susz - 5290 przepisów (strona:194/353)

Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 207

kilkanaście minut poczekałam. Babeczki się upiekły idealnie i z pesto smakowały genialnie. Składniki  6 babeczek: 125 g makaronu kokardka mała Czaniecki, 1 duże jajko, 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo), 15 g startego sera żółtego, 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach, 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana), oliwa z oliwek, ¼ papryczki chili, sól

Moniki Smakołyki
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 146

Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym korzystaniu zastąpił u mnie całkowicie z akwas żytni ; ma zadziwiającą moc, bąbelkuje nawet w lodówce. Nieraz chciał mi uciec ze słoika. Dzień 1 50 g ciepłej wody o temp. około 22 ºC 2 łyżki

Grahamka, weka i kajzerka
Pai Bao z żurawiną - słodkie bułeczki z Hongkongu 172

jajko  125 g mleka pełnego  120 g Tang Zhong na mleku 28 g skondensowanego mleka 75 g śmietanki 30% 35 g roztopionego i ostudzonego masła 60 g suszonych żurawin (można zamienić na rodzynki) Przygotowanie bułek: W jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 140

oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią na zaproszenie do uczestnictwa

Grahamka, weka i kajzerka
Piernik Benedyktynów 242

jajek 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki oliwy 160 g bakalii ( po 40 g rodzynek, migdałów, orzechów włoskich i suszonych moreli) Przygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części

Grahamka, weka i kajzerka
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 155

przygotowuje się je z mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej śmietany. Jeśli jeszcze do tego dodasz filiżankę herbaty

Grahamka, weka i kajzerka
Fougasse z oliwkami, wg przepisu Hamelmana 114

ciasta, jak i pod sam koniec pieczenia. Prowansalska wersja najczęściej zawiera oliwki, ser, boczek lub rozdrobnione sardele (anchois). Inne wersje mogą zawierać, zgodnie z wyobraźnią piekarza i tradycją regionu, suszone owoce, orzechy, kozi ser albo Roquefort. Zwykle mają kształt wydłużonego prostokąta, okrągły, korony lub gwiazdy, ale te najbardziej znane mają wzór przypominający kłos zboża. Fougasse były stosowane tradycyjnie do obliczania

Grahamka, weka i kajzerka
Chałka z kruszonką 207

stronie kotlet.tv . Zapraszam do pieczenia! Składniki na chałkę o wadze 0,9 kg: 550 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450) 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 1 jajko 40 ml mleka 80 ml wody 60 g masła 4 łyżeczki cukru Kruszonka: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła +1 jajko do smarowania CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Kuskus trójkolorowy z wołowiną w sezamie 182

mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki białego sezamu, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ¼ papryczki chili, 4 łyżki sera camembert topionego, świeże oregano, olej rzepakowy do smażenia.   Przygotowanie: Mięso: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy

Moniki Smakołyki
Papryki faszerowane. 353

kilka minut ekstra. Składniki: 4 papryki 250g mielonego mięsa z udźca indyka 125g fety (tej najchudszej) 1 łyżka oregano (jeśli macie świeże oczywiście po nie sięgnijcie, jeśli nie wybierzcie suszone) 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 100g ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 150g oliwek (w przepisie są zielone, ja jednak miałam pod ręką czarne

Brzuszki Łakomczuszki
Mus truskawkowy / Strawberry mousse 125

frozen)   16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 10 min, ilość porcji: ok. 12   Najpierw dokładnie myjemy truskawki i suszymy. Później wkładamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy ze sobą. Mus gotowy :). ***** First, We must wash strawberry very well and dry them. Then, we put all the ingredients into a blender

Projekty ze smakiem
Domowy makaron / Homemade pasta 162

szklanki ciepłej wody / about 1/2 cup of warm water po 1 łyżeczce soli i oliwy / 1 teaspoon of salt and oil Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, suszenie: min 15 minut, ilość porcji: 10 Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtka, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą. Zagnieść gładkie

Projekty ze smakiem
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 221

pełna łyżka przyprawy do piernika* cukier puder do obsypania gofrów po upieczeniu *Domowa przyprawa do piernika: 2 ziela angielskie, 3 ziarnka pieprzu, 2 ziarenka kardamonu, 1 niepełna łyżeczka suszonego imbiru, 3cm kory cynamonu + opcjonalnie niewielka gwiazdka anyżu. - Korę cynamonu tarkujemy na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w średniej wielkości miseczce i rozdrabniamy za pomocą moździerza

Symfonia Smaków
Surówka z marchewki z kukurydzą 194

Zapraszam na pyszną  i zdrową surówkę z marchewki :) Składniki : Kilka marchewek  Kawałeczek pora szczypiorek suszony 1 puszka kukurydzy Sól selerowa ze Skworcu Pieprz 1/ 2 łyżki majonezu Szczypta czosnku granulowanego Posiekanej świeżej pietruszki  Posiekanego koperku  Wykonanie : Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej . Dodać pora pokrojonego w paseczki , kukurydzę , szczypiorek, pietruszkę , koperek , wymieszać . Przyprawić

Sama słodycz i szczypta chili