susz - 5290 przepisów (strona:217/353)

Caprese 360

Składniki: 3 pomidory 250g mozzarelli łyżka oliwy suszona lub świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory myjemy i krojimy w cienkie plastry. Mozzarellę także krojimy w cienkie plastry. Robimy dressing : do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sól i pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy na bok. Na wielkim talerzu układamy kolejno w krąg: mozzarella, pomidor, mozzarella, pomidor itd. Polewamy dressingiem i opruszamy bazylią

Kuchnia Łukasza
Babka piaskowa z bakaliami. 175

masła 3/4 szklanki cukru 2 jaja szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki żurawiny 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki orzechów 0,5 szklanki suszonych moreli puszka masy kajmakowej (dekoracja) Przygotowanie:  Morele, żurawinę i rodzynki myjemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min.  Miękkie masło z cukrem kręcimy na jasny

Kuchnia Łukasza
Ciasteczka pizzowe. 1272

właściwie pizzerek. Składniki: Ciasto i dodatki: 250 g mąki 125 ml wody 4 g drożdży instant 0,5 łyżeczki soli łyżeczka oliwy 2 łyżeczki cukru 250 g sera mozzarella suszona bazylia Sos: 3 pomidory 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli łyżeczka pikantnej papryki w proszku 3/4 łyżeczki kolendry w proszku 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku Przygotowanie:  Robimy

Kuchnia Łukasza
Domowa przyprawa do grilla. 168

łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżka suszonej bazylii odrobina majeranku 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki i czekamy na przepisy z użyciem tej przyprawy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 371

Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg) 400 g śmietany (18%) 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego 1/4 łyżeczki oregano 100 g masła Przygotowanie:  Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem.  Do śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy indyka. Odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Kapuśniak z młodej kapusty. 221

Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g młodej kapusty 1 cebula 0,5 wędzonej kiełbasy 75 g wędzonego boczku 3 młode ziemniaczki 1,75 l bulionu drobiowego sól, pieprz łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie:  Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy przez ok. 5 min na małym ogniu tłuszcz z boczku, następnie dodajemy kiełbasę i cebulę

Kuchnia Łukasza
Bagietka pszenna 143

gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki.  Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie:   Do miski z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, letnią wodę i zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto

Ala piecze i gotuje
Kaczka zapiekana z morelą i jabłkami 136

się przyrządzić ją smacznie. Dzisiaj przepis na pierś i udka z kaczki. Jest pyszna aromatyczna, polecam. SKŁADNIKI Pierś z kaczki i dwa udka (można więcej) 2 jabłka  morele suszone Na marynatę 2 łyżki sosu sojowego pół soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE  Przyrządzamy  marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę

W kuchennym oknie Ewy
Chleb pszenny z oliwkami i przyprawą arabską zatar. 141

pieczemy w piecu przez godzinę. PASTA Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW: - bakłażana kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce, posypujemy solą i oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku przez 35 minut. 20 suszonych śliwek węgierek zmiksuj z upieczonymi bakłażanami, dodaj sól, pieprz i 1/2 awokado. Pyszności

SMYKWKUCHNI
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

bloga Pani Paszczakowa Gotuje Makaron z sycącym sosem z trzech serów  - lucynako z bloga Czary Gary Makaronowe literki z warzywami - przepis z bloga Zapach apetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortiglioni z pesto rosso 167

oliwa z oliwek Goccia d Oro - pesto rosso- Goccia d Oro -swieza bazylia - jesli mamy -parmezan do posypania lub inny wyrazny ser zolty Pesto rosso to nic innego jak suszone na sloncu pomidory ...w oliwie :-) Jest to pesto alla siciliana.  To bedzie bardzo szybki i prosty obiad ale godny kazdego podniebienia :-) Makaron ugotowac al dente. Odcedzic, wysypac na duza

Z Kuchni Do Kuchni
Lekka przekąska lub jak wolicie samodzielne danie 168

zalewie salatkowy olio extravergine d'oliva grzanki Przepis na grzanki- bagietke kroimy w kromki, obtaczamy w oliwie z oliwek, posypujemy parmezanem, solą i dajemy do nagrzanego piekarnika i suszymy. Możemy zrobić więcej grzanek i przechowywać w pojemniku na zywność szczelnie zamknięte. Do miski dajemy postrzępioną sałatę lodową, papryke czerwoną, oliwki, ogórek, groszek i kukurydzę oraz seler, solimy.Ja nie mieszam tego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb razowy 139

ostatni chlebuś! Składniki na 1 bochenek -375 g razowej mąki chlebowej lub mąki BASIA z pełnego przemiału  -75 g białej mąki chlebowej -2 łyżeczki soli -2 łyżeczki suszonych drożdży -300 ml letniej wody Mąkę białą i razową z solą i drożdżami wymieszaj i stopniowo dodawaj wodę. Jeśli masz CC Major to wysarczy włożyć składniki do misy ,zamocować

Z Kuchni Do Kuchni
Szybki deser na wynos 292

udział w konkursie  FABRYKA FORM - KONKURS= KLIK Skladniki słonecznego lata ,to kilka truskawek listki miety lub bazylii , to zależy za jakim latem chcemy zatęsknić kilka rodzynek sułtańskich 1 suszona śliwka syrop do deserów, smak zależy od naszych preferencji jogurt grecki mandarynka kawałeczek czekolady z całymi orzechami ,niedużo, to ma być tylko jako dodatek niespodzianka... celowo nie dodajemy cukru gdyż

Z Kuchni Do Kuchni
Jest burza...kolorowy obiad na parze 158

dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru i parujemy aż do miękkości! Schłądzamy ... A dodatkowo Oliwki w zalewie Ole! pomidory suszone Ole! Marynowane podgrzybki ogórek świeży listki botwinki rzodkiewka groszek konserwowy tarty parmezan siekany świeży koeprek lub morżony + szczypior Wszystko delikatnie miszamy, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy oliwy z oliwek , może być

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania