ząbki czosnku 0,5 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania) 2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczko suszonej bazylii WYKONANIE: MAKARONOWE MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź. Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój w drobną kostkę. Oba sery wymieszaj w misce. Każdą muszlę nadziej
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki soli 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1/3 szklanki siekanych pistacji 1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców) 3/4 szklanki suszonej żurawiny WYKONANIE: Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodaj do niej mleko i sól oraz mąkę i dobrze zmiksuj. Ciasto będzie
Słodko-Słony Świat Ilonyśrednia cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki świeżego tymianku (lub 0,75 łyżeczki suszonego) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej to temperatury 200 stopni C . JABŁKA: Jabłka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zetnij lekko górę, tak aby powstał "daszek
Słodko-Słony Świat Ilonycebuli 3 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki kurkumy 1/3 - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne chilli 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej kolendry (ja utarłam ziarenka w moździerzu) 1/3 - 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z białych błonek
Słodko-Słony Świat Ilonybananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą. Do swoich lodów bananowych możecie dodać: owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.) orzechy uprażone migdały uprażone wiórki kokosowe suszoną żurawinę rodzynki daktyle syrop klonowy miód masę kajmakową krem czekoladowe Nutellę kawę kawę zbożową przyprawy (np. cynamon, wanilia, kardamon, przyprawa piernikowa, itp.) Jak widzicie możliwości jest niezliczona ilość
Słodko-Słony Świat Ilonymielonej papryki 2 pudełka (np. Pudliszki) lub puszki krojonych pomidorów 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 1,5 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki masła 1 garść świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam) 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam) 1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam) SOS BESZAMELOWY
Słodko-Słony Świat Ilonyząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego 0,5 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżeczki masła sól świeżo zmielony pieprz 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2,5 l wody WYKONANIE: Zamrożone krewetki wrzuć do garnka i zalej ciepłą wodą. Odstaw
Słodko-Słony Świat Ilonyjajko 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki mielonej kolendry (ja utarłam suszone ziarenka w moździerzu) 2 szczypty pieprzu cayenne 0,5-3/4 łyżeczki soli (lub według uznania) 0,5 łyżeczki pieprzu (lub według uznania) SKŁADNIKI NA SOS: 400 ml ciemnego bulionu wołowego
Słodko-Słony Świat Ilonymiejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotować nadzienie. Pieczarki, paprykę oraz cebulę pokroić w paski - a kiełbasę w plastry. Wszystkie składniki podsmażyć i doprawić suszonym oregano. Przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto
Świat Domowej Kuchnigarść suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 4 średnie buraki 2 litry wywaru warzywnego 2 liście laurowe 3 łyżki majeranku 6 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kiedy zobaczyłam po raz pierwszy ten przepis na stronie dusiowakuchnia - wiedziałam, że będzie przepyszny... i tak właśnie było :) Grzyby opłukać i zalać 2 szklankami zimnej
Świat Domowej Kuchniszklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 100 g grzybów suszonych najlepiej prawdziwków 1/2 kg dobrej kapusty kiszonej 2 łyżki masła 2 liście laurowe 1 łyżka oleju ziele angielskie 1 łyżeczka soli 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek pieprz Najpierw przygotować farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 20 minut. Kapustę
Świat Domowej Kuchniszklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 30 g suszonych grzybów 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula łyżka masła sól pieprz 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Czas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby
Świat Domowej Kuchnikukurydzy 2 mango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół 1 łyżeczka curry sól i pieprz Dzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być nudne. Proste do wykonania naleśniki z mąki razowej, są doskonałą alternatywą dla wrapów, które
Świat Domowej Kuchniziemniaków 5 dag kaszy jęczmiennej 1 cebula 2 marchewki 1/4 małego selera średni korzeń pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą
Świat Domowej Kuchnipieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól
Świat Ciasta