ziemniaków 5 dag kaszy jęczmiennej 1 cebula 2 marchewki 1/4 małego selera średni korzeń pietruszki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól i pieprz 2 jajka na twardo Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą
Świat Domowej Kuchnipieczenia 1/2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 125 g masła 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki cukru pudru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 75 g suszonej żurawiny 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól
Świat CiastaSkładniki na 12 sztuk: 500 g mąki pszennej 170 g letniego mleka 100 g wody 7 g drożdży instant (suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 70 g cukru 1 jajko 1 żółtko kilka rodzynek Do posmarowania: 1 jajko Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż zwiększy objętość
Świat CiastaSkładniki na ciasto: 50 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajko 5 żółtek 7 g drożdży suszonych instant 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka 10 dag rodzynek szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki ciepłej wody Z mąki, drożdży, cukru, żółtek, jajka, szczypty soli oraz ekstraktu waniliowego
Świat Ciastamąki szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 50 g margaryny 50 g cukru 1 jajko 1 żółtko 50 g krokantu z orzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowej Czasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać
Świat Ciastaobrać ze skorupek. Makaron pokruszyć i wsypać do miski. Razem z makaronem należy wsypać przyprawę, która jest do zupek dołączona. Uwaga! wsypujemy tylko przyprawę curry, nie wsypujemy suszonych warzyw ani nie wlewamy olejku! Do makaronu wlewamy jogurt naturalny i podlewamy około 3 łyżkami wody od ogórków konserwowych i mieszamy. Kroimy ogórki, paprykę i jajka na kostkę. Dorzucamy
Anielska Kuchnia Aniindykiem i żółtym serem :) Składniki : kawałek piersi z indyka 300 g sera żółtego 1/2 l mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku 200 g mąki vegeta, pieprz, suszony szczypiorek , czosnek granulowany kawałek pora 1 cebulka Wykonanie : Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę . Ser zmielić w malakserze dodać , mleko , jajka , przyprawy , mąkę ,proszek do pieczenia , wymieszać
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczek cukru 2 łyżeczki masła 2 łyżki mleka Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Kulinarne przygody Gatitypodrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę a następnie na rozłożony gdzieś obok ręcznik papierowy wykładać gotowe oponki. 3. I tak ciągle. Wałkujemy , kroimy , smażymy i suszymy ;) Podczas smażenia gdy ziemniak zrobi się już mocno podpieczony ( prawie czarny) , wyrzuć go i wrzucić następną część. 4. Teraz wystarczy wyłożyć wszystkie na jakiś talerzyk , posypać/ oblać czym tam macie
Gotuj Z Muzykąszklanki) - kostka margaryny - 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek - 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lub kupić gotową mieszankę do keksa Sposób przygotowania: 1. Ucieramy margarynę w dużej misce. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy na bok w misce, a żółtka dodajemy
Gotuj Z MuzykąKrokiety z kapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę
Gotuj Z Muzykąrodzynkami, syropem różanym, żurawiną, posiekanymi migdałami, kardamonem, cynamonem i miodem! Cóż tu dużej gadać! Pychota! SKŁADNIKI: - 3 arkusze ciasta filo - 4 jabłka - kardamon, cynamon - 2 łyżki miodu - żurawina suszona - syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki - migdały posiekane - 3 łyżki - 2 jajka Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem
SMYKWKUCHNIklarowane – 3 łyżki - jajko – 2 sztuki - cukier – 1 szkl - konfitura owocowa – 3 łyżki - soda – 1 łyżeczka - cynamon, wanilia, imbir – 1 szczypta - orzechy i suszone owoce – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę
Ostra na Słodkotudzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy. Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, k roimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin
Ostra na Słodkołyżeczka - woda – 1 łyżeczka - cukier puder – 1 szczypta FARSZ: - czerwona papryka – 1 szt - wędlina – 150 g - kukurydza – 150 g - cebula – 2 szt - suszone oregano – 1 szczypta - olej – 2 łyżki SOS: - pomidory w puszce – 1 op - oliwa – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - bazylia – 1 łyżeczka - sól – 1 łyżeczka
Ostra na Słodko