susz - 5290 przepisów (strona:197/353)

Czosnkowe bułeczki 156

pszennej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 30 g drożdży 260 g ciepłego mleka 30 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 60 g miękkiego masła 6 ząbków czosnku - drobno posiekanych suszona lub świeża natka pietruszki Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym mleku. Następnie wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Formujemy

charlotte gotuje
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 373

mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii ⅓ szklanki wiórków kokosowych ⅓ szklanki kakao 1 łyżeczka cynamonu ⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 1/2 szklanki cukru

Mania Gotowania
WYTRAWNE MUFFINKI WEGETARIAŃSKIE. 408

pietruszki 1,75-2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Winiayr 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka papryka słodka i ostra mielona pieprz świeżo mielony oregano, bazylia, kolendra suszone nieco kurkumy ew. Ziarenka Smaku Winiary Pieczarki smażę na niewielkiej ilości tłuszczu wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem tak, aby pozbawić ich w całości płynu. Paprykę myję i kroję

W kuchni Karmel-itki
POPAPRANIEC 1102

szklanki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3 łyżki wody Dodatkowo: - dżem z czarnej porzeczki (dałam własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców) - ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów) - krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera) - ok.1/2 szklanki wody do nasączenia

Smaczne Zdrowe
Domowa mieszanka do wypieku babeczek 118

żurawiną i orzechami nerkowca: 1 szklanka mąki 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia płatki owsiane orzechy nerkowca i żurawina Babeczki musli z suszonym kokosem i mango 1 szklanka mąki 50 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia płatki owsiane kokos i mango Każdy ze słoików powinien być opatrzony etykietką

Ciastkozercy
Wytrawne bułeczki drożdżowe 192

którą wyciśniecie bułeczki starczą na dwie lub trzy blachy ciastek. . Składniki: 2 szklanki mąki 50 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru sól 1 cebula 50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek) 100 g kiszonej kapusty 1 jajko siemię lniane lub sezam Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier

Ciastkozercy
Cytrynowe babeczki z żurawiną 134

Cytrynowe babeczki z żurawiną   Uwielbiam żurawinę, w herbacie, na kanapkach i oczywiście w babeczkach. Babeczki można nadziewać dżemem żurawinowym, podawać z musem lub najprościej - dodać suszonej żurawiny do ciasta.   Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 cytryna garść

Ciastkozercy
Babeczkowa Bombonierka 114

zaprezentować taką właśnie babeczkową bombonierkę. Do przygotowania masy możecie wykorzystać przepis na proste babeczki waniliowe , każdą uzupełniając swoimi ulubionymi dodatkami, np. rodzynkami, orzechami, migdałami, żelkami, czekoladowymi dropsami lub suszonymi owocami. Możecie także postawić na wersję bez dodatków i udekorować gotowe babeczki kremem w różnych smakach. Ja wybrałam drugi wariant, dodając do środka babeczek po kostce czekolady.   Składniki na babeczki

Ciastkozercy
Świąteczne ciastkowe lizaki - pisanki 209

gotowej polewy czekoladowej. Im rzadsza czekolada tym łatwiej będzie pokryć nią całe ciastka nabite na patyczki. Na jeszcze mokrą czekoladę przyczepiamy ozdoby: koraliki, bakalie, cukiereczki. Gotowe lizaki powinny suszyć się w pozycji pionowej, żeby nie mieć z żadnej strony odcisku stołu/talerza. Można do tego celu wykorzystać styropian lub pogniecioną folię aluminiową włożoną do szklanki lub gąbkę do układania bukietów

Ciastkozercy
Pasta z jajek z suszonymi pomidorami 227

Suszone pomidory, odkąd odkryłam, że takie są, uwielbiam. Najczęściej jadam jesienną i zimową porą, kiedy to nie ma świeżych. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Schab domowy pieczony 168

później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości  po łyżce ziół  typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże)  4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli  pół łyżeczki pieprzu kolorowego 1 listek laurowy ( zmielony razem z pieprzem) 1 łyżka słodkiej papryki 2 ziarenka ziela

W kuchennym oknie Ewy
Najprostszy gulasz wieprzowy 228

cofam się wspomnieniami kilkadziesiąt lat wstecz... Najprostszy gulasz wieprzowy Proporcje dla 6-8 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1000 g wieprzowiny od szynki 2 cebule 1 marchewka kilka suszonych grzybków 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz smalec do smażenia Wykonanie: Godzinę przed przygotowaniem

Kulinarne przygody Gatity
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 163

Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni i restauracji. Panforte ma konsystencję miękkiego nugatu, jest pełne orzechów i suszonych owoców. Przepis na ten deser pokazywałam Was także w zeszłym roku na blogu. Włochy na pewno kojarzą się Was z pysznymi gelato , ale czy wiedzieliście, że w miasteczko

Chilli Czosnek i Oliwa
P... Pizza francuska! 148

słoik czarnych oliwek z pestką 250g (1 opakowanie) sera Raclette (można zamienić na mozarellę, goudę, emmentaler lub inny)   Sos : 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta soli i pieprzu Przygotowanie:  Nastawiamy piekarnik na 180'C. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż urośnie. Kroimy czosnek, podsmażamy go w garnku i dodajemy pomidory z puszki

Kitchens Alphabet
Cukinia z kaszą jaglaną i chorizo 190

pietruszki 40 g kiełbasy chorizo ​​(ja użyłam  pikantnej) 40 g sera mozzarelli 30 g sera gouda 0,5 szklanki kaszy jaglanej 5 listków świeżej bazylii / 0,5 łyżeczki suszonej Sól i pieprz to Smaku Przygotowanie: Kaszę wsypać o garnuszka i zalać 1,5 szklanki gorącej wody, przykryć i odstawić na 20 minut, następnie zagotować z solą

Niezły Młynek