postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie
Słodka Stronapieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania). Na wystudzony krążek bezy wykładamy
Słodka Stronafrytkami, zestawem sałatek oraz polane ulubionymi sosami. Shoarma z Kurczaka - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do shoarmy lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, kminu rzymskiego, chili, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, goździków, gorczycy, kardamonu) pieprz czosnek w proszku olej Shoarma z Kurczaka - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niewielką, nieregularną kostkę. Doprawiamy przyprawami
Słodka StronaGyros jest uwielbiany przez wszystkich wielbicieli Kebaba. Polecam. Sałatka Gyros - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka przyprawy (możemy użyć gotowej mieszanki przypraw do Kebabu-Gyros lub użyć po szczypcie suszonych: kolendry, gorczycy, majeranku, rozmarynu, chili, kurkumy, słodkiej papryki, goździków, soli) pieprz czosnek w proszku olej kapusta pekińska ok. 5 pomidorów ok. 1 duży ogórek (opcjonalnie) 2 cebule puszka kukurydzy
Słodka Stronapodsmażenia szynki (lub 125 ml dobrej jakości oliwy) 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g szynki 100 g dobrej jakości żółtego sera łyżeczka ziół prowansalskich szczypta suszonej pietruszki szczypta soli szczypta pieprzu Muffiny z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Masło roztapiamy
Słodka Stronaroku i cały rok za nim tęsknimy. Dziś jednak postanowiłam zrobić takowy barszcz i poczęstowac nim Świętego Mikołaja! Składniki -uszka z kapustą i grzybami Iglotex -garść suszonych grzybów -słoiczek (150 ml) zakwasu na barszcz ZAKWAS TU -4 ząbki czosnku, rozgniecione lub pokrojone w cienkie plasterki -150 ml śmietany 18% -3 ziarnka ziela angielskiego -maggi do smaku -sól
Z Kuchni Do Kuchnipotrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie. Gorąco wszystkim polecam- przekonacie się, ze każda z tych propozycji
Buniabaje w kuchniosobie mojej mamy, i do słodyczy trefelków nie miała żadnych przeciwwskazań. Składniki: (ok. 20 sztuk) 150 g białej czekolady łyżka masła (taka nie za duża) 2 łyżki mleka garść suszonej żurawiny szklanka crunchy (płatków) 3 kostki czekolady mlecznej (to również pozostałości jakie miałam w szafce, więc dodałam) Wykonanie: Crunchy wysypujemy do ściereczki i walimy tłuczkiem, aby je trochę rozdrobić. Żurawinę
Moje pyszne gotowanienieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę. Składniki: (na ok. 17 sztuk) 125 g czekolady deserowej grudka masła 4 łyżki rumu 100 g pokruszonych herbatników 17 suszonych śliwek tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie: Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy nad parą. Zestawiamy i dodajemy 2 łyżki rumu. Następnie herbatniki kruszymy do miski i dodajemy
Moje pyszne gotowaniemogę się nim z wami podzielić. Składniki: 2,5 kg kwaszonej kapusty 500 g łopatki wieprzowej 300 g wędzonej kiełbasy 300 g wędzonego boczku 4 cebule 150 g śliwki suszonej 4 sztuki liścia laurowego 8 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki majeranku 2 łyżeczki pieprz ziołowy ok. 500 ml wina czerwonego wytrawnego 100 ml oliwy z oliwek 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Moje pyszne gotowaniepierniczki, które już wcześniej wam publikowałam. Składniki: (na ok. 30 sztuk) 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki suszonej żurawiny 125 g masła 4 łyżki mleka 3 łyżki miodu Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Naszą brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą, proszkiem
Moje pyszne gotowanieCabbage rolls Składniki. 37,5 dag mąki 2 jaja 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki masła 6 łyżek wody 2 dag grzybów suszonych 1 cebula 25 dag kapusty kiszonej 3 goździki 5 ziaren jałowca Wykonanie. Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić. Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone
Kulinarny karnet Christopherachwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut. W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej wodzie. Makaronu
upichcicoraz smacznym dodatkom jak szczypiorek czy pietruszka nabierają one pysznego smaku. Składniki: 4 duże marchewki 2 jajka 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku bułka tarta pęczek szczypiorku trochę suszonej lub świeżej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Nie będę ukrywać, że nie lubię ścierać marchewki na tarce, dlatego wykorzystuję w tym celu malakser, który wykona za mnie robotę
upichcicznów na 4 , tak by w sumie było 16 części. Przełożyć ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę. Lekko na środku w koło naciąć nożem, ułożyć w koło suszoną żurawinę. Następnie brać po dwa kawałki i skręcić je w przeciwnych kierunkach 2-3 razy. Białko roztrzepać , posmarować nim gwiazdę. Piec
Kuchnia Danusi