susz - 5290 przepisów (strona:203/353)

Zupa cebulowa 250

Następnie dolewamy wywar i nadal gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy do talerzy. Na wierzch zupy wykładamy grzanki, (wcześniej proponuję je natrzeć świeżym ząbkiem czosnku, pasuje idealnie!) posypujemy serem żółtym, suszonym (lub najlepiej świeżym) tymiankiem i wstawiamy na 5 minut do piekarnika, by ser się roztopił. Po wyjęciu zupa jest gorąca, ser ciągnący, a grzanki przyjemnie nasączone i namięknięte :) Smacznego

Taste Of My Day
Zupa-krem z sezonowych warzyw 141

kostkę. Gdy kapusta zacznie robić się szklista (analogicznie do smażonej cebuli), dodajemy ziemniaki i dalej smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy  solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia

Taste Of My Day
Muffiny dyniowe 161

dynię rozgniatamy na pure. Do dyni dodajemy starte jabłko, dżem lub jak ja to zrobiłam, owoce wyjęte z nalewki, które rozdrabniam blenderem i łączę z pure. Dodajemy jajko, olej, suszone owoce i mieszamy na jednolitą masę, następnie łączymy z suchymi składnikami, napełniamy papilotki oraz pieczemy w 200 stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek

Taste Of My Day
Madera - Camara de Lobos 164

promenadą wzdłuż wybrzeża rozpoczyna się w miejscu oddzielonym górą, która wraz z upływem drogi, odkrywa przed nami zapierający dech w piersiach widok oddalonego miasta. Fot. Łódź rybacka z tradycyjnie suszonym na słońcu dorszem atlantyckim Fot. Widok na port Fot. Rue de Nossa Senchora da Conceicao, jedna z uliczek starego miasta Fot. XVI wieczny kościół Igreja de Sao Sebastiano Fot. Tradycyjne

Taste Of My Day
Dwukolorowy chlebek pszenno-żytni 154

pszennej chlebowej  300 g  letniej wody (dwie porcje po 150 g)  1 łyżka cukru  1,5 łyżeczki soli  1 łyżka kakao  7 g suszonych drożdży Przygotowanie: Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól oraz drożdże i dokładnie wymieszałam.  Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody

Kulinarny Pamiętnik
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 510

łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej bazylii Składniki na nadziewaną dynię: 200 g serka naturalnego (np. Apetina

karmelowy
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 297

kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowe muffiny dyniowe 187

mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) 150 g płatków owsianych 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 250 ml puree dyniowego 3-5 łyżek oleju 70 ml mleka 2 jajka   Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.  Mąkę, przyprawy, cukier, proszek i płatki wymieszać

Sto kolorów kuchni
Placuszki marchewkowe 4982

smażymy po obu stronach, aż się zarumienią.  Idealnie smakują z dipem czosnkowym na bazie jogurtu :)  Moja propozycja:  2 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę  1 łyżeczka suszonej bazylii 4 duże łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku Smacznego

Niezły Młynek
Włoska zupa z salami i parmezanem 187

Dziś bardzo mocno wieje, czego nie da się nie czuć po prostu .I dlatego postanowiłam zaserwować pyszną zupkę rozgrzewającą. Składniki -mieszanka warzywna – mogą być mrożonki -przyprawy Skworcu – suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim i czarnuszką, pieprz ziołowy, liście kolendry, -śmietana- jeśli lubicie, a jak nie to oliwa z oliwek -salami ungherese u mnie -płatki parmezanu -bazylia Ugotuj w niewielkiej ilości wody

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza 182

drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Kiedy używamy suszonych drożdży tzw. instatnt można ten etap pominąć i od razu wymieszać całe opakowanie z mąką. Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.  Wyrabiamy ciasto dość długo

prawdziwe jedzenie
Prażone pestki dyni 159

inspiracji na wykorzystanie upieczonej dyni na słodko i nie tylko: Sernik dyniowy z karmelem Ciasto z dynią, gruszką i figami Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa

Kulinarne przygody Gatity
PAPRYKA NADZIEWANA KASZĄ JAGLANĄ. 176

puszki kukurydzy  2-3 ogórki kiszone 200 g startego sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól,  słodka i nieco ostrej papryki mielonej niepełna łyżka suszonej kolendry Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam pestki, gniazda nasienne. Kaszę jaglaną przepłukuję gorącą wodą (co pozwala pozbyć się goryczki), gotuję w podwójnej ilości bulionu warzywnego, aż do wchłonięcia całego płynu

W kuchni Karmel-itki
S... Sery! 146

rano do piekarni. Te sklepowe niestety smakują i wyglądają jak gąbki i bardzo szybko stają się kamieniem. Wiedziałam, że moi bliscy będą po podróży, dlatego zdecydowałam się również na suszoną kiełbasę z orzechami oraz na pasztet. Byli zachwycenia!  Pamiętajcie, nie musimy trzymać się idealnie wytycznych. Najważniejsze to świetna atmosfera!  Bon appétit

Kitchens Alphabet
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 212

oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 2 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone  rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskie Jeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno kurze lub 4 przepiórcze. Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą. Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę

głodny alergik