się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć
Gospodyni MiejskaBajaderki... Ciastka z odzysku. Ciężkie, wilgotne i pyszne. Miłe wspomnienie dziecięcych lat. Proszę się częstować! Składniki: 500g ciasteczek zbożowych; 100g rodzynek; 100g suszonej żurawiny; 200g powideł śliwkowych; 100ml mleka; 100g margaryny; 125g białego cukru; 4 łyżeczki kakao 3 krople aromatu migdałowego; 50g płatków migdałowych do posypania. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady; 100ml mleka; 15g cukru; 15g margaryny. Sposób
Gospodyni Miejskapieczenia... Proste i szybkie w wykonaniu. Słodkie i pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha! Składniki: 100 g płatków owsianych, górskich; 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego; 1 łyżka soku
Gospodyni Miejskasmaku i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem. Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano. Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz z 2 dymkami
Gospodyni Miejskagórna i dolna, pozostały czas termoobieg) przez około 45 - 60 minut (3 półka, 25 mniut grzałka górna i dolna, potem termoobieg). Po upieczeniu wyjąć z formy, odkleić papier i suszyć na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o długości 30 cm. Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem. 3 łyżki oleju można zastąpić 3 łyżkami
Gospodyni Miejskamakaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w sosie własnym; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 ml gorącej, przegotowanej wody; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 1/2 pęczka koperku; Sól; Pieprz; Olej/oliwa. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w drobną
Gospodyni MiejskaChleb pszenny z oliwkami i estragonem... Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce. O pięknym aromacie suszonego estragonu. Z dodatkiem zielonych oliwek. Smakowity wyrób domowej piekarni! Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1 czubata łyżeczka estragonu. 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody
Gospodyni Miejskapreferencji smakowych. Im zakwasu więcej tym zupa kwaśniejsza. Ja dodaję cały powstały zakwas z tego przepisu. Z podanych składników wychodzą 3 litry zupy. Do zupy można dodać 3 suszone grzyby. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w zupach. Domowy zakwas na żurek można zastąpić kupnym (w butelce
Gospodyni Miejskamnie sprężynki i rurki); 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola); 100 g wędzonego boczku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Boczek pokroić
Gospodyni Miejskapodsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy
Gospodyni Miejskasoli. Farsz: 300 g białej kapusty; 250 g dobrej jakości kiełbasy; 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 jaja; 1/2 łyżeczki suszonego tymianku; 3 średnie ziemniaki; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić
Gospodyni Miejskamaksymalnie 15 minut. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12 x 34 cm (objętość 2 litry). Ziarna słoneczniku i siemienia lnianego można zastąpić ziarnami sezamu, pestakami dyni czy suszoną żurawiną. Maślankę można zastąpić letnią wodą, ale wówczas chleb będzie bardziej zbity i wilgotny. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. Szklanka = 250 ml. Źródło
Gospodyni Miejskawadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej; 1 łyżeczka kuminu; 1/2 łyżeczki kolendry; 1 łyżeczka sosu sojowego; Sok wyciśnięty z połowy limonki; 1 łyżeczka cukru; 1/2 łyżeczki płatków chili; 2 łyżki oleju do smażenia. Sposób
Gospodyni Miejskauformułować bochenka. Temperatura maślanki nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku i sezamu można zastąpić ziarnami siemienia lnianego, pestakami dyni czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. W oryginalnym przepisie temperatura pieczenia wynosiła 220 stopni. Moim zdaniem była ona za wysoka, w związku
Gospodyni Miejskauformułować bochenka. Temperatura wody nie powinna być wyższa niż 45 - 50 stopni, gdyż wyższa spowoduje zaparzenie drożdży. Ziarna słoneczniku, siemnienia lnianego czy pestki dyni można zastąpić ziarnami sezamu, czy suszoną żurawiną. Skropienie chleba wodą po upieczeniu spowoduje, że skórka nie będzie taka twarda. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejska