ząbki * sok z cytryny- 1 łyżka * masło klarowane- do smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać do 180st. Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym). Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny
Kraina Miodem Płynącanatka pietruszki- 3 dorodne gałązki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili * kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej) * oliwa do smażenia Słodki sos chili: * papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili) * czosnek- 1 ząbek * ocet ryżowy- 5 łyżek * cukier- 2 łyżki* * imbir- szczypta Paluszki: Z podanych proporcji wyszło mi 10 paluszków w rozmiarze około 2cm x 8cm. Wszystkie składniki
Kraina Miodem Płynącazajadać ze smakiem :) * fasola- 2 szklanki * * cukinia- 1 duża * papryka- 1 szt. * pomidory- 1 kg ** * cebula- 3 duże * czosnek- 4 ząbki * oliwa do smażenia * przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól, pieprz Fasolę namoczyć 12 godzin wcześniej, a następnie gotować (na średnim
Kraina Miodem Płynącatego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić na 145 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia- na papierze- i piec przez
Kraina Miodem Płynącaprzygotowania tego pysznego placka! Z podanych proporcji robię 4 duże placki. * mąka pszenna- 2 szklanki + do posypania * ciepła (nie gorąca!) woda- około 3/4 szklanki * przyprawy: sól, pieprz, suszone płatki chili, świeża bazylia- 6 listków (lub swoje ulubione zioła) * masło klarowane- 100 g Jeżeli nie macie gotowego klarowanego masła, to najpierw zaczynamy od sklarowania: masło podgrzewać na bardzo małym ogniu
Kraina Miodem Płynącablaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować dosyć spory, okrągły kształt** i zrobić wgłębienie na środku- na masę. Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku- ta dokładnie taka była :) Masa: Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i dokładnie
Kraina Miodem Płynącawoli... ;) Porcja na 6 szaszłyków: * pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g) * świeża bazylia- 2 gałązki * kasza manna- 1/3 szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki: * ziemniaki- pół kg * przyprawy: sól i tymianek * oliwa- 3-4 łyżki Sos czosnkowy z tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki- 6 szt. Szaszłyki: Cukinię
Kraina Miodem Płynącablaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ukształtować 1 dosyć spory, okrągły kształt i odrobinę mniejszy drugi blat. Piec przez 20-25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez minimum 2 godziny- dzięki temu beza będzie krucha z zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku. Masa: Połowę mleka wlać do garnka, dodać cukier i podgrzewać. Do reszty pozostałego
Kraina Miodem Płynącasię w ustach, aromatyczna i bardzo smaczna! * schab- 8 plastrów * szynka parmeńska- 8 plastrów * ser żółty- 8 plastrów * szałwia- 16 listków * cebula- 2 szt. * wino białe- 1 szklanka * przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony * oliwa do smażenia Rozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm. Przyprawić solą i pieprzem mielonym. Na każdym plastrze
Kraina Miodem Płynącadostępnych jest na ryneczku! * kasza gryczana- 1 szklanka * cebula- 1 duża * burak- 1 średni * papryka czerwona- 1 mała * marchewka- 1 szt. * fasolka szparagowa- garść * przyprawy: sól, pieprz, tymianek, suszona papryczka chili * oliwa- 1/3 szklanki Kaszę gryczaną opłukać i ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie (nie zmniejszajcie ilości!). Następnie wszystkie warzywa pokroić (oprócz fasolki
Kraina Miodem Płynącawyobrażam sobie, że mogłoby tego marcepanu zabraknąć :))) Chociaż z kruszonką też są pyszne, albo z lukrem cynamonowym- z czym, kto lubi :) 8 sztuk: Drożdżówki: * mąka pszenna- 300 g * drożdże suszone- 7 g (1 saszetka) * cukier- 1/2 szklanki * olej- 1/3 szklanki * woda ciepła- 2/3 szklanki Dodatkowo: * jajko- 1 szt. * śliwki * masa marcepanowa- 120 g Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dolać
Kraina Miodem Płynącazdrowe oraz wartościowe danie, które na pewno Wam posmakuje. Bardzo polecam! :) * bakłażan- 1 szt. * parmezan- 30 g * płatki owsiane- 30 g (lub bułka tarta) * jajko- 1 szt. * pieprz, sól, suszona papryczka chili- do smaku * olej rzepakowy- do smażenia Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 7 mm, oprószyć solą i odstawić na około 15 min., aż puści sok. Opłukać
Kraina Miodem Płynącafantastyczny i bogaty smak. Polecam, jest naprawdę pyszna! :) Zupa: * cebula biała- 1 kg * bulion- 700 ml* * białe wino- 200 ml * masło klarowane- 90 g * odrobina tymianku( świeży lub suszony) * natka pietruszki- do posypania Kluseczki: * parmezan tarty- 40 g * kasza manna- 40 g Zupa: Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć
Kraina Miodem Płynącaseler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula- 1 szt. * ryż- 150 g * filet z dorsza- 130 g * olej- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy, suszona papryczka chili * koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki) Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju. Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem. Zagotować. Kiedy bulion
Kraina Miodem Płynącaroli głównej, polecam Wam risotto- cudownie aromatyczne dzięki gałce muszkatołowej i grzybom, apetycznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące :) Pyszności! :))) * ryż risotto- 1 szklanka * dynia- ok. 350 g * grzyby suszone- 100 g * marchew- 1 średnia * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 litr * sól pieprz, gałka muszkatołowa * olej do smażenia Grzyby zalać 1 litrem wrzącego bulionu, odstawić na godzinę
Kraina Miodem Płynąca