susz - 5290 przepisów (strona:221/353)

Pizza: mozzarella, pomidor, rukola 172

placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore pomidory 3 spore łyżki  pesto z rukoli z bazylią 2 garści rukoli 2 łyżeczki oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Calamares a la romana 138

pamiętam źródła, bo zapisałam na jakiejś karteczce tylko przepis. Calamares a la romana Składniki: 50 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży  1 kg tub kalmarów (u mnie mrożone) cytryna olej do smażenia Wykonanie Jeśli mamy mrożone kalmary, rozmrażamy je. Następnie kroimy w krążki. W misce  miksujemy żółtko, mleko, sól

Kulinarne przygody Gatity
Sos z pieczonych pomidorów 176

znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 418

nami od ponad 25 lat.  Stopniowo z upływem czasu przepis ewoluował i szczerze powiedziawszy jest doskonały z każdymi owocami. Można też dodać bakalie, suszone owoce... Tutaj borówki zastąpiłam śliwkami węgierkami, a owoce zamiast wymieszać z bezą po prostu ułożyłam na kruchym spodzie. Duet beza - śliwka ma moc :-). Kruche ciasto z bezą

Kulinarne przygody Gatity
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 198

mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki: 1 kalafior 1 marchewka 1 cebula 1 podłużny serek topiony 1 litr bulionu lub wody sól pieprz suszone płatki chili masło do smażenia 1 łyżka oleju rzepakowego EV Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy różyczki kalafiora, zmniejszamy nieco ogień i jeszcze przez chwilę

Kulinarne przygody Gatity
Domowa warzywna pasta bulionowa 165

zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa   Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 500 g marchwi 200 g selera 100 g białej części pora

Kulinarne przygody Gatity
Salsa chili na zimę 188

paprykę ! Salsa chili na zimę Składniki: 2 duże cebule 3 duże papryki różnokolorowe 2-3 papryczki chili 1,5 kg podłużnych pomidorów 6 łyżek octu winnego 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka cukru ok. 2 łyżeczek soli olej do smażenia Wykonanie: Papryczki siekamy

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 140

Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml  sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy

Kulinarne przygody Gatity
Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar 138

drożdżach . Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar Składniki na około 35 sztuk: Ciasto 150 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 torebki suszonych drożdży 500 ml letniego mleka 850 g maki pszennej Nadzienie: 200 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 jajko 50 ml ciepłego mleka gruby

Kulinarne przygody Gatity
Schab karkowy z pończochy 178

wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną  polędwicę wileńską , była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę.  Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga  Mój kulinarny pamiętnik . Schab karkowy z pończochy Składniki: 1,2 kg karkówki

Kulinarne przygody Gatity
Terrina z golonki 182

również przepięknie zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki: 1 duża surowa golonka (1,5 kg) włoszczyzna 2 cebule 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku 100 g szynki konserwowej 125 g masła 1 łyżka francuskiej musztardy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 167

wody 18 g soli 15 g świeżych  drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego twardego sera 90 g czerwonej cebuli 10 g świeżego rozmarynu (dałam suszony) masło do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy składniki zaczynu pate fermentee i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w ciepłe miejsce. Ser kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Pâté z drobiowych wątróbek 193

drobiowych wątróbek Składniki: 500 g drobiowych wątróbek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 60 ml whisky 2 łyżki śmietany sól pieprz 3 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy  smalczyk roślinny Smakowita Pajda, wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza hawajska 172

placki: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Wierzch pizzy: 80 g szynki konserwowej w plasterkach 5 plastrów ananasa z puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Twarożek zwany bryndzą 169

domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego sera półtłustego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz Wykonanie: Cebulę drobniutko siekamy. W misce rozgniatamy widelcem biały ser z jogurtem i majonezem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity