susz - 5290 przepisów (strona:167/353)

Fasolka po bretońsku-pycha 1022

nada dobrego smaku potrawie. Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotować całość razem. Posypać przed podaniem zieloną pietruszką .Podawać z pieczywem.Życzę smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dynia faszerowana kasza gryczaną i pieczarkami 188

pieczarek 1 spora cebula,1 zabek czosnku 1 jajko (opcjonalnie) 1 puszka pomidorow 150 ml mleka kokosowego 4 lyzki startego parmezanu rozmaryn i oregano ( u mnie swieze) moga byc suszone sol,pieprz,cukier 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Ugotowac woreczek kaszy gryczanej. Obrana,pokrojona w drobna kostke cebule przysmazyc na rozgrzanej patelni,dorzucic czosnek i pokrojone pieczarki.Dodac sol,swiezo zmielony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 138

warzywa i dalej jak wyzej.             Smak barszczu wzbogaci dodanie kilku suszonych grzybow.             Bez zabielania jest rownie rewelacyjny-wtedy do podania w bulionowkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kokos,domowe mleko i wiórki kokosowe - wartości zdrowotne 165

polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji mleka kokosowego.Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte,proces suszenia trwa okolo 30-45 minut.Suszyć w piekarniku w temperaturze około 120°C bez termoobiegu,lub 100°C z termoobiegiem.W międzyczasie można je przemieszać widelcem.Wiórki ostudzić i przechowywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Apfel-Strudel czyli strudel z jabłkami i bakaliami 109

suchych drozdzy ( 20 g swiezych) 50 g masla Skladniki na nadzienie: 1,2 kg kwasnych jablek ( np.boskop,szara reneta) 2 lyzki cukru pudru 100 g orzechow wloskich 100 g suszonej zurawiny 1 lyzka cynamonu 50 g cukru 50 g amarettini (wloskie ciasteczka) 1 zoltko+1 lyzka mleka na glazure Wykonanie: °Mleko podgrzac,rozpuscic w nim maslo.Wszystkie suche skladniki na ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Postny barszcz wigilijny-wyjątkowy 162

tutaj: kiszenie-burakow-niezawodny-sposob .Bedzie jeszcze lepszy,gdy zakwas wykonacie samodzielnie.Wspanialy,rubinowy i aromatyczny barszczyk cudownie wprowadzi Was w swiateczny nastroj. Skladniki na 10-12 porcji: 50 g suszonych grzybow okolo 1-1,5 kg burakow 2-3 marchewki 1 pietruszka pol selera 1 cebula 2-3 liscie laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1-2 zabki czosnku zakwas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 201

Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka,kawałek pietruszki i selera 2-3 łyżki wywaru z gotowania grzybów 1-2 łyżki bułki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej 212

wegetarian. Skladniki: 1 biala kapusta 1 kg ziemniakow 200 g drobnej kaszy jeczniennej 2-3 cebule 2 lyzki masla ghee lub oleju bulion warzywny 1 jajko 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz 2-3 listki laurowe i ziele angielskie-opcjonalnie Wykonanie: Luzno zwinieta glowke kapusty-po wycieciu glaba- wlozyc do duzego garnka ,zalac wrzaca woda,przykryc i pare minut pogotowac.Zewnetrzne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta daktylowa i daktylowo-chałwowa 115

zapas i przechowywac w lodowce . Najprostszy wariant jest wlasciwie jednoskladnikowy,nie liczac dodatku wody. Wieczorem namoczyc daktyle zalewajac taka iloscia goracej wody,by owoce byly calkowicie przykryte. 250 g suszonych daktyli 250 ml wody 100 ml mleka np.kokosowego-opcjonalnie Owoce przelozyc do blendera i dolac polowe wody z moczenia daktyli.Zmiksowac na gladka mase.Gestosc reguluj dodatkiem wody. Zamiast wody mozesz uzyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 168

wysoka zawartoscia bialka i soli mineralnych.Posiada sporo witamin z grupy B ,magnezu,fosforu i zelaza.Ma wiele wlasciwosci zdrowotnych i upiekszajacych,a do tego jest niezwykle smaczne.Ziarno po zbiorach jest suszone w dymie drewna bukowego ,stad jego charakterystyczny smak. Najwiekszy areal pol uprawnych zielonego orkiszu ma Badenia-Witenbergia,konkretnie Bauland.Stad takze inna nazwa zielonego orkiszu "Badischer Reis". Podobno pomysl zbioru zielonego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Golonka gotowana w warzywach 194

pietruszka 1/2 selera por kilka gałązek lubczyku-opcjonalnie 3 liście laurowe 10-15 ziarenek czarnego pieprzu 6-8 ziarenek ziela angielskiego 2-3 goździki czerwona słodka papryka w proszku suszony majeranek sól WYKONANIE:  golonke dokladnie umyc,pozbawic szczeciny i wymoczyc w zimnej wodzie przez okolo 30 minut przygotowac do gotowania duzy garnek,tak by w czasie gotowania cala golonka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 156

kilka lodyg naciowego kawalek pora 1 cebula 2 zabki czosnku sol,pieprz z mlynka 1 lyzeczka cukru 1 lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena oregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla ghee Skladniki na sos beszamelowy: 30 g masla-2 plaskie lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowy sos beszamelowy-prawie wszystko o beszamelu 202

tluszczu,i 11 g weglowodanow i czesc wywaru mozesz zastapic winem,wywarem miesnym np.z kurczaka lub cieleciny  do sosu dodaj 2 lyzki posiekanych swiezych ziol lub 1 lyzeczke suszonych -otrzymasz sos ziolowy.Dodalam tymianek i oregano jesli sos ma dla Ciebi zbyt mdly smak wez 1 cebule,1 listek laurowy i 2 gozdziki.Przytwierdz godzikami listek laurowy do calej ,obranej wczesniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gotowanie kukurydzy.Jakie wartości skrywa kukurydza? 130

jest lekkostrawna,poprawia trawienie  obniza poziom cholesterolu wzmacnia serce,zoladek i nerki,wspiera dziasla i zeby dziala wychladzajaco i moczopednie swieza kukurydza zawiera wiecej witamin i enzymow niz suszone ziarno Warto zatem wykorzystac ogromny potencjal jaki niesie ze soba kukurydza w celu zwiekszenia roznorodnosci naszej diety. Jada sie ja w postaci platkow sniadaniowych,kasz i maki kukurydzianej.Nasiona moga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!