czas gdy skończy się sezon szparagowy. Składniki : 1 kg szparagów 1 szklanka octu jabłkowego lub winnego 1/2 łyżeczki ziarenek białego pieprzu gałązka świeżego estragonu, (można go zastąpić suszonym estragonem) sól 1.Szparagi obrać, przyciąć na rozmiar słoików, blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Włożyć do słoików. 2. Przygotować marynatę: ocet wymieszać z odpowiednią ilością
Apetyczna babeczkaJest to tradycyjny szwedzki chleb chrupki o wspaniałym smaku żytniego pieczywa. Otwór w środku tego chlebka to pamiątka po czasach, kiedy do suszenia nawlekano pieczywo na kij, który następnie wieszano na krokwiach. Można upiec mniejsze chlebki i związać je czerwoną wstążką, a następnie podarować komuś bliskiemu. Przepis na 8 chlebków: 45 dag mąki żytniej, mielonej w domu lub z przemiału
Apetyczna babeczkadobre na każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir
Apetyczna babeczkaJako, że jestem zapalonym grzybiarzem, to zapewne w tym sezonie pojawi się wiele ciekawych propozycji na to jak ,, ugryźć ,, leśnego grzyba. Samo suszenie i marynowanie to dla mnie trochę mało :), więc będę tworzyć nowości i pokazywać te już przetestowane przepisy, oto jeden z nich...czyli leśny gulasz ..... Składniki dla 4-5 osób: 50 dag grzybów leśnych, (prawdziwek, kozak, maślak, podgrzybek
Apetyczna babeczkałyżeczki curry w proszku 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów Nadzienie: 4-6 sztuk kabanosów 4 średnie cebule oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 10-15 dag sera żółtego w kawałku do starcia sól pieprz 1. W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 15 minut. 2. Do miski przesiać mąkę
Apetyczna babeczkaprzyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby! Składniki: 6-8 sztuk filetów z dorsza Marynata: sok z 3/4 cytryny koper świeży lub suszony sól Do polania: cytrynowy krem vinegar Do smażenia : oliwa z oliwek masło 1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy
Apetyczna babeczkaSkładniki; 10 dag drożdży łyżeczka cukru 700 ml ciepłej wody 30 dag mąki żytniej 1 kg mąki pszennej 1 szklanki otrębów pszennych 2 łyżki suszonej bazylii łyżeczka soli 1 szklanka startego miąższu z dyni 2-3 łyżki oliwy Po zioła i dodatki zapraszam na www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozetrzyj z cukrem
Apetyczna babeczkajest żurawina lub grzyby po węgiersku . Składniki: 2 kg dziczyzny 1/2 kg słoniny 1 kg tłustego wędzonego podgardla 1/2 kg wątróbek drobiowych 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki suszonego majeranku gałka muszkatołowa świeżo starta 2 jaja pieprz sól Do obgotowania mięsa: 1 łyżka soli kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Po przyprawy zapraszam do www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkajuż nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki 1-2 cebule 2 łyżeczki suszonego majeranku sól pieprz oliwa 2-3 łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę z oliwą oraz wodę. Dokładnie mieszamy
Apetyczna babeczkapora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta
Symfonia SmakówDzięki uprzejmości firmy SYS klik mogłam wypróbować ich produkty. Firma od ponad 20 lat zajmuje się uprawą i suszeniem warzyw. Surowce utrwalane są naturalną metodą, co pozwala wyeliminować dodatek jakichkolwiek substancji chemicznych. Wprowadzili na rynek linię Dań Babci Zosi - która inspirowana jest na tradycyjnej kuchni babci, w skład której wchodzą zupy oraz dania z ryżu i kaszy z dodatkiem
Ala piecze i gotujekasza jaglana zajmuje u mnie czołowe miejsce na liście ulubionych składników. KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I DAKTYLAMI. /własny;/ dla 1-2 osób 1/2 szklanki kaszy jaglanej 50g daktyli suszonych 2 szklanki dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) szczypta soli 1-2 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 szklanki wody Kaszę jaglaną przelewam na sicie gorącą wodą (ale nie wrzącą
W kuchni Karmel-itkimarchewki korzeń pietruszki kawałek selera cebula kawałek pora 2 ząbki czosnku domowa "kostka rosołowa" warzywna sól pieprz koncentrat pomidorowy papryka słodka papryka ostra domowa vegeta bazylia świeża lub suszona natka pietruszki 4 papryki Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i obgotowujemy krótko w wodzie z dodatkiem warzywnej "kostki rosołowej" i ząbków czosnku przekrojonych na pół. Wyjmujemy jeszcze półtwarde i ścieramy
chwile dla mniepowstał przypadkiem... Tak się dzieje, gdy ma się masę papryki przeznaczonej do kiszenia, a w żadnym polskim sklepie nie można trafić na suszony koper... Ale... Oby więcej takich przypadków :) Skąd ta nazwa? Kroiłam paprykę, która miała być wyłącznie czerwona, a nie była. Podszedł mąż, spojrzał na deskę i oznajmił: Widzę, że robisz sos w kolorach reggae
chwile dla mniezrobić obiad na szybko, to zawsze gotuję zupę :) Składniki: 1 kg obranych warzyw (marchewki, pietruszki, por, selery, co kto lubi) 3-4 ząbki czosnku 100 g soli 5 g suszonego lubczyku 3 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren czarnego pieprzu 70 g wody 20 g oleju Warzywa musimy drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
chwile dla mnie