susz - 5290 przepisów (strona:179/353)

Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 151

wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka słodkiej mielonej papryki , 1 łyżka majeranku , 3-4 łyżki oleju . Mięso i wątrobę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 187

każda: pół kilograma karkówki , 1 średnia pierś z kurczaka , pól szklanki kaszy jaglanej , pół suchej bułki , mleko do namoczenia bułki , sól , pieprz - do smaku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki , 3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki , 1 średnia marchew , odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem. Mięso zmielić maszynką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 179

pieczenia mięsa (sos i tłuszcz), jak wykorzystać resztki warzyw, jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli, jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone, co zrobić z czerstwym, suchym chlebem, jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie, jak wykorzystać resztki owoców, i wiele innych… Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich

WojnaNaSmaki.pl
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 330

wykładamy łyżką pianę. Wstawiamy do piekarnika na najwyższą półkę (z termoobiegiem jest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła

Symfonia Smaków
Wigilijna kapusta z grzybami 335

Nasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:))) Składniki; 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej, 5-6 dkg suszonych grzybów, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz, sos sojowy, Wykonanie; Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Następnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić

Anioły w kuchni
Jaglanka kokosowa z ananasem i daktylami 155

włączyć do swojego menu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej na wodzie/mleku 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mleka kokosowego 1/8 świeżego ananasa, obranego, pokrojonego w kostkę 5-6 suszonych daktyli 3 łyżki miodu + jedna łyżka opcjonalnie do polania tuż przed podaniem Ugotowaną kaszę jaglaną (moja była zimna, gdyż stała dzień w lodówce) mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu

Mango Papaja
Przeziębienie w kuchni 168

minut w bardzo ciepłej wodzie z solą ( w misce nalewam wodę i sypię dwie garście soli), wycieram dokładnie i nakładam ciepłe skarpety.  Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło. Grzeję mleko i dodaję łyżeczkę miodu ( można dodać czosnek lub masło ja nie przepadam) piję ciepłe. Sok malinowy zalewam przegotowaną wodą

NA MOIM TALERZU
Kurczak i pergamin 141

bardzo przypadło do gustu mo jemu smakoszowi.  Oto kurczak sma żony w pergaminie!  Składniki: pierś z kurczaka (ilość dowol na) ulubione przyprawy ( u mnie przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany, przyprawa do g yrosa) łyżka oleju oraz: pergamin, pędzelek, patelnia Pier si umyłam , gr ubsze przeci ę łam na pół i wysuszyłam ręcznikiem papierowym . Pędzelek zanurzyłam

NA MOIM TALERZU
Mój bigos 156

przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :).  Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą :) A h i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszo nej jak i bigosu rodowitym B rytyjczykom

NA MOIM TALERZU
A takie tam ciasteczka 135

Polecam takie eksperymenty! :D Składniki: garść s ezamu g arść z iaren s łonecznika 1 /2 szkl. brązow ego cuk ru garść rodzyn ek garść mieszank i orzechów i suszonych owoców 1 szkl. płatk ów owsian ych 1 szkl. muesli 1/2 szkl. mąk i  3/4 kostki masł a 1/4 łyżeczki sod y oczyszczo nej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

NA MOIM TALERZU
Jestem! 95

botswańskiej - DIPHAPHATA - nie wiem co to znaczy- są to słodkie małe placuszki - adnotacja mojej mamy na kartce z przepisem - WYŚMIENITE - zgadzam się w stu procentach!  Składniki: 1 łyżeczka suszonych drożdży cukier woda 2 szklanki mąki sól dwie łyżki oleju Zrobiłam rozczyn z drożdży łyżeczki cukru i 1/3 szkl. wody odstawiłam do wyrośnięcia. Mąkę przesiałam (ja korzystałam pół na pół

NA MOIM TALERZU
Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne 91

więc wykorzystałam mąki które miałam w domu. 2 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki skrobi kukurydzianej 400 ml ciepłej wody paczka drożdży suszonych 4 łyżki oleju Łyżka cukru Łyżka... Dalej bezglutenowo. Bułeczki gryczano kukurydziane :) mało wyrośnięte ale pyszne is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Cebula 186

składnik wielu potraw, a także samodzielny surowiec wysoko cenionych dan - zupy cebulowej, specjalności kuchni francuskiej, czy wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa.  W kuchni nieodzowna, wykorzystywana

Klaudynkowa kuchnia
Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 352

średnicy 24 cm Potrzebujemy: 200-220 g marchewki (waga po obraniu) - ok. 2 średnie sztuki 340-350 g ananasa (świeżego lub z puszki) 120 g orzechów włoskich 120 g suszonej żurawiny 1 szklankę mąki pszennej (można zastąpić razową) 2/3 szklanki brązowego cukru demerara (używam nierafinowanego) 3 duże jajka (4 - jeśli są małe) 1/3 szklanki oleju 3 pełne łyżeczki przyprawy

Ratunku obiad
Hummus klasyczny 92

północnej Afryce i Kaukazie. Hummus najczęściej jada się z pitą, jednakże równie dobrze smakuje ze zwykłą grzanką lub tostem oraz świeżymi warzywami. Gdy mam więcej czasu, pastę przygotowuję z suszonej ciecierzycy, jednak nagłą potrzebę hummusu muszę spełnić korzystając z tego z puszki, ale gorąco polecam ugotować ciecierzycę samemu. Jest smaczniejsza. Należy namoczyć ją przez noc, a następnie odcedzić, zalać ponownie

Food Square

Proponowane wyszukiwania