podane żeberka. A do tego koniecznie ziemniaczki w mundurkach Składniki: 1 kg kapusty 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag boczku wędzonego pętko kiełbasy 5 żeberek 4 marchwie garść suszonych grzybów 3 liście laurowe Kamis 5 ziaren angielskich Kamis 4 pieprze ziarniste Kamis sól do smaku Wykonanie: Grzyby moczymy najlepiej na noc. Kapustę szatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą
Z Majeczką w kuchnigołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 3 plastry suszonych pomidorów łyżeczka bazylii ząbek czosnku sól , pieprz sos: bulion warzywny 2,5 l 1 mały słoik sosu ajvar- przetarte bakłażany i papryka- do kupienia gotowy, można też zrobić samemu
Z Majeczką w kuchninaszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielony Wykonanie: Grzyby
Z Majeczką w kuchnimiodem, olejem lnianym, otrębami, cynamonem i mandarynką ~ Składniki: kostka twarogu (250g) łyżka miodu 2 łyżeczki oleju lnianego 20g dowolnych otrębów (u mnie owsiane) łyżeczka cynamonu + mandarynka (można dodać suszone owoce lub orzechy) Twaróg rozgniatamy widelcem razem z miodem olejem otrębami i cynamonem tak, aby powstała w miarę jednolita masa. Jeśli chcemy, aby twarożek miał mniej zwartą konsystencję możemy dodać
Kuchenny Skrawek Niebawiecie że oryginalna receptura chilli con carne składała się z wysuszonej wołowina, łoju , suszonej papryki chili i soli, które pozostawiało się na cegłach do wysuszenia i które później mogły zostać użyte w czasie podróży i być gotowane w glinianych garnkach. Chilli con carne jest oficjalnym daniem w USA w stanie Texas. I jeszcze jedno :) Chilli con carne - nie jest daniem
Smaki Edytykilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około 150 g) 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżych listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1. Polędwiczkę wieprzową dokładnie oczyszczamy ze ścięgien i błon, następnie nacinamy wzdłuż na całej długości. 2. Płat polędwiczki delikatnie
W kuchni Katiemamy sezon na kurki - świeże, prosto z lasu! Wykorzystujcie w swoich kuchniach produkty sezonowe - są nie tylko zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze, ale przede wszystkim smaczniejsze niż produkty mrożone, suszone czy utrwalone w jakikolwiek inny sposób. SKŁADNIKI: Obiad dla 4 osób. 200 g ryżu Arborio 200 g świeżych kurek 1 cebula 2 - 3 łyżki masła 150 ml białego
W kuchni Katiesię sprawdzi nie tylko na codzienny obiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów piersi z indyka (ok. 1,5 cm) suszony czosnek, słodka mielona papryka, mielony kminek, zioła prowansalskie sól i pieprz 3-4 łyżki mąki pszennej (byle nie krupczatki) olej do smażenia 150 g żółtego sera 250 g małych pieczarek
Czerwień i błękitpieczenia rysujemy 3 koła o średnicy 20 cm. Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 80 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Rodzynki odcedzamy. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Mascarpone lekko ubijamy w jednej misce
Kulinarne przygody GatityKolejny pomysł na szybki obiad, którego urozmaiceniem jest dodanie nowego produktu jaki pojawił się na rynku, czyli białka z jajek kurzych firmy Newella. Obiad to połączenie piersi, suszonych pomidorów, fasoli, białka i serka kremowego. Całość mega apetyczna wyszła. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkilkanaście minut poczekałam. Babeczki się upiekły idealnie i z pesto smakowały genialnie. Składniki 6 babeczek: 125 g makaronu kokardka mała Czaniecki, 1 duże jajko, 6 plastrów szynki wieprzowej suszonej, (prosciutto crudo), 15 g startego sera żółtego, 8 oliwek zielonych całych lub łyżki w plasterkach, 3 łyżki kukurydzy (może być z puszki lub gotowana), oliwa z oliwek, ¼ papryczki chili, sól
Moniki SmakołykiInspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama , zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym korzystaniu zastąpił u mnie całkowicie z akwas żytni ; ma zadziwiającą moc, bąbelkuje nawet w lodówce. Nieraz chciał mi uciec ze słoika. Dzień 1 50 g ciepłej wody o temp. około 22 ºC 2 łyżki
Grahamka, weka i kajzerkajajko 125 g mleka pełnego 120 g Tang Zhong na mleku 28 g skondensowanego mleka 75 g śmietanki 30% 35 g roztopionego i ostudzonego masła 60 g suszonych żurawin (można zamienić na rodzynki) Przygotowanie bułek: W jednej misce połącz wszystkie suche składniki oprócz żurawin i dokładnie wymieszaj, w drugiej wszystkie mokre oprócz masła. Nie zapomnij zostawić sobie odrobiny
Grahamka, weka i kajzerkaoraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią na zaproszenie do uczestnictwa
Grahamka, weka i kajzerka