pszennej jednak też warto spróbować… dla późniejszego porównania Bagietka ekspresowa Składniki: 450 g przesianej mąki pszennej (+ dodatkowe około 200 g do późniejszej pracy z ciastem) 14 g drożdży suszonych 250 ml ciepłego mleka 100 ml chłodnej, przegotowanej wody 2 łyżki masła niesolonego 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru kilka kropli oleju 1. W ciepłym mleku rozpuścić masło
UgotujmyTo.plpierogi z mięsem, kapustą i grzybami… Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami Składniki: ok. 500g mięsa ugotowanego (u mnie łopatka) 2 cebule 1/2 kg kapusty kiszonej garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek olej rzepakowy Ciasto (na 80 pierogów) 600 g mąki pszennej szczypta soli 400 ml gorącej wody 60 g masła 1. Dzień wcześniej opłukać i namoczyć w zimnej
UgotujmyTo.plrozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą. Posmarować oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. U mnie jeden posypany jest suszonym rozmarynem i gruboziarnistą solą a drugi pieprzem, płatkami chili i startym parmezanem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st, naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka
UgotujmyTo.plgodzin. Zaczyn jest gotowy, jeżeli łyżeczka pobrana z zaczynu unosi się na powierzchni wody. Ziemniaki: 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanego rozmarynu /u mnie suszony rozmaryn/ 1/2 łyżeczki soli Ziemniaki należy umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, dodać rozmaryn, sól i oliwę i wymieszać. Wrzucić na blaszkę (dodałam jeszcze kilka ząbków czosnku) i piec
UgotujmyTo.plRobię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina
UgotujmyTo.plogrodowe…. oj tam, coś tam wymyślę ;)! Ciasto drożdżowe z rabarbarem Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła (200 g) 4 jajka 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych 4 szklanki mąki pszennej (lub mąki orkiszowej) około 600-700 g rabarbaru cukier puder do posypania Kruszonka (zwykle taką robię
UgotujmyTo.plsody oczyszczonej szczypta soli 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich 1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków) 4 łyżki mleka (opcjonalnie) 1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można wydrążyć środek i dopiero zetrzeć
UgotujmyTo.pldacie się skusić…:) Makaron z szynką i figami Składniki: 140g fig (3 sztuki) 70g szynki długo dojrzewającej np. Serrano 1-2 łyżek pokrojonego świeżego rozmarynu lub 1 łyżka suszonego skórka i sok z 2 cytryn 3 łyżki oliwy około 300-350g makaronu 2-3 łyżki mascarpone -opcjonalnie pieprz mielony 1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją -skracając
UgotujmyTo.plpewno będziecie do niej wracać Zdecydowanie zachęcam do jej przygotowania! Domowa bagietka pszenna Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin. 2. Następnie
UgotujmyTo.plŚwięta coraz bliżej i mam już nawet przygotowanych dla Was kilka ciekawych przepisów. Jednym z nich jest pyszny pasztet mięsny z grzybami suszonymi… Ale to nie dzisiaj… Zanim podzielę się z Wami tym przepisem mam jeszcze do zaoferowania inne pyszności… Jeśli lubicie pasztety bezmięsne, to mam nadzieję, że skusicie się na ten dzisiejszy pasztet z fasoli
UgotujmyTo.plwieprzowiny i drobiu, możemy używać jej samodzielnie albo z ulubionym sosem barbecue. Składniki: ¼ szklanki cukru ¼ szklanki soli koszernej 3 łyżki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka musztardy w proszku 1 łyżka startej drobno skórki z cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać i delikatnie wklepać w mięso. Tak przygotowane
naRuszciebook można pobrać na tutaj . Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami Proporcje na 10 gołąbków Czas przygotowania : 7 godzin Składniki: 1 kapusta (1500 g) 60 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 250 g cebuli 3 łyżki oleju 100 g suchej kaszy jęczmiennej 250 ml bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 1 czubata łyżka mąki pszennej Sól Świeżo zmielony
Kulinarne przygody Gatitynaszym ciasteczkom prawdziwej barwy i smaku... Składniki: 20 gram kory cynamonu 2-3 gwiazdki anyżu 1/2 laski wanilii 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu kilka goździków 10 gram suszonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy (niestety blender się do tego nie nadaje). Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku przez kilka tygodni, w ciemnym
Mango Papajapuszka fasoli białej (wraz z zalewą) 1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej świeża lub suszona bazylia do smaku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka brązowego cukru (może być biały) kawałek papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
Słodko-Słony Świat Ilonyząbki czosnku 0,5 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania) 2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczko suszonej bazylii WYKONANIE: MAKARONOWE MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź. Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój w drobną kostkę. Oba sery wymieszaj w misce. Każdą muszlę nadziej
Słodko-Słony Świat Ilony