makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 1/2 pęczka koperku; Sól; Pieprz; Olej/oliwa. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną
Gospodyni MiejskaChleb pszenny z oliwkami i estragonem... Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce. O pięknym aromacie suszonego estragonu. Z dodatkiem zielonych oliwek. Smakowity wyrób domowej piekarni! Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1 czubata łyżeczka estragonu. 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody
Gospodyni Miejskapreferencji smakowych. Im zakwasu więcej tym zupa kwaśniejsza. Ja dodaję cały powstały zakwas z tego przepisu. Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy. Do zupy można dodać 3 suszone grzyby. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w zupach. Domowy zakwas na żurek można zastąpić kupnym (w butelce
Gospodyni Miejskamnie sprężynki i rurki); 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola); 100 g wędzonego boczku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Boczek pokroić
Gospodyni Miejskapodsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy
Gospodyni Miejskasoli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 3 średnie ziemniaki; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić
Gospodyni Miejskamaksymalnie 15 minut. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry). Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną. Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. Szklanka = 250 ml. Źródło
Gospodyni Miejskawadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju do smażenia. Sposób
Gospodyni Miejskauformułować bochenka. Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku
Gospodyni Miejskauformułować bochenka. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskadelikatnym aromacie i smaku kaszy gryczanej. Z dodatkiem ziaren słoneczniku. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej. I nie tylko. Zapraszam! Składniki: 500 g mąki gryczanej; Opakowanie drożdży suszonych instant (7 g); 4 łyżeczki białego cukru; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki oleju + odrobina oleju do posmarowania po wierzchu; 425 ml letniej wody; 50 g łuskanych ziaren słoneczniku + odrobina do oprószenia
Gospodyni Miejskaprzed uformowanie kotletów można dodać ser żółty pokorojony w drobną kostkę, pieczarki starte na tarce o drobnych oczkach, czy drobno posiekany szczypiorek. Natkę pietruszki można zastąpić 1 łyżeczką ulubionych, suszonych ziół np. rozmarynu, lubczyku czy tymianku. Z dodatku czosnku można zrezygnować, choć nadaje on mięsu mielonemu wyjątkowego samku. Kotelty, po usmażeniu, można odsączyć z oleju, układając je na papierowych ręcznikach
Gospodyni Miejskasałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej. Można użyć papryk o dowolnych kolorach, jak również o jednym kolorze. Sałatkę można również doprawić swoimi ulubionymi ziołami
Gospodyni Miejskaryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Pieczarki można zastąpić 100 g suszonych grzybów (wcześniej namoczonych, do bigosu dodać bez wody z moczenia), a kiełbasę - dobrej jakości wędliną. Wykonanie bigosu jest dość pracochłonne, więc zamiast ścierać cukinię można ją pokroić w kostkę, przy
Gospodyni Miejskaprzez praskę czosnkiem czy innymi, ulubionymi przyprawami np. oregano czy bazylią. Kostkę bulionową można zastąpić 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej np. vegety, ale wówczas w sosie mogą być widoczne kawałeczki suszonych warzyw (tak jak u mnie). Szklanka = 250 ml. Sos idealnie nadaje się do gołąbków, pulpetów, klopsików czy do zapiekanek. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska