykładamy na borówki. Pieczemy
Niezły MłynekCiąg dalszy tegorocznych przetworów z grzybów. Był już przepis na suszenie grzybów , teraz przedstawiam Wam przepis na grzybki marynowane, czyli grzyby w zalewie octowej. Niestety mimo owocnych zbiorów w tym roku, borowików znaleźliśmy niewiele. Ale nic, malutkie czarne łebki w occie też są pyszne. By były jaśniejsze (straciły trochę swój ciemny kolor) obgotowuję je dwukrotnie, tzn. gotuję kilka minut
Smaczne Zdrowebulionu warzywnego * 10-12 ząbków czosnku 1 cebula 4 ziemniaki 250 ml śmietanki kremówki 3 kromki chleba oliwa z oliwek 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżki suszonego sól świeżo mielony pieprz ser do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn
My Culinary Artmoimi modyfikacjami na 2 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 2-3 małe bakłażany oliwa na sos tzatziki: 1 średni ogórek, kubek jogurtu typu greckiego, ząbek czosnku, łyżeczka suszonej lub świeżej mięty, sól, łyżka oliwy, opcjonalnie: nasiona czarnuszki do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i nożem zrób kratkę
Chilli Czosnek i Oliwapieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 duża cebula, łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino, pieprz kolorowy świeżo zmielony, sól himalajska świeżo zmielona, listki świeżej bazylii, koperek. Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości
Moniki Smakołykifilet z kurczaka 2 szt., · kasza jaglana 100 g, · pomidory suszone, · ogórki konserwowe smakowe chili, · świeża papryczka chili do smaku
Moniki Smakołykikwaśnymi świetnie smakuje i pięknie się komponuje. Składniki: sok z jednej pomarańczy, 3 łyżki cukru brązowego, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, 2 łyżki suszonych owoców goji, 3 brzoskwinie, maliny, poziomki, listki świeżej mięty, physalis. Przygotowanie: Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier brązowy, cukier z wanilią, owoce goji i redukujemy, gotując
Moniki Smakołykiświeżego ananasa, 4 plasterki pomarańczy, syrop z agawy, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą. Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry (ok.0,5 cm). Delikatnie rozbijamy widelcem przez dociśnięcie mięsa. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Ananasa kroimy w plastry
Moniki SmakołykiSkładniki: 500 g obranych ziemniaków, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 1 jajko, sól, pieprz, do smaku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 2 łyżki płatków owsianych, ¼ małej cukinii, 1 średnia marchew, 200 g startej dyni, ziarenka kapary, listki bazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew
Moniki Smakołykiskładników. Masz wolne pół godzinki? Zrób czekoladę! Czekolada: 8 łyżek oleju kokosowego 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki mleka w proszku laska wanilii Dodatki: garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier puder i mleko w proszku (nie polecam granulowanego, dosyć ciężko się rozpuszcza). Laskę wanilii rozcinamy i wyjmujemy ziarenka, całość
sama złodyczżytniego klik 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 450 g mąki orkiszowej typ 500 Młyn Kopytowa 350 g letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży olej do wysmarowania formy otręby żytnie do wysypania formy ziarna sezamu do posypania Przygotowanie: Formę wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi. Do misy z miksera wkładamy wszystkie
Ala piecze i gotujeSkładniki : boczek, mój miał niewiele bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek
Proste Potrawy