susz - 5290 przepisów (strona:167/353)

Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 172

tutaj: kiszenie-burakow-niezawodny-sposob .Bedzie jeszcze lepszy,gdy zakwas wykonacie samodzielnie.Wspanialy,rubinowy i aromatyczny barszczyk cudownie wprowadzi Was w swiateczny nastroj. Skladniki na 10-12 porcji: 50 g suszonych grzybow okolo 1-1,5 kg burakow 2-3 marchewki 1 pietruszka pol selera 1 cebula 2-3 liscie laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1-2 zabki czosnku zakwas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 211

Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka,kawałek pietruszki i selera 2-3 łyżki wywaru z gotowania grzybów 1-2 łyżki bułki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej 223

wegetarian. Skladniki: 1 biala kapusta 1 kg ziemniakow 200 g drobnej kaszy jeczniennej 2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub oleju bulion warzywny 1 jajko 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz 2-3 listki laurowe i ziele angielskie-opcjonalnie Wykonanie: Luzno zwinieta glowke kapusty-po wycieciu glaba- wlozyc do duzego garnka ,zalac wrzaca woda,przykryc i pare minut pogotowac.Zewnetrzne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 124

zapas i przechowywac w lodowce . Najprostszy wariant jest wlasciwie jednoskladnikowy,nie liczac dodatku wody. Wieczorem namoczyc daktyle zalewajac taka iloscia goracej wody,by owoce byly calkowicie przykryte. 250 g suszonych daktyli 250 ml wody 100 ml mleka np.kokosowego-opcjonalnie Owoce przelozyc do blendera i dolac polowe wody z moczenia daktyli.Zmiksowac na gladka mase.Gestosc reguluj dodatkiem wody. Zamiast wody mozesz uzyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 181

wysoka zawartoscia bialka i soli mineralnych.Posiada sporo witamin z grupy B ,magnezu,fosforu i zelaza.Ma wiele wlasciwosci zdrowotnych i upiekszajacych,a do tego jest niezwykle smaczne.Ziarno po zbiorach jest suszone w dymie drewna bukowego ,stad jego charakterystyczny smak. Najwiekszy areal pol uprawnych zielonego orkiszu ma Badenia-Witenbergia,konkretnie Bauland.Stad takze inna nazwa zielonego orkiszu "Badischer Reis". Podobno pomysl zbioru zielonego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 199

pietruszka 1/2 selera por kilka gałązek lubczyku-opcjonalnie 3 liście laurowe 10-15 ziarenek czarnego pieprzu 6-8 ziarenek ziela angielskiego 2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszku suszony majeranek sól WYKONANIE:  golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minut przygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 173

kilka lodyg naciowego kawalek pora 1 cebula 2 zabki czosnku sol,pieprz z mlynka 1 lyzeczka cukru 1 lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena oregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla ghee Skladniki na sos beszamelowy: 30 g masla-2 plaskie lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 212

tluszczu,i 11 g weglowodanow i czesc wywaru mozesz zastapic winem,wywarem miesnym np.z kurczaka lub cieleciny  do sosu dodaj 2 lyzki posiekanych swiezych ziol lub 1 lyzeczke suszonych -otrzymasz sos ziolowy.Dodalam tymianek i oregano jesli sos ma dla Ciebi zbyt mdly smak wez 1 cebule,1 listek laurowy i 2 gozdziki.Przytwierdz godzikami listek laurowy do calej ,obranej wczesniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowanie kukurydzy.Jakie wartości skrywa kukurydza? 141

jest lekkostrawna,poprawia trawienie  obniza poziom cholesterolu wzmacnia serce,zoladek i nerki,wspiera dziasla i zeby dziala wychladzajaco i moczopednie swieza kukurydza zawiera wiecej witamin i enzymow niz suszone ziarno Warto zatem wykorzystac ogromny potencjal jaki niesie ze soba kukurydza w celu zwiekszenia roznorodnosci naszej diety. Jada sie ja w postaci platkow sniadaniowych,kasz i maki kukurydzianej.Nasiona moga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienna owsianka z figami i jeżynami 122

podjadanie kalorycznych przekąsek.Ponadto przy obfitosci skladnikow odżywczych pozwala jednocześnie zadbac o szczupla sylewtke.Szczególnie dietetyczna jest owsianka przygotowana na wodzie i z dodatkiem sezonowych swieżych owoców,zamiast kalorycznych suszonych. Należe do grupy osob,ktore uważaja,iz mleko jest dobre wyłącznie dla osesków.Zreszta moj organizm od dziecka buntowal sie na widok mleka,a w szkole przeżywalam  prawdziwe katusze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 218

zaraz kupiłam,by przygotować bardzo słodki,pyszny torcik.Gdybym miala samodzielnie piec bezę nigdy bym tego torciku nie zrobiła.Raz,że beza to właściwie sam cukier !!!,a poza tym godzinne suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiące podudzia kurczaka z piekarnika 196

wypróbowania.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje 8 podudzi z kurczaka 50 g parmezanu lub innego twardego sera 100 g tartej bułki 2 małe jajka sól 2 łyżeczki suszonego oregano pieprz cayenn 80 g mąki Wykonanie nastawic piekarnik na 200`C,z termoobiegiem na 180`C.Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach tarki i wymieszać w miseczce razem z bułką tartą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza-kości na Halloween 156

suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos:200g przecieru pomidorowego,1 ząbek czosnku,1/2 łyżeczki cukru,sól,1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,1/2 łyżeczki suszonego oregano dodatkowo:100g cieniutkiego jak bibułka salami,4 łyżki starego parmezanu do posmarowania:1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie,lśniące ciasto.Mo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym 176

słodyczy,a imbir delikatnie wyostrza smak.To lekka ,dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki. Składniki: 1/2 kapusty czerwonej 1,5 szklank soku pomarańczowego 3 goździki 50-60 g suszonej,słodkiej żurawiny 1 jabłko 3-4 cm imbiru 1 łyżka octu 2 łyżki oleju sól,pieprz Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich ,zwiędłych liści .Przekroić na pół,wyciąć głąb i poszatkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 128

pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka 2-2,5 kg 3 pomarańcze majeranek suszony i swieży(opcjonalnie) 50 g masła 2 łyżeczki cukru 250 ml soku z pomarańczy Wykonanie: kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!