300ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 50g posiekanej, białej cebulki 2 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego) 1 żółtko 2 łyżki mleka Wykonanie; 50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka się spieni. Cebulę rumienimy
Anioły w kuchniwypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad. Składniki: 2 szklanki fasoli ćwierć szklanki bulionu 3\4 szklanki mąki pszennej jajo 2 łyżeczki suszonego cząbru sól Wykonanie: Umytą fasolę zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber
Anioły w kuchnikolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie; Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy
Anioły w kuchniInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka
Anioły w kuchnipyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem
Anioły w kuchniogórków, 2-3 cebule, gorczyca, Zalewa; 7 szklanek wody, 3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy
Anioły w kuchnijest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 250 g żurawiny suszonej, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy
Anioły w kuchnisłonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą
Moniki Smakołykiposypania upieczonych muffinek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki roztopionego masła szczypta soli po 3 cm startej kory cynamonu oraz świeżego imbiru nasionka z połowy laski wanilii pół łyżeczki suszonej kurkumy dla koloru 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania wierzchu w trakcie wypieku 1 skłócone jajo Przygotowanie: Mąkę, sodę, odrobinę soli oraz cukier puder mieszamy razem w głębokiej misce
Symfonia SmakówRozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Składniki: 1/2 małej dyni hokkaido 1 cukinia 2 ząbki czosnku czerstwy chleb 2 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki w proszku plaster ulubionego sera, np. gouda sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Obraną i oczyszczoną dynię razem z cukinią kroimy w dużą kostkę. Przekładamy
Moja smaczna kuchniapikantnymi krewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza. Składniki na 2 porcje: 200 g czarnego makaronu 200 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku suszona papryczka chilli 2 łyżki masła łyżka oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego garść siekanej natki pietruszki Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni roztopić masło z oliwą. Wrzucić
wyzwania kuchennelaskowych - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu Dodatkowo: - pół szklanki rodzynek - pół szklanki suszonych bananów - tabliczka gorzkiej czekolady Płatki owsiane, orzechy, pestki oraz siemię lniane wymieszać z miodem i wysypać na blaszkę do pieczenia. Piec w temperaturze 120 stopni przez około
Zgrabne Gotowaniedrugie zwykłe) - 3 cebule - 1/2 główki czosnku - passata pomidorowa ok.700g - ketchup wg uznania - sól, pieprz do smaku - chili do smaku (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa - oregano do smaku - suszony, mielony czosnek - listki świeżej bazylii W garnku rozgrzać olej kokosowy lub oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę, podsmażyć do miękkości. Następnie dodać tofu, pokrojone w kostkę (rozkruszone). Podsmażyć całość, posypać
Smaczne Zdrowewinegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do tej chrupiącej sałatki z panierowanym kurczakiem został wzbogacony o musztardę, miód i zioła prowansalskie. Polecam też sos a la winegret z tego przepisu: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędługości 30 cm: 5 dojrzałych bananów 120 gram mąki orkiszowej typ 2000 30 gram mąki kokosowej EKO 2 jaja 200 gram twarogu, u mnie chudy 50 gram żurawiny suszonej 50 gram orzechów włoskich 3-4 łyżki miodu 4 łyżeczki stewii 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej W jednej misce rozgniatamy banany na papkę, dodajemy 2 łyżeczki stweii
Mango Papaja