susz - 5290 przepisów (strona:187/353)

Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 143

grzybów leśnych (różnych), 500 g mięsa z indyka bez kości (użyłam soczystych podudzi), 200 g wędzonego boczku, 200 g wątróbek drobiowych, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki,  1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 2 ząbkami zwykłego), 1 łyżka posiekanej świeżej macierzanki (lub tymianku), 1 czerstwa kajzerka, 2 jaja 4 łyżki wyłuskanego słonecznika, 200 ml mleka, 50 ml koniaku

SzczyptaSmaQ
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 145

końca lipca. Przemrażanie owoców w zamrażarce lub zbiór po przymrozkach jest wskazane przy wyrobie konfitur (podnosi walory smakowe) i wina (przyśpiesza fermentację). Przy produkcji nalewek, octów smakowych lub suszu nie ma potrzeby mrożenia. Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, 1 kg owoców pigwy (lub pigwowca japońskiego), 600 ml syropu z agawy (lub jasnego miodu), 1,5 l spirytusu

SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 256

pomidory, 1 kartonik pomidorów krojonych (ok. 400 g), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki oleju-zalewy z suszonych pomidorów, kilka gałązek oregano, sól i pieprz cayenne do smaku.           Przygotowanie: Żołądki umyć (ewentualnie oczyścić), odsączyć na sicie, pokroić w cienkie paski. W rondla

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 196

wyobraża sobie śniadania bez węglowodanów może ją podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2     Składniki: 1/2 szkl. suszonych glonów wakame, 6 łyżek kremowego, koziego serka, 1 ogórek szklarniowy, 1 młoda kalarepa, 1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu, 3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz, 1 łyżka oleju sezamowego

SzczyptaSmaQ
Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem 236

moreli) tak przygotowaną nalewkę powinno się zlać znad owoców max. po miesiącu.      Składniki: 1 kg owoców tarniny, 1 l spirytusu, 500 ml wody, 10 goździków, 10 suszonych śliwek, 1/2-1 szklanka miodu gryczanego. Przygotowanie: Owoce zebrać po przymrozkach lub zmrozić w zamrażalniku (1 dzień). Umyć, osuszyć, nakłuć igłą. Śliwki umyć, jeśli mają pestki usunąć. Owoce i goździki włożyć

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 167

Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa,  Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył, 4 ząbki czosnku w łupinkach, 10 małych cebulek, Garść oliwek 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki Hot Madras Curry, Kilka gałązek

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 190

świeżo zerwane z krzaczka. Czas przygotowania: 25 minut + moczenie grzybów Porcje: 4     Składniki: 1/2 opakowania makaronu Czaniecki tarte, 4 duże pieczarki portobello, 4 okrągłe cukinie, 20 g suszonych borowików, 700 ml bulionu, 100 g śmietany 30%, 2 czubate łyżki łagodnej gorgonzoli (np. Cremoso Galbani), 1 szalotka, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki białego wytrawnego wina

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 173

dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu.  Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem,  chrupiącym w ustach i  przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz zadziornymi płatki suszonej papryczki. Choć lista składników wydaje się dość długa przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste. Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 275

Przybrać wiórkami czekolady, schłodzić w lodówce. *Jak przygotować różany cukier puder?  Świeże płatki dzikiej róży, zebrane na ekologicznym terenie, oczyścić odrywając białe, gorzkie końcówki. Rozsypać na papierze, suszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. Płatki ułożyć warstwami w słoju przesypując cukrem. Przechowywać szczelnie zamknięte. Przed użyciem zmielić  potrzebną porcję  na pył w młynku do kawy .  Uwagi: Puree

SzczyptaSmaQ
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 194

Koniecznie spróbujcie :)  Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4       Składniki: 200 g Newelli klasycznej, 16 plastrów prosciutto, 2 długi ogórek, 150 g rukoli, 1/3 szkl.  suszonych wakame, 1/4 szkl. świeżej żurawiny, gałązki koperku, listki młodych buraczków, łyżka oliwy. Dresing: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżka prażonego sezamu, 2 łyżeczka brązowego cukru

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z gęsi 142

wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis) .  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek i Zioła

SzczyptaSmaQ
Newelliny fit, bez cukru, bez mąki 815

minut + chłodzenie Porcje: 18     Składniki: 200 g Newelli klasycznej, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , 2 banany, 1/2 szklanki orzechów pekan, 7 łyżek wiórków kokosowych, 5 łyżek suszonej żurawiny, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta kardamonu, wysokiej jakości kakao do obtoczenia, do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia. Przygotowanie: Siemię lniane

SzczyptaSmaQ
Melon z szynką parmeńską i szpinakiem oraz rukolą 148

plastrów szynki parmeńskiej garść szpinaku garść rukoli szok z cytryny oliwa z oliwek Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Szpinak i rukolę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na talerzach układamy rukolę wymieszaną ze szpinakiem. Układamy melona i porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Całość skrapiamy sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem

Mango Papaja
Domowa bulioneka do zup oraz mięs 177

olej 4 łyżki - por kawałek części białej  - suszone pomidory 5 szt  - czosnek 4 ząbki - lubczyk,bazylia, oregano, tymianek po kilka gałązek  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły  - natkę pietruszki i lubczyku  posiekałam  - cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni - dodałam oregano, tymianek oraz

Basia w kuchni
Sos ciemny pieczeniowy domowy 187

możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo - można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach  - do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy - to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków

Basia w kuchni