susz - 5290 przepisów (strona:206/353)

Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 142

sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. /źródło Wikipedia/ Składniki: 10 g świeżych drożdży

Anioły w kuchni
Czosnkowe podpłomyki Nigelli 108

Bardzo smaczne chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam... Składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g drożdży suszonych 1 łyżka soli, 300-400 ml ciepłej wody, ok 5 łyżek oliwy, 3 główki czosnku, Wykonanie: W misce  wymieszać wszystkie składniki na ciasto.  Ma być gładkie i elastyczne. Uformować kulę i włożyć ciasto

Anioły w kuchni
Świąteczny kurczak faszerowany na słodko 202

bakaliami, nawet  mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:) Składniki; Duży kurczak, przyprawa do kurczka, 2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/, 2-3suszone morele, garść rodzynek, 50 ml brandy, calvadosu lub śliwowicy, 5 twardych winnych jabłek, 1-2 łyżki masła, cukier do smaku, 1-2 goździki, Wykonanie; Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy przyprawą

Anioły w kuchni
Kapusta z grzybami 106

Nasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:))) Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie; Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić

Anioły w kuchni
Filet z indyka faszerowany owocami 174

Pyszne, delikatne mięsko ze słodkim nadzieniem, sprawdza się zarówno jako propozycja obiadowa, jak i na zimno..... Składniki: 75 dag piersi indyka po kilka suszonych moreli i śliwek pół szkl. czerwonego półwytrawnego wina łyżka masła przyprawa do drobiu pieprz Wykonanie: Owoce wypłukać i namoczyć w winie na 3 godziny. Mięso umyć, ostrym nożem naciąć w połowie w poprzek tak, by utworzyła

Anioły w kuchni
Chlebek cebulowy z majerankiem 132

300ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 50g posiekanej, białej cebulki 2 łyżki prażonej cebulki 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego) 1 żółtko 2 łyżki mleka Wykonanie; 50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka się spieni. Cebulę rumienimy

Anioły w kuchni
Fasolowe kluski 137

wypróbować. Mają specyficzny smak i są bardzo sycące, w sam raz na jednodaniowy obiad. Składniki: 2 szklanki fasoli ćwierć szklanki bulionu 3\4 szklanki mąki pszennej jajo 2 łyżeczki suszonego cząbru sól Wykonanie: Umytą fasolę zalać wodą i odstawić na noc.Następnego dnia ugotować (ale nie rozgotować), osączyć i ostudzić. Przepuścić fasolę przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, bulion, cząber

Anioły w kuchni
Węgierski chleb farmerski 165

kolejna propozycja na chlebowe pieczenie:) Składniki; 450g mąki pszennej /może być chlebowa/, 1 łyżka cukru, 20g świeżych drożdży, 275g ciepłej wody, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki soli, kminek, suszony koperek, 1 jajko, sól do posmarowania wierzchu, Wykonanie; Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 2/3 mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę mąki mieszamy

Anioły w kuchni
Szarlotka specjalna 468

Inna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka

Anioły w kuchni
Jaglanka warzywna z suszonymi pomidorami 149

pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie curry 179

ogórków, 2-3 cebule, gorczyca, Zalewa; 7 szklanek wody, 3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy

Anioły w kuchni
Bułka drożdżowa z żurawiną 125

jest, a właściwie była:) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 250 g żurawiny suszonej, Wykonanie; Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Następnie dodajemy masło i mieszamy żeby się rozpuściło.Masę z jajkiem oraz żurawinę dodajemy

Anioły w kuchni
Babeczki z cytrynowymi polędwiczkami na ostrym sosie czekoladowym 164

słonecznika razem miksujemy, dodajemy olej, sok z cytryny,  doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Polędwiczki cytrynowe Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich solimy i posypujemy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Na patelni rozgrzewamy masło na którym smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą

Moniki Smakołyki
99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 190

posypania upieczonych muffinek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki roztopionego masła szczypta soli po 3 cm startej kory cynamonu oraz świeżego imbiru nasionka z połowy laski wanilii pół łyżeczki suszonej kurkumy dla koloru 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania wierzchu w trakcie wypieku 1 skłócone jajo Przygotowanie: Mąkę, sodę, odrobinę soli oraz cukier puder mieszamy razem w głębokiej misce

Symfonia Smaków
Bruschetta z cukinią i hokkaido 171

Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa   Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Składniki: 1/2 małej dyni hokkaido 1 cukinia 2 ząbki czosnku czerstwy chleb 2 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty słodkiej papryki w proszku plaster ulubionego sera, np. gouda sól Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Obraną i oczyszczoną dynię razem z cukinią kroimy w dużą kostkę. Przekładamy

Moja smaczna kuchnia