Ach, te domowe przetwory... 237pyszności... Dżem nektarynkowo-pomarańczowy z lawendą Składniki: (na 600-700 ml dżemu) 1,5 kg nektarynek sok z 2 pomarańczy sok z 1 cytryny 500 g cukru 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy 1 łyżka masła Owoce umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z pozostałymi składnikami. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki w paseczki... 192ciastem cygaretkowym Składniki: (na 8 sztuk) 2 jajka 1 żółtko 125 g cukru 90 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka suszonej lawendy dodatkowo: 90 g dżemu nektarynkowego z lawendą ciasto cygaretkowe: 35 g miękkiego masła 35 g cukru pudru 1 białko 35 g mąki pszennej czerwony barwnik spożywczy w żelu Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krwawe gniazdka bezowe 240końcu wlać ocet, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną papierem do pieczenia gniazdka: najpierw okrągły spód, a później brzegi. Suszyć w piekarniku w 80 st. C. przez 4 godziny. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę się zadumałam... I lody 209wspominam... Dzisiaj chciałabym pokazać Wam lody. Dlaczego? Bo kojarzą mi się właśnie z moim Dziadkiem i myślę, że by mu zasmakowały. Pisałam już o tym, jak będąc małą dziewczynką suszyłam z Dziadkiem pestki dyni, i ile miałam z tego radości. Dlatego lody są dyniowe, choć bez pestek. Dziadek często zabierał mnie do lodziarni mieszczącej się na parterze budynku
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lussekatter 191Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji. Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła - a było to moje pierwsze
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe biscotti: z żurawiną i kasztanami 279udało mi się zebrać w kuchni dwa niezbędne produkty, i od razu przystąpiłam do działania. Ewa napisała, że kasztany można zamienić na orzechy. Oczywiście, można. Żurawinę świeżą można zastąpić suszoną, i gwarantuję, że też będzie pysznie. Tylko że to już będą zupełnie inne ciasteczka! Tutaj kwaśna żurawina przeplata się ze słodkawymi kasztanami, a całość zamknięta jest w cudownie chrupkim, pachnącym
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 201częścią makaronika. Podawać natychmiast. Smacznego! Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka , nie będziemy mieć falbanki . Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin - w powietrzu było strasznie dużo wilgoci, i część makaroników nie wyszła jak trzeba. Jeśli więc po godzinie Wasze skorupki dalej będą lepkie w dotyku, zostawcie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 208najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć... Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 224kolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo. Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym nie spodziewałam). A później zaczęły się schody... Masę
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 181wyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały, bo głównie były to lody z żurawiną suszoną. A jak już jakieś znalazłam, to dietetyczne. Albo na samym jogurcie. I sorbety. A ja chciałam lodów pysznych (nie insynuuję, że tamte pyszne nie były; to po prostu nie to, czego
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowy porządek. I krem z cukinii 234przepada. Zupa krem z cukinii i szpinaku Składniki: (na 4 porcje) 2 cukinie 3 ziemniaki 1 cebula 150 g szpinaku 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól pieprz dodatkowo: grzanki Ziemniaki i cebulę obrać, cukinie i szpinak umyć. Cebulę drobno pokroić, ziemniaki pokroić w niewielką kostkę, cukinie przekroić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 277maślanki 75 ml oleju 200 g dyni bez skóry skórka otarta z 1 cytryny 1cm kawałek imbiru 1 gruszka kruszonka: 45 g mąki pszennej 25 g cukru 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 30 g zimnego masła Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i imbirem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem. Dynię zetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alternatywna zupa dyniowa 200oczyszczonej dyni bez skóry 4 ziemniaki 200 g pomidorów z puszki 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 l bulionu listki z 2 gałązek bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 200 g bekonu w plasterkach Dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowy curd marchewkowy 222łyżeczka imbiru w proszku Marchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę. W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab z jabłkami 254się długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć
Gospodyni Miejska