susz - 5290 przepisów (strona:170/353)

Zapiekane cebule 123

ciemnych oliwek mała bułka namoczona w mleku zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ok. 30 g parmezanu 2 łyżki serka kremowego 3-5 łyżek startego sera żółtego 1 jajko rozmaryn suszony lub rozdrobniony świeży   Cebule obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 min. Wyjmuję z wody i po przestudzeniu odcinam wierzch i łyżeczką wyjmuję środkowe warstwy tak aby powstała

UgotujmyTo.pl
Kurczak w sosie BBQ – „Wspomnienie lata” 349

sosie bbq – składniki na marynatę : 8 łyżek ciemnego sosu sojowego 8 łyżek płynnego miodu 8 łyżek ketchupu 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczki wędzonej papryki ziarenka suszonego chili (opcjonalnie) oraz: ok. 750g – 1 kg pałek z kurczaka sól   Kurczaka myję i osuszam. Posypuję solą. Wszystkie składniki marynaty mieszam i polewam kurczaka (najlepiej zostawić na kilka godzin

UgotujmyTo.pl
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 159

nawet Małżonek (dłuugie zęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne! Pstrąg pieczony – składniki: 2 pstrągi 2 łyżki masła koperek (można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu

UgotujmyTo.pl
Zupa krem z dyni 188

litr bulionu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki imbiru pieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę) sól, pieprz, tymianek (u mnie własnoręcznie suszony więc przed miksowaniem musiałam usunąć łodygi)   W rondelku na maśle podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem – musi się zeszklić. Do rondelka wkładam pokrojoną dynię i tymianek zalewam bulionem. Doprawiam cynamonem

UgotujmyTo.pl
Chlebek pita 311

sobie, że następnym razem też sama je przygotuję i tak też zrobiłam… Zapraszam na chlebek pita podany z kurczakiem i sosem czosnkowym. Składniki na chlebek pita: 1 łyżeczka suszonych drożdży 60g mąki razowej chlebowej 250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion kminku 2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczenia Składniki na farsz

UgotujmyTo.pl
Krokiety z kapustą 165

powinno mieć konsystencje gęstej śmietany) i smażyć na rozgrzanej patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały. Farsz: 2 kg kapusty kiszonej 2-3 cebule garść grzybów suszonych sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oliwa do smażenia 2 jajka i bułka tarta do panierowania   Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie

UgotujmyTo.pl
Pasztet domowy ze śliwkami 148

najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy) ok. 600 g boczku wędzonego ok. 800 g wątróbki z kurczaka 4 jajka 1 czerstwa bułka ok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie) 4-5 ząbków czosnku 3-4 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwa do smażenia owoce jałowca

UgotujmyTo.pl
Chleb serowy 124

garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce. 4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy. Smacznego Znalezione na: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html   Post Chleb serowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Królik w śmietanie 206

cebula 1-2 białe części pora 5-6 marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn   1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Skropić cytryną, przykryć i wstawić na noc do lodówki. 2. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć

UgotujmyTo.pl
Ciabatta 138

dłonią uda nam się całe ciasto podnieść tzn, że jest już dobrze wyrobione Jeśli chcemy mieć ciabattę z dodatkami to dodajemy je teraz np. zioła prowansalskie i oliwki lub suszone pomidory. Odstawiamy przykryte ściereczką do fermentacji na 3-4 godziny. Następnie ciasto wylewamy na stolnicę wysypaną mąką. Posypujemy wierzch mąką. Jeśli dotykamy ciasta to musimy ręce cały czas oprószać mąką

UgotujmyTo.pl
Dwie sałatki z kurczakiem 371

miodu 2 łyżki soku z cytryny Wszystko wymieszać. Polać sałatkę.     Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki: pierś z kurczaka bakłażan kawałek sera feta 1-2 pomidory suszone sałata i/lub rukola sól, pieprz, papryka oliwa z oliwek firmy Biolevita ocet balsamiczny Kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem i papryką. Obsmażam na patelni. Bakłażan kroję na plastry i posypuję

UgotujmyTo.pl
Boczek pieczony 374

Właściwie to już nie kupuję wędlin. Jak sobie pomyślę co tam może być…. to wolę chleb z masłem No chyba, że wędlina domowa…. szynka pieczona czy schab suszony czy boczek pieczony to i owszem ! Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada

UgotujmyTo.pl
Przepis na risotto z grzybami 157

ucieszyło! Jak się mieszka za granicą to ma się nieco utrudniony dostęp do pewnych produktów i właśnie świeże grzyby są jednym z nich. Oczywiście dostaję od Rodzinki suszone grzyby czy grzyby w occie…. ale świeżych nie jadłam wieki! Zastanawiałam się co z nich przyrządzić i stwierdziłam, że przygotuję kremowe risotto z grzybami. Wyszło cudowne kremowo-grzybowe risotto, które zachwyciło

UgotujmyTo.pl
Bakłażanowe cannelloni czyli zapiekanka z bakłażana 127

ricotty -30 g startego parmezanu -liście bazylii -sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie Sos: -3 puszki pomidorów (3x400g) -3-4 ząbki czosnku -oliwa, sól, pieprz, oregano -bazylia świeża lub suszona 1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posypać solą i zostawić na 15-20 minut. Po tym czasie dobrze opłukać w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posmarować

UgotujmyTo.pl
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 177

żółtko (białko zostawiamy do smarowania) ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) czarnuszka lub kminek – opcjonalnie Farsz: 1/2 kg kapusty 2 garście suszonych grzybów 1 cebula sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia   1. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy je około

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania