susz - 5290 przepisów (strona:172/353)

Cranberry Noël 165

łyżeczki soli 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1/3 szklanki siekanych pistacji 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców) 3/4 szklanki suszonej żurawiny WYKONANIE: Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie

Słodko-Słony Świat Ilony
PIECZONE JABŁKA NADZIEWANE PIKANTNĄ KASZANKĄ 181

średnia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki świeżego tymianku (lub 0,75 łyżeczki suszonego) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej to temperatury 200 stopni C . JABŁKA: Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetnij lekko górę, tak aby powstał "daszek

Słodko-Słony Świat Ilony
KURCZAK W PRZYPRAWACH Z MELONEM 561

cebuli 3 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki kurkumy 1/3 - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne chilli  3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej kolendry (ja utarłam ziarenka w moździerzu) 1/3 - 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z białych błonek

Słodko-Słony Świat Ilony
NAJZDROWSZE LODY BANANOWE 258

bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą. Do swoich lodów bananowych możecie dodać: owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.) orzechy uprażone migdały uprażone wiórki kokosowe suszoną żurawinę rodzynki daktyle syrop klonowy miód masę kajmakową krem czekoladowe Nutellę kawę kawę zbożową przyprawy (np. cynamon, wanilia, kardamon, przyprawa piernikowa, itp.) Jak widzicie możliwości jest niezliczona ilość

Słodko-Słony Świat Ilony
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 342

mielonej papryki 2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych pomidorów 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki masła 1 garść świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii  2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam) 1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam) SOS BESZAMELOWY

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA RYBNA Z DORSZEM I KREWETKAMI 251

ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego 0,5 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki masła sól świeżo zmielony pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2,5 l wody WYKONANIE: Zamrożone krewetki wrzuć do garnka i zalej ciepłą wodą. Odstaw

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 251

jajko 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka  2 łyżki masła 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki mielonej kolendry (ja utarłam suszone ziarenka w moździerzu) 2 szczypty pieprzu cayenne 0,5-3/4 łyżeczki soli (lub według uznania) 0,5 łyżeczki pieprzu (lub według uznania) SKŁADNIKI NA SOS: 400 ml ciemnego bulionu wołowego

Słodko-Słony Świat Ilony
Calzone z kiełbasą 284

miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto

Świat Domowej Kuchni
Barszczyk Wigilijny 141

garść suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 4 średnie buraki 2 litry wywaru warzywnego 2 liście laurowe 3 łyżki majeranku 6 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz Kiedy zobaczyłam po raz pierwszy ten przepis na stronie dusiowakuchnia - wiedziałam, że będzie przepyszny... i tak właśnie było :) Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 140

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 100 g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej 2 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżka oleju ziele angielskie 1 łyżeczka soli 1 cebula  1 ząbek czosnku majeranek pieprz Najpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę

Świat Domowej Kuchni
Uszka z kapustą i grzybami 176

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 30 g suszonych grzybów 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula łyżka masła sól pieprz 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Czas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 140

kukurydzy 2 mango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół 1 łyżeczka curry sól i pieprz Dzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być nudne. Proste do wykonania naleśniki z mąki razowej, są doskonałą alternatywą dla wrapów, które

Świat Domowej Kuchni
Bawarska zupa z ziemniakami i kaszą jaglaną 236

ziemniaków 5 dag kaszy jęczmiennej 1 cebula 2 marchewki 1/4 małego selera średni korzeń pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą

Świat Domowej Kuchni
Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą 172

pieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól

Świat Ciasta
Słodkie zajączki 109

Składniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 170 g letniego mleka 100 g wody 7 g drożdży instant (suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 70 g cukru 1 jajko 1 żółtko kilka rodzynek Do posmarowania: 1 jajko Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż zwiększy objętość

Świat Ciasta