susz - 5290 przepisów (strona:174/353)

Keks herbaciany 192

klarowane – 3 łyżki - jajko – 2 sztuki - cukier – 1 szkl - konfitura owocowa – 3 łyżki - soda – 1 łyżeczka - cynamon, wanilia, imbir – 1 szczypta - orzechy i suszone owoce – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę

Ostra na Słodko
Ciastka francuskie z budyniem i jabłkami 127

tudzimy. Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką. Kroimy na 12 prostokątów. Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe ( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy. Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem. Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut. Jabłka myjemy, k roimy na ćwiartki , a potem na plasterki. Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin

Ostra na Słodko
Pizzerinki z szynką 131

łyżeczka - woda – 1 łyżeczka - cukier puder – 1 szczypta FARSZ: - czerwona papryka – 1 szt - wędlina – 150 g - kukurydza – 150 g - cebula – 2 szt - suszone oregano – 1 szczypta - olej – 2 łyżki SOS: - pomidory w puszce – 1 op - oliwa – 2 łyżki - czosnek – 1 ząbek - bazylia – 1 łyżeczka - sól – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Roladki naleśnikowe ala gołąbki w sosie pomidorowym 369

sól , pieprz – do smaku – cebula – 1 szt – czosnek – 1 ząbek – ryż – 1 woreczek SOS: - pomidory koktajlowe – 200 g – oregano suszone – 1 łyżeczka – sól, pieprz – do smaku – śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe

Ostra na Słodko
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 153

smakować rewelacyjnie!   Składniki: - mąka – 180 g – cukier puder – 150 g – wiórki kokosowe – ok. 80-100 g – miękkie masło – 60 g – suszone daktyle bez pestek – 60 g – sok pomarańczowy – 1 łyżka – jajko – 1 małe – cukier wanilinowy – 1 łyżka – sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Makaron z Pesto di Cantarella 224

ochoty długo przesiadywać w kuchni – słoiczek w lodówce zawsze się przyda. Pesto to jest kremowe ( jak dla mnie trochę zbyt tłuste ) … wyraźnie czuć w nim kurki i suszone pomidory … Ja dodałam jeszcze od siebie porcję kurek ( zamrożone czekały na swoją kolej ) :) …. makaron … świeże zioła … Zresztą zobaczcie!   Składniki: - makaron wstążki

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serem 171

podprażonymi płatkami migdałów i oblałam duuuużą ilością sosu toffi! Raz na jakiś czas taka dawka kalorii napewno nie zaszkodzi! SKŁADNIKI: ( ok. 8 szt ) CIASTO: * mąka – 250 g * drożdże suszone – 10 g * miód – 10 g * jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * sól – 4 g * miękkie masło – 38 g NADZIENIE : * miękkie masło – 2 łyżki

Ostra na Słodko
Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą 309

papryczka piri-piri – 1 sz * sól – do smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżeczka * oliwa extra virgin – 4 łyżki * prawdziwe masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , papryką i dokładnie obtaczamy w przyprawach

Ostra na Słodko
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 160

parmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi. A na deser moja wymarzona: P anna cotta waniliowa z posypką bezową polana sosem owocowym i Lody z gorącymi wiśniami. Nasza oferta wyglądała

Ostra na Słodko
Pstrąg z patelni z ziołami 98

czosnek – 2 ząbki * cytryna – 1 szt * cebula – 1 szt * marchew – 1 szt * sól – do smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pstrągi myjemy , oczyszczamy , suszymy. Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny , solimy z każdej strony ( również wewnątrz ) , odrobinę pieprzymy. Czosnek siekamy z koperkiem , mieszamy z 2 łyżkami masła i umieszczamy w środku

Ostra na Słodko
Kotlety buraczkowe z kuskusem 103

letni obiad. Polecam! SKŁADNIKI : * ugotowane buraki – 2 szt * kuskus – 0,5 szkl * czosnek – 3 ząbki * sezam – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * suszony tymianek – 0,5 łyżeczki * sól , pieprz * olej SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kuskus zalewamy wrzątkiem. Ugotowane buraki obieramy , ścieramy na dużych oczkach , a następnie mieszamy z kaszą. Dodajemy sezam , posiekany czosnek i jajko. Doprawiamy

Ostra na Słodko
KURCZAK PO KREOLSKU 290

łyżki * oliwa – 0,5 szkl * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * żółta papryka ( albo czerwona ) – 1 szt * bulion warzywny – 400 ml * suszona bazylia – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cebulę siekamy , czosnek rozgniatamy. Paprykę oczyszczamy , kroimy w paski. w miseczce mieszamy mąkę , paprykę i przyprawy cajun. Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na kawałki i obtaczamy

Ostra na Słodko
TORT CZEKOLADOWY GANACHE Z FRUŻELINĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 319

GANACHE: * czekolada gorzka – 110 g * śmietana kremówka 30% – 90 ml DODATKOWO: * papier do pieczenia PACLAN     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zaczynamy od frużeliny!!! FRUŻELINA: Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy

Ostra na Słodko
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami 232

moczenie grzybów 4 godziny Składniki Farsz: ½ szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka gorącej wody (ew. woda  z namoczonych grzybów) ½ łyżeczki soli 2 cebule 2 łyżki oleju 70 g suszonych grzybów sól do smaku pieprz Ciasto 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez 4 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Zupa grzybowa 188

Zupa grzybowa (źródło: almamarket.pl) Składniki: włoszczyzna kilka ziemniaków grzyby suszone 1 cebula śmietana słodka łyżka mąki masło liście laurowe ziele angielskie sól pieprz Sposób przygotowania: Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną. Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dorzucić pokrojone grzyby, chwilę przesmażyć i doprawić. Do gotujących się warzyw

WojnaNaSmaki.pl