susz - 5290 przepisów (strona:162/353)

Grzane piwo z granatem 127

przy rozpoczynającej się zimie.Na 0,5LCzas przygotowania: 10 minutSkładniki:0,5 L piwa jasnego (Polecam neutralne smakowo piwa: Żywiec, Tyskie, Carlsberg, Ciechan wyborne)Pół dużego granataSzczypta suszonego mielonego imbiru2,5 Łyżki mioduPrzygotowanie:1/ Rozbrajamy granat krojąc go na 4 części, z 2 części wydobywamy kulki, w między czasie zagrzewamy piwo w garnku. Dodajemy kulki granata, miód i czubek łyżki imbiru2

Kuchnia PROzdrowotna
Bigos 198

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1 łyżka majeranku6

Świat Domowej Kuchni
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 126

Jesień może być cudowna.SKŁADNIKI:- Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie- Por, 2 sztuki- Cebula, 3 białe- Ziemniaki, 3-4 niewielkie- Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie- Czarny pierz, do smaku- suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku- wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa.- łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie)WYKONANIE:1. Myjemy i obieramy warzywa.2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę

Wypisz Wymaluj
Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe czyli Słodki Czwartek odc.18 168

więc je dzisiaj na drugie śniadanie, do kawy. Lekkie, pachnące cytrusami, małe okrągłe bułeczki. W sam raz do podgrzania w tosterze... wspaniałe!Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowezaczyn:10 g suszonych drożdży

Dzieje kuchennej Wiewióry
Batony Figowe Musli czyli poWeekendowe Lakocie odc.32 122

Troszkę wymagają zachodu ponieważ zanim wszystko upieczemy każdy składnik poddajemy różnym procesom ale warto, naprawdę! Ja oczywiście przepis zmodyfikowałam wg własnych możliwości szafkowych, oryginał znajdziecie na blogu Zielenina.200 g suszonych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron Soba w buraczanym pesto 192

wyjątkowe danie. Optymistycznie kolorowe, delikatne, pyszne i łatwe w wykonaniu. O niebanalnym smaku. Przepis podpatrzony na inspirującym blogu Muffinkowy fetysh - wytrawnie.Makaron Soba w buraczanym pesto2 średnie buraki100 gr suszonych pomidorów w oliwie z ziołamipo szczypcie pieprzu cayenne i soli morskiej;1 mały ząbek czosnku3 pęczki makaronu Soba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hej czy Wy wiecie czyli Piernik dojrzewajacy 209

nastawionym piernikiem, nigdy go nie robiłam bo i miłośników piernika u nas jakoś nie ma ale co tam! w tym roku upiekę swój piernik, z migdałami i śliwką suszoną, a może go i przełożę czekoladowym powidłem? zobaczymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagnięcina w musztardowej marynacie i karmelizowane warzywa 147

Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1/4 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki ostrej paprykiszczypta suszonego rozmarynuszczypta soliskórka z 1/2 limonkiCZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię

My Culinary Art
Zupa grzybowa z łazankami w kształcie gwiazdek 205

kształcie gwiazdek, ale nie zdążyłam opublikować wpisu. Na szczęście zrobiłam zdjęcia, żeby pokazać Wam zupę, która bardzo smakowała mnie i moim trzem facetom. Składniki na zupę: 100 g suszonych grzybów, 1 niewielka marchew 1 niewielka pietruszka kawałek pora kawałek selera 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek jałowca

Czerwień i błękit
Pomysł na świąteczny obiad: Żeberka wołowe z grilla w sosie bearneńskim 180

ząbki czosnku6 łyżek musztardy Dijon1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżki świeżo posiekanego tymianku1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzuna sos: 2 łyżki octu1 łyżka wody2 małe szalotki drobno posiekane1 łyżeczka suszonego estragonu¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzużółtka z trzech jajek (w temperaturze pokojowej)¾ szklanki masła pokrojonego w kostkę (w temperaturze pokojowej)szczypta soli do smakuszczypta pieprzu cayennePrzygotowanie: W małej misce wymieszać czosnek

naRuszcie
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym 234

Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu  1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½  średniego jabłka 5 łyżek śmietany 12% 2 łyżki majonezu pieprz Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę

kulinarnyswiatdomi
Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 266

rękawa cukierniczego. Masę wyciskamy na papierze do pieczenia i formujemy bezy (wielkość i kształt nie ma znaczenia, ponieważ beza i tek będzie pokruszona. Ja zrobiłam małe bezy.  Suszymy w temperaturze 120st. przez ok 30min. (czas dot.małych bezów, jak większe to ok 40min., a najlepiej poprostu skosztować i sprawdzić). Opadnięty spód, tworzący wgłębienie, które wypełnia się masą *Przepis

Kraina Miodem Płynąca
Bakłażan z mozarellą w sezamowej panierce i pomidorowo-bazyliową salsą 167

mile zaskoczeni smakiem! Polecam, nawet mój wybredny P. był zachwycony :) * bakłażan- 1 szt. * mozarella- 2 szt. * jajko- 1 szt. * sezam- 3 łyżki * siemię lniane (ziarno)- 3 łyżki * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * oliwa do smażenia Salsa: * pomidor- 2 szt. * bazylia- kilka listków * cebula- 1 mała szt. * sól, pieprz- do smaku Bakłażana pokroić w plastry (ok 1cm), doprawić

Kraina Miodem Płynąca
Turecka zupa- z czerwonej soczewicy i bulguru z grzankami serowymi 180

szklanka * soczewica czerwona- 1 szklanka * koncentrat pomidorowy- 3 łyżki * cebula- 1 duża * czosnek- 1 ząbek * masło klarowane- 2 łyżki * bulion warzywny- 2 litry * sok z cytryny- 2 łyżki * suszona mięta- 1,5 łyżeczki * przyprawy: sól, pieprz Grzanki: * chleb * ser kozi (lub inny ulubiony) Zupa: Bulgur wcześniej moczyć przez 30min. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać

Kraina Miodem Płynąca
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 173

ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać do 180st. Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym). Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny

Kraina Miodem Płynąca